Agent Greg: Το DJ Survival Academy έχει γίνει ένα «hub» ηλεκτρονικής μουσικής στα νότια

Πάνω από τα decks, ο Agent Greg ξέρει πώς να διαβάζει το κοινό και να μετατρέπει κάθε set σε εμπειρία, όμως στο DJ Survival Academy παίρνει τον ρόλο του δασκάλου μοιράζοντας όχι μόνο τεχνικές αλλά και το mindset που χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για να ξεχωρίσει. Τον συναντήσαμε στον νέο χώρο της ακαδημίας και μιλήσαμε για τη μουσική, τη νύχτα και το όραμα πίσω από αυτήν την ιδιαίτερη σχολή.
- 02/04/2025
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Αλεξανδρος Πετσαβας
Ο DJ Agent Greg δε χρειάζεται συστάσεις στο κοινό της ηλεκτρονικής μουσικής. Residencies σε Dybbuk και Cozmo, καλοκαίρια στη Μύκονο και gigs σε όλη την Ελλάδα, κυκλοφοριες στο Nο1 σε πωλησεις house label (Toolroom records), με ένα ιδιαίτερο στιλ live remixing που συνδυάζει τη μουσικότητα γνωστών κομματιών με απρόσμενο beat. Όμως τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται πίσω από τα decks μόνο ως μουσικός, αλλά και ως εκπαιδευτής της επόμενης φουρνιάς DJs που επιχειρούν να κατακτήσουν την αθηναϊκή -και όχι μόνο- νύχτα.
Σε έναν χώρο γεμάτο decks, controllers, φωτορυθμικά, τεράστιες οθόνες και ηχεία, στο Ελληνικό, το DJ Survival Academy διδάσκει τη δική του μοναδική «φόρμουλα» για έναν «επιτυχημένο» DJ. Από τη σύνθεση και το production, μέχρι την σκηνική παρουσία, τον σχεδιασμό ενός event και τη διαχείριση του φωτισμού, ο Γρηγόρης Χρηστάκος, aka DJ Agent Greg, μαζί με την ομάδα του προσπαθεί να διδάξει στην επόμενη γενιά DJs ότι η παραγωγή μουσικής, η επαφή με το κοινό και η δημιουργία ενός DJ set που γίνεται ολοκληρωμένη εμπειρία απαιτεί αφοσίωση αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών και στήριξης.
Τον είδαμε in action, να μιξάρει μπροστά σε ένα τεράστιο παράθυρο με θέα το ιστορικό «Βoeing» του Ελληνικού, και με έναν δημιουργικό ενθουσιασμό μάς εξήγησε πώς η ακαδημία εξελίχθηκε σε μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο όραμα: να μάθουν, να εξελιχθούν και να συνδεθούν μέσα από τους ήχους. Πράγματι, πόσο όμορφο θα ήταν για τη μουσική σκηνή της πόλης να γίνει ένα σημείο συνάντησης και δημιουργίας για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο;
Ξεκινώντας από την αρχή – Πώς μπήκες στον κόσμο της μουσικής και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο DJing και το clubbing;
Έκανα τρία χρόνια πιάνο σε ωδείο στο δημοτικό, αυτοδίδακτος στην κιθάρα στο γυμνάσιο και αργότερα είχα δικό μου heavy metal συγκρότημα, στο οποίο έπαιζα ηλεκτρική κιθάρα και τραγουδούσα. Στην πορεία με κέρδισε η house, οπότε συνέχισα να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά, αλλά πλέον από το πόστο του DJ. Βλέποντας θρύλους όπως ο Erick Morillo, αλλά και ο δικός μας Γιώργος Σείρας, το πώς έκαναν το κοινό να διασκεδάζει, κατάλαβα πως αυτό θέλω να το κάνω πλέον σοβαρά στη ζωή μου.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, έχεις συνεργαστεί με τεράστια ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Υπάρχει κάποια συνεργασία που ξεχωρίζεις και γιατί;
Όλες οι συνεργασίες είναι μαθήματα και εμπειρίες, θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα.
Για ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το DJing και τη μουσική παραγωγή, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπει στον χώρο σήμερα;
Πολύ εύκολο να ξεκινήσει, πολύ δύσκολο να συνεχίσει, να εδραιωθεί και να κερδίσει τον σεβασμό του κοινού αλλά και των συναδέλφων του.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του DJ Survival Academy και ποιο ήταν το όραμά σου όταν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;
Το όραμα και το εγχείρημα ανήκει 100% στον Ντίνο (Dino MFU / Constantin John), άρα μόλις σου έδωσα και το θέμα του επόμενου μήνα 🙂 Η πρώτη μου επαφή με τη σχολή ήταν ως καλεσμένος στα γνωστά πλέον “motivation sessions”. Αργότερα ήρθε η πρόταση να γίνω μόνιμος εισηγητής και προσφάτως έγινα και ένας από τους μετόχους, μαζί με τον Ντίνο και τον Γιάννη Πλαβούκο (John Plav). Το όραμά μας είναι η DJ Survival Academy να είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους παγκοσμίως, όπου κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το DJing και τη μουσική παραγωγή να βρίσκει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να χτίσει μια δυναμική καριέρα.
Τι ακριβώς μαθαίνει κάποιος στη σχολή; Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τη διδασκαλία σας και ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα πιο σημαντικά «σημεία» που κάνουν τελικά έναν καλό DJ;
Πέρα από τη βασική τεχνική, υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε ως εισηγητές στα μέλη μας, πράγματα που αποκομίζουμε εδώ και 25 χρόνια εγώ και ο Ντίνος από τις προσωπικές μας “περιπέτειες” ως ενεργοί DJs και παραγωγοί.
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω επιγραμματικά κάποια βασικά χαρακτηριστικά του καλού DJ, θα έλεγα τη ροή του, την τεχνική του, την επαφή με τον κόσμο, την κινησιολογία του στο DJ booth και, τέλος, την παρουσία του στα social.
Πρόσφατα μεταφέρατε τη σχολή σε νέο χώρο. Τι καινούργιο προσφέρει και γιατί επιλέξατε τα νότια;
Τα νότια είναι η βάση μας εδώ και αρκετά χρόνια, μας αρέσει η ενέργεια και, από ό,τι φαίνεται, και στα μέλη μας. Είμαστε κοντά στον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό, οπότε η πρόσβαση είναι εύκολη για τους περισσότερους. Έχουμε πάρα πολλά άτομα που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου.
Όσον αφορά τον νέο χώρο, έχουμε περισσότερα DJ booth για την πρακτική των μελών μας (3 στο σύνολο), το Studio A, που είναι πλέον state-of-the-art, ηχητικά αλλά και εμφανισιακά, με ίσως τα καλύτερα ηχεία της αγοράς (Dutch&Dutch), το Studio B, που είναι μικρότερο σε μέγεθος, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν ταυτόχρονα δύο εισηγητές για τη μουσική παραγωγή, μεγαλύτερη και πιο άνετη reception, και, τέλος, το Business Hub, όπου τα μέλη μας μπορούν να βρεθούν για να συζητήσουν για επερχόμενα projects, να ανταλλάξουν ιδέες, μουσικές κλπ.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κενό που βλέπεις στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και του clubbing στην Ελλάδα σήμερα; Ειδικά στα νότια, όπου υπάρχει έντονη nightlife κουλτούρα, τι πιστεύεις ότι λείπει, τόσο από τις διοργανώσεις όσο και από το κοινό;
Ένα τουλάχιστον ραδιόφωνο στα FM και μια τηλεοπτική εκπομπή/κανάλι που να ασχολείται αποκλειστικά με τη dance/house μουσική θα έφτιαχναν πολύ καλύτερες βάσεις για το υπάρχον κοινό αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.
Όσον αφορά τις διοργανώσεις, θεωρώ πως το επίπεδο έχει ανέβει, αλλά ίσως πλέον ο αριθμός των parties και των μαγαζιών έχει ξεπεράσει το όριο που μπορεί να υποστηρίξει μια πόλη όπως η Αθήνα, με αποτέλεσμα κανένα μαγαζί να μην θεωρείται απόλυτα επιτυχημένο και να μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά χωρίς να πονέσει και να μοχθήσει.
Από την πλευρά του κοινού, θα σου απαντήσω όταν λίγο ξεθυμάνει η φάση, γιατί τώρα είμαστε σε μια πολύ καλή ανοδική πορεία. Πολλοί είναι απλά περαστικοί, γιατί είναι μόδα να είσαι σε ένα house party/festival. Το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν και ο απόηχος δεν ήταν πολύ ευχάριστος. Σου θυμίζω ότι ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα της κουλτούρας του μπουζουκιού. Η Μύκονος δεν υπολογίζεται σε όλο αυτό.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη σχολή; Σκέφτεστε επέκταση, νέες συνεργασίες ή κάτι καινοτόμο που θα θέλατε να δοκιμάσετε;
Μόλις ολοκληρώσαμε τη μεταφορά μας στον νέο χώρο, που αυτή ήταν η επέκταση που ονειρευόμασταν. Παρ’ όλα αυτά, ο όγκος των μελών αυξάνεται ραγδαία, οπότε ίσως δούμε πολύ πιο σύντομα από ό,τι και εμείς οι ίδιοι υπολογίζουμε κάτι τέτοιο.
Συνεργαζόμαστε πάντα με άτομα τα οποία έχουν να συνεισφέρουν κάτι που θα βοηθήσει τα μέλη μας να έχουν μια σφαιρική άποψη γύρω από την πορεία/καριέρα των συναδέλφων μας. Όσον αφορά τις καινοτομίες, θα σου πω ότι δεν ησυχάζουμε ποτέ και ψάχνουμε 24/7 οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται στην αγορά, για να το παρέχουμε και να το παρουσιάσουμε στη σχολή.