John Σκοτίδας: «Θέλω το AbraOvata να είναι μια εμπειρία που σε κάνει να ξεφεύγεις από την πόλη»
Ο δυναμικός σεφ του AbraOvata στη Λίμνη Βουλιαγμένης μιλά για το new entry εστιατόριο και αποκαλύπτει τα δυνατά του σημεία.
- 09/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Έχοντας διαγράψει μια δυναμική πορεία στην απαιτητική εστιατορική σκηνή του Λονδίνου, ως Executive Chef στα λονδρέζικα “Mazi” και “Suzi Tros”, ο sui generis John Σκοτίδας κάνει το ντεμπούτο του στα γευστικά δρώμενα της Αθήνας, επιλέγοντας το νέο εστιατόριο στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Στόχος του; Ένα γαστρονομικό ταξίδι που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα την Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική και την Ασία και θα έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: κάθε πιάτο – σταθμός πρέπει να είναι το κορυφαίο μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο.
Με μητέρα από τις Φιλιππίνες και πατέρα από τη Λευκάδα, o John γεννήθηκε και μεγάλωσε αρχικά στον Παναμά και μετέπειτα στην Αθήνα, ενώ όταν ήταν μικρός ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας skateboarder. Ευτυχώς για εμάς, τον κέρδισε η μαγειρική.
Ποια είναι η γαστρονομική ταυτότητα του AbraOvata;
Η γαστρονομική ταυτότητα του AbraOvata βασίζεται αρκετά σε εμένα, στις ρίζες μου και στο πως μπορώ να ερμηνεύσω και να αποδώσω «εστιατορικά» το φαγητό με το οποίο μεγάλωσα. Εν ολίγοις, θα έλεγα ότι είναι μια σύνθεση από νοτιοαμερικανικές και ασιατικές επιρροές πάνω στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Σε όλα τα πιάτα, φυσικά, χρησιμοποιούμε τοπικά ελληνικά προϊόντα.
Ποια είναι η φιλοσοφία του AbraOvata και πώς ταιριάζει με τη δική σου;
Το AbraOvata, από τη μοναδική θέση του στην Λίμνη Βουλιαγμένης είναι προικισμένο με μια θετική αύρα και διαθέτει χαλαρή ατμόσφαιρα. Κι εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα γαλήνιο περιβάλλον που προέρχεται από την τοποθεσία, το προσωπικό και το φαγητό μας. Θέλω να είναι μια μοναδική εμπειρία που σε κάνει να ξεφεύγεις από την πόλη.
Ποια είναι τα best seller πιάτα σας;
Καθώς το μενού μας έχει σχεδιαστεί για να το μοιράζονται οι παρέες, πάει πολύ καλά γενικά. Αυτά που ζητά το κοινό περισσότερο είναι το χταπόδι με φάβα και mole ελιάς, ο αστακός με ζυμαρικά udon και κακαβιά, αλλά και η πάπια Πεκίνου με κεράσι hoisin.
Κατά τη γνώμη σας σε τι διαφέρει το AbraOvata από άλλα εστιατόρια του ίδιου στυλ;
Πρώτον, έχουμε αυτή τη μαγική τοποθεσία που δρα καταλυτικά στην ενδυνάμωση της μοναδικής γευστικής εμπειρίας. Όσον αφορά στο φαγητό καθαυτό, προσπαθούμε να είμαστε μοναδικοί δημιουργώντας πιάτα τα οποία ισορροπούν, συνδυάζοντας αρμονικά τα στοιχεία από τις κουζίνες στις οποίες εστιάζουμε. Σημαντικά είναι τα κορυφαία υλικά που χρησιμοποιούμε, αλλά και το πώς τα συνδυάζουμε, οι τεχνικές μαγειρέματος και ποια ταυτότητα τους δίνουμε. Κάθε σεφ έχει το δικό του στυλ και βάζει τη μοναδική του πινελιά στο μενού -στο AbraOvata μοιράζομαι με τους φιλοξενούμενους μας το δικό μου.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη φετινή σεζόν και πώς θα τους πετύχεις;
Οι στόχοι μου για αυτή τη σεζόν είναι να διαμορφώσω τη σφραγίδα της γαστρονομικής μου ταυτότητας. Έχω φύγει στο εξωτερικό πολλά χρόνια πριν, οπότε το να έρθω στην Αθήνα, στην πατρίδα μου και να δημιουργήσω ένα μενού για πρώτη φορά είναι μια σημαντική κίνηση για μένα. Στόχος μου είναι να μοιραστείτε μαζί μου το τι έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια και να μάθετε ποιος είμαι ως σεφ. Έχοντας μεγάλη βοήθεια και αφοσίωση από την ομάδα μου είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχω και θα το εξελίξω ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.