Κωστής Χριστάκης, ο άνθρωπος πίσω από το επιτυχημένο street food project «Πρίγκιπας»
Ήρθε από τη Φλώρινα και έμαθε στην Αθήνα πως το βουβαλίσιο κρέας και η καπνιστή πέστροφα μπορούν να τυλιχτούν σε πίτα και πως, ναι, ένα σουβλατζίδικο μπορεί να είναι ένα farm to table κατάστημα.
- 11/04/2022
- Κείμενο: Βούλα Ακριβάκη
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού / Φανή Τουμπουλίδου
Ο Κωστής Χριστάκης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Φλώρινα αλλά το χωριό του είναι ο Άγιος Γερμανός Πρεσπών. Μια περιοχή που έχει ανάμεικτες γεύσεις από την Ελλάδα και τα γειτονικά Βαλκάνια και που φημίζεται για τα προϊόντα της όπως τα φασόλια ελέφαντες και οι γίγαντες Φλωρίνης που είναι ΠΟΠ προϊόντα, η πιπεριά Φλωρίνης, οι φράουλες και τα πετροκέρασα, τα μανιτάρια της, τα τυριά της αλλά και οι πατάτες. Εκεί γνώρισε τις αυθεντικές τοπικές γεύσεις από την κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς όπως τα κεμπάπια της Φλώρινας. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ήταν μέσα σε όλα, αθλητής του σκι, ορκισμένος foodie, ταξιδιώτης και επιχειρηματικό μυαλό. Πριν κατέβει στην Αθήνα και μας συστήσει τις λιχουδιές του «Πρίγκιπα», διατηρούσε, από το 2009 και μετά, εστιατόρια σε Φλώρινα και Μύκονο με ελληνική κυρίως κουζίνα. Στα ταξίδια του εντός και εκτός Ελλάδας γνώρισε διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες πήρε ιδέες και έκανε το μεγάλο βήμα να αφήσει πίσω του τα εστιατόρια και την κλασικού τύπου εστίαση και να ασχοληθεί με τη νέα παγκόσμια τάση, το street food. Φέρνοντας τη λογική του farm to table στο γρήγορο φαγητό και δίνοντας μια διαφορετική οπτική για το τι μπορεί να είναι και να γίνει το ελληνικό street food.
Κίνητρο για όλα αυτά βέβαια ήταν, όπως λέει και ο ίδιος, «η αγάπη μου για το καλό φαγητό και την καλή πρώτη ύλη έτσι όπως τη γνώρισα στην πατρίδα μου». Ερχόμενος στη Αθήνα πριν από 8 χρόνια η ιδέα για ένα πιο ιδιαίτερο σουβλάκι άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό του έντονα. «Ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί γρήγορου φαγητού βασισμένο όμως στη φιλοσοφία της καλής ποιότητας σε πιο προσιτή τιμή. Να μην χρειάζεται δηλαδή κάποιος, για να δοκιμάσει βουβάλι, να πληρώσει ένα μεροκάματο» αναφέρει. Και, κάπως έτσι, το 2017 άνοιξε ο Πρίγκιπας στα Εξάρχεια. Εδώ η κουζίνα έχει επιρροές από τη βόρεια Ελλάδα και από τα Βαλκάνια και στο μενού φιγουράρουν παραδοσιακά κεμπάπια Φλώρινας, προβατίνα από την Ελασσόνα, βουβάλι από την Κερκίνη, μαύρος χοίρος από την Τριχωνίδα, λουκάνικο Τζουμαγιάς αλλά και καπνιστό χέλι και πέστροφα από τον Λούρο και όπως χαρακτηριστικά μας λέει «όλα τα προϊόντα τα προμηθεύομαι από μικρούς παραγωγούς και από περιοχές που φημίζονται για το κάθε ένα. Τα διαλέγω και τα δοκιμάζω ο ίδιος, θέλω να είμαι σίγουρος για την ποιότητα».
Η επιλογή των Εξαρχείων για το άνοιγμα του πρώτου Πρίγκιπα ήρθε απολύτως φυσικά για τον Κωστή Χριστάκη. «Είμαι άνθρωπος του κέντρου. Μένω και βγαίνω στο κέντρο της Αθήνας οπότε τα Εξάρχεια ήταν μια περιοχή που την ξέρω και που είναι κοντά μου, επίσης το κέντρο συγκεντρώνει κόσμο ανοιχτό σε νέα πράγματα και γεύσεις» λέει χαμογελώντας και σημειώνει: «Όταν βρήκα το μαγαζί, η περιοχή ήταν αρκετά πεσμένη, όμως τα 2-3 τελευταία χρόνια τα Εξάρχεια και η Νεάπολη έχουν ανέβει πολύ. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι αλλάζει το προφίλ του κόσμου ανά ώρα. Το πρωί συναντάς ανθρώπους που εργάζονται στην περιοχή, σε δικηγορικά γραφεία, υπηρεσίες και υπουργεία και αυτοί είναι οι καθημερινοί μας πελάτες. Από το απόγευμα και μετά έχουμε πιο νεαρό κόσμο, φοιτητές κλπ. και προς το βράδυ έρχεται κόσμος για τη νυχτερινή διασκέδαση και για τα θέατρα, οπότε δουλεύουμε πάρα πολύ και με ηθοποιούς αλλά και με τους ανθρώπους που πηγαίνουν να δουν τις παραστάσεις. Είναι πολυσυλλεκτικό το κοινό εδώ».
Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα «Πρίγκιπας» έχουν κερδίσει πια το φανατικό κοινό τους, ο δρόμος μέχρι εκεί για τον Κωστή Χριστάκη δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «ο χώρος της εστίασης δεν είναι ένας εύκολος χώρος. Υπάρχει έλλειψη σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει στην ενασχόλησή μου με τον κλάδο» και συνεχίζει «όταν άνοιξα το πρώτο μου εστιατόριο, ένα χρόνο μετά ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Με χτύπησε σε μια ηλικία που ήμουν επαγγελματικά ανώριμος και δεν γνώριζα καλά το επιχειρηματικό κομμάτι. Όλα αυτά όμως είναι μάθημα και στο επόμενο βήμα μου ήξερα και τι ήθελα να κάνω και πως να το κάνω». Και αυτό που ήθελε ήταν ο Πρίγκιπας, ένα κατάστημα όπου το street food μετατρέπεται σε γαστρονομική εμπειρία.
Τα επόμενα σχέδια είναι ο «Πρίγκιπας» να αποκτήσει και αδελφάκια σε ολόκληρη την Αττική, πάντα στο ίδιο επιτυχημένο concept.