Luca Piscazzi (Pelagos): Ένας οδοιπόρος της γεύσης ερωτευμένος με το Αιγαίο
Summer Dining Athens RivieraO Head Chef του Pelagos περιπλανήθηκε φέτος στις Κυκλάδες και μας συστήνει τη φιλοσοφία των φετινών μενού του Pelagos On Tour.
- 01/08/2024
- Κείμενο: Θύμιος Βούλγαρης
Pelagos On Tour έχει ονομάσει ο βραβευμένος Ιταλός σεφ Luca Piscazzi το μενού του Μισελενάτου Pelagos στο Four Seasons Astir Palace, καταφέρνοντας με τρεις λέξεις να συμπυκνώσει το προσωπικό του «προσκύνημα» αλλά και τη γαστρονομική δημιουργία.
Το φετινό μενού δεν είναι απλώς ένας φόρος τιμής στα απίστευτα υλικά τριών ηλιόλουστων κυκλαδίτικων νησιών, αλλά μια συνολική γαστρονομική εμπειρία που αγγίζει – καθ’ υπερβολήν – την Τέχνη. «Η αρχική αποστολή του Pelagos on Tour ήταν να εξερευνήσει ανεξερεύνητους προορισμούς, να στηρίξει μικρούς παραγωγούς και να αναδείξει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα», εξηγεί ο σεφ.
Έτσι, φέτος, μαζί με την ομάδα του, παρουσιάζουν εννέα υλικά από τη Σίφνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο, που αφηγούνται την ιστορία των νησιών, των κατοίκων τους, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς. Δύο εξαιρετικά μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων, τα «Discovery» και «Adventure», που συνοδεύονται από ένα μενού έξι πιάτων «Best Of» το οποία τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.
«Ήθελα πραγματικά να εξερευνήσω τον σύνδεσμο μεταξύ κάθε νησιού και των κατοίκων του, της ιστορίας, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς», σημειώνει ο Luca.
«Η έμπνευση προέρχεται από τη δοκιμή προϊόντων στο φυσικό τους περιβάλλον και την εκμάθηση των γαστρονομικών παραδόσεων πίσω από αυτά, μέσα από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, κάθε πιάτο στα νέα μας μενού, είναι πραγματικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού υλικού».
Κατά τη διάρκεια του φετινού Pelagos on Tour, οι συναντήσεις και οι συνεργασίες με τοπικούς σεφ, μικρούς παραγωγούς και οικογενειακές επιχειρήσεις οδήγησαν σε αποκλειστικές γαστρονομικές και πολιτιστικές αποκαλύψεις. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικά καλοκαιρινά μενού που γιορτάζουν αυτά τα ξεχωριστά υλικά και αγκαλιάζουν τις μοναδικές προσωπικότητες αυτών των πολύ διαφορετικών νησιών.
«Για εμένα, μεταξύ άλλων, αποτελεί μια υπενθύμιση του να εκτιμάμε τις απλές χαρές της ζωής: Την αυθεντική φιλοξενία, την άνεση του αργού ρυθμού ζωής και την απόλαυση των δώρων της φύσης στην καθαρότερη μορφή τους».