Luca Piscazzi: «Το Pelagos είναι μια ερμηνεία της Μεσογείου – της αέναης, διαρκώς μεταβαλλόμενης φύσης της»
O πολυβραβευμένος σεφ του Pelagos μιλά στο Noupou για όλα όσα κάνουν το διάσημο εστιατόριο να ξεχωρίζει
- 07/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Με καταγωγή από την Puglia, αλλά και με ελληνικές ρίζες, ο Luca Piscazzi, Head Chef του Pelagos «περιπλανήθηκε» από τη Ρώμη και το Χονγκ Κονγκ, μέχρι την Ισπανία και το Λονδίνο για να καταλήξει στην αγαπημένη του Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο κατόρθωσε να κερδίσει την εύνοια του Οδηγού Michelin, μιας και τα εστιατόρια στα οποία εργάστηκε κέρδισαν την πολυπόθητη διάκριση. Αυτό ισχύει φυσικά και για το Pelagos του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, το οποίο μάλιστα κέρδισε το πρώτο του αστέρι μόλις στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του και το διατηρεί μέχρι σήμερα.
Δυναμικός και άκρως επικοινωνιακός αντλεί την έμπνευσή του όχι μόνο από τη φαντασμαγορική τοποθεσία και τη μαγική θέα του fine dining εστιατορίου, αλλά και από τα ταξίδια του στα ελληνικά νησιά, τα οποία ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία των μενού «Pelagos on Tour».
Ποια είναι η γαστρονομική ταυτότητα του Pelagos;
Το Pelagos είναι μια ερμηνεία της Μεσογείου -της αέναης, διαρκώς μεταβαλλόμενης φύσης της. Η κουζίνα είναι βασισμένη στην πρώτη ύλη, στην εποχικότητα και στη μαγειρική μου κληρονομιά -γαλλική τεχνική, ιταλικές ρίζες, ελληνικό προϊόν.
Ποια είναι η φιλοσοφία του Pelagos on Tour και πώς ταιριάζει με τη δική σας;
Το Pelagos on Tour δημιουργήθηκε με βάση την ταυτότητα του εστιατορίου. Ήταν τόσο σημαντικό για μένα να δημιουργήσω ένα μενού με βάση αυτά που ανακαλύπτω στην Ελλάδα. Με γοητεύει η γαστρονομική ταυτότητα, ο πολιτισμός, τα προϊόντα κάθε νησιού και κάθε διαφορετικής περιοχής. Δεν τα γνωρίζουν πολλοί στο εξωτερικό και ελπίζω, μέσω αυτής της περιοδείας, να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για την Ελλάδα ως χώρα γαστρονομίας και κληρονομιάς.
Ποια είναι τα best seller πιάτα σας;
To σπαγγέτι με χαβιάρι! Είναι το best seller πιάτο από την πρώτη μέρα και είναι το μόνο που δεν αφαιρέσαμε ποτέ από το μενού. Από το φετινό Pelagos on Tour, το νέο αγαπημένο όλων είναι το πιάτο με το αρνί. (σ.σ. περιλαμβάνεται στο μενού εννέα πιάτων Adventure/ lamb-Wild Greens & Plum-Sfakiani Pita).
Σε τι διαφέρει κατά τη γνώμη σας το Pelagos από άλλα εστιατόρια της ίδιας κατηγορίας;
Πιστεύω ότι κάθε εστιατόριο έχει το δικό του στυλ. Για το Pelagos θα έλεγα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού συγκεκριμένων παραγόντων: το εστιατόριο ως τοποθεσία είναι πραγματικά απολαυστικό και διαθέτει μια από τις πιο εκπληκτικές βεράντες -αισθάνεσαι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος όταν κάθεσαι εκεί. Συνδυάζοντας αυτό το περιβάλλον με το φαγητό το οποίο είναι για μένα μοναδικό, αλλά και με το σέρβις υψηλών προδιαγραφών, ελπίζουμε οι καλεσμένοι μας πραγματικά να «ταξιδέψουν» στη φιλοσοφία του Pelagos.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή σεζόν;
Φέτος, στόχος μας είναι να «μιλήσουμε» για όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια της περιοδεία μας στην Κρήτη. Ελπίζω να μεταδώσω αυτή τη μοναδική, απίστευτη φιλοξενία που βιώσαμε, να μοιραστούμε τις ανακαλύψεις μας, να μάθουμε από αυτή την εμπειρία και να κάνουμε τους καλεσμένους μας να «ταξιδέψουν» εκεί χωρίς να φύγουν από τη θέση τους. Στόχος και διαρκής επιδίωξή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι φιλοξενούμενοί μας θα απολαύσουν ένα αξέχαστο δείπνο.