Marco Calenzo: «To Peninsula είναι ένα εστιατόριο που ταιριάζει απόλυτα στο στυλ της Βουλιαγμένης»
Ο executive chef του νέου εστιατορίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μιλά για το μενού και αποκαλύπτει γιατί η πίτσα είναι το πιο «δυνατό του χαρτί».
- 09/08/2023
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Περήφανος για τις ιταλικές ρίζες του, ο chef Marco Calenzo έχει εργαστεί σε διάσημα εστιατόρια του εξωτερικού, κάποια από αυτά βραβευμένα με αστέρια Michelin, αλλά και σε κορυφαίους διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς, στα ξενοδοχεία και στα θέρετρα της Four Seasons. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε executive chef του Zuma London, πέρασε από το εστιατόριο Al Mare του ξενοδοχείου Jumeirah και είναι σήμερα executive chef του Lido surf club στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Μαϊάμι. Στόχος σε όλα τα μαγειρικά του projects υπήρξε πάντα η ενσάρκωση της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας, με έμφαση στην εποχιακή και προσεκτική προετοιμασία.
Ως μέλος μιας οικογένειας με ισχυρή γνώση των προϊόντων και σεβασμό στην εποχικότητα των συστατικών, αλλά και εξαιτίας της καταγωγής του από τη Φλωρεντία -μιας πόλης συνώνυμης με την τέχνη και τον πολιτισμό- ο Calenzo κατόρθωσε να οικοδομήσει ένα πάθος για τη μετάδοση της τέχνης της χώρας του μέσω της στοχαστικής κουζίνας. «Η μεγάλη ομορφιά του να γεννιέσαι από κόρη αγρότη είναι ότι μαθαίνεις για τα τοπικά προϊόντα και την εποχικότητά τους. Το να είσαι και γιος ναυτικού, ταυτόχρονα σημαίνει ότι αποκτάς γνώση για τη γενναιοδωρία της θάλασσας σε νεαρή ηλικία», δηλώνει ο ίδιος χαμογελώντας. Έχοντας αναλάβει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο εστιατόριο με χαλαρή ατμόσφαιρα που βλέπει πιάτο τον κόλπο της Βουλιαγμένης, o Marco Calenzo που διατηρεί μια δυνατή, πολύχρονη σχέση φιλίας με τους ιδιοκτήτες μας και το ίδιο πάθος για τη γαστρονομία, μας μίλησε για τη φιλοσοφία του Vouliagmeni Peninsula Restaurant.
Ποια είναι η γαστρονομική ταυτότητα του Vouliagmeni Peninsula Restaurant;
Προσφέρουμε μια σύγχρονη εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας εμπλουτισμένη και με άλλες εθνικές κουζίνες. Στο Vouliagmeni Peninsula Restaurant θα κάνετε ένα γευστικό ταξίδι κυρίως στην Ιταλία, αλλά θα βρείτε στοιχεία και από άλλες χώρες, όπως το Περού, η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε και να υλοποιούμε ιδέες της μεσογειακής παράδοσης, με πινελιές από διεθνείς γεύσεις.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας και πως ταιριάζει με αυτή του εστιατορίου;
Η φιλοσοφία μας για τη δημιουργία του Peninsula από την αρχή ήταν να προσφέρουμε ένα διαχρονικό all-day εστιατόριο, που να ταιριάζει στο στυλ της Βουλιαγμένης, με μια έθνικ κουζίνα βασισμένη σε μεσογειακά πιάτα και γεύσεις. Θα προσφέρουμε πάντα νέες επιλογές στους πελάτες μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλαγές στο μενού και την επόμενη σεζόν, ώστε οι επισκέπτες μας να απολαύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα γεύσεων.
Ποια είναι τα best seller πιάτα σας;
Φυσικά, το αγαπημένο της πλειοψηφίας είναι η πίτσα. Στο Vouliagmeni Peninsula Restaurant τη φτιάχνουμε σύμφωνα με τη ναπολιτάνικη σχολή και δεν είναι καθόλου βαριά, περιέχει φρέσκια μοτσαρέλα από τη Σικελία και την παρασκευάζουμε χρησιμοποιώντας την πιο καλοφτιαγμένη και ελαφριά ζύμη που μπορεί να βρει κανείς. Υπάρχουν και μερικά άλλα πιάτα που ξεχωρίζουν, επίσης, όπως τα dumplings με σως aioli από μαύρες ελιές, το carpaccio λαβράκι με σως λεμονιού, κρέμα σκόρδου και πουρέ yuzu, αλλά και οι επιλογές σε κρέας το οποίο προμηθευόμαστε από τις φάρμες Creekstone.
Κατά τη γνώμη σας σε τι διαφέρει το Vouliagmeni Peninsula Restaurant από άλλα εστιατόρια του ίδιου στυλ;
Το εστιατόριο μας δεν έχει καμία σχέση με άλλα εστιατόρια και το στυλ του δεν μπορεί να αντιγραφεί. Δεν είναι μόνο η κομψή, μοντέρνα και ζεστή διακόσμηση, αλλά και η προνομιακή μας τοποθεσία στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στη Βουλιαγμένη. Ο συνδυασμός αυτός κάνει μοναδικό το εστιατόριο και δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή σεζόν και πώς θα τους πετύχετε;
Στόχος μας αυτό το καλοκαίρι, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου, είναι να ικανοποιήσουμε τους επισκέπτες μας, οι οποίοι μας έχουν επιλέξει για το δείπνο τους. Προσπαθούμε πολύ να κάνουμε το κοινό να νιώσει οικεία και άνετα στο Vouliagmeni Peninsula Restaurant και να περάσει μια αξέχαστη βραδιά, ώστε να έρθει ξανά και ξανά.