Ο Lil Koni είναι νότιος, δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τράπερ και έβγαλε το πρώτο του κομμάτι στα 12
Όλοι ανέκαθεν τον φώναζαν Κόνι. Είναι γιος του επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά και της σχεδιάστριας κοσμημάτων Έλενας Σύρακα. Είναι φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αγαπούσε από μικρός τη ραπ και έβγαλε το πρώτο του κομμάτι στα δώδεκά του χρόνια. Δεν θέλει να βάζει στη μουσική του ταμπέλες. Και αυτή δεν είναι άλλη μια συνέντευξη με έναν τράπερ, αλλά μια συζήτηση με τον Νότιο, ανερχόμενο καλλιτέχνη Lil Koni.
- 04/08/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική ήδη από τα 12 του χρόνια. Η «τραπ, ραπ, ή όπως αλλιώς θέλουμε να τη λέμε», είναι ένα είδος το οποίο του τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον. Απ΄ όταν ήταν παιδί. Τα ακούσματά του περιστρέφονταν γύρω από τη ραπ και το χιπ χοπ, ενώ του άρεσε, όπως παραδέχεται, να μελετά τις ιστορίες που έκρυβε πίσω του κάθε τραγούδι, κάθε στίχος και κάθε καλλιτέχνης. Είναι γέννημα θρέμμα Βουλιαγμενιώτης και ίσως τελικά τα νότια να έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό που ακολουθεί στη ζωή του, αφού εδώ γνώρισε κάποιους από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της τραπ.
Πλάι στον θείο του, ο οποίος, παράλληλα με τη βασική του δουλειά, ήταν DJ, μυήθηκε στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής και αποφάσισε ήδη από πολύ νωρίς πως αυτό θέλει να κάνει στη ζωή του. «Μέχρι την Ε’ Δημοτικού είχα μάθει να παίζω μουσική σε κονσόλα», μου λέει με υπερηφάνεια. Παράλληλα, φοιτούσε σε μουσικό εργαστήριο, όπου είχε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα όπως το μπάσο, η ηλεκτρική κιθάρα και τα ντραμς. «Μετά απλά συνέχισα, ήταν σαν να το έκανα μια ζωή και σαν να μην υπήρχε τρόπος να μην ασχολούμαι με τη μουσική».
Στη συνέχεια, ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. «Όταν έγραψα το πρώτο εντυπωσιάστηκα από τον εαυτό μου και είπα “ας συνεχίσω και κάπου θα βγάλει όλο αυτό”. Όλα κύλησαν πολύ φυσικά. Προσπαθώ να φτιάχνω συνέχεια δικές μου παραγωγές και να γίνομαι ολοένα και καλύτερος, μέχρι να φτάσω σε αυτό που λέμε ότι κάθε καλλιτέχνης φτάνει κάποια στιγμή, στο big hit του», εξομολογείται.
Το πρώτο του κομμάτι βγήκε όταν ήταν ήδη 12 χρόνων, και μετά το «μπαμ» έγινε με το «Komma Komma», το κομμάτι που έφτιαξε μαζί με τον «δάσκαλό» του, τον Madclip, στα 14 του. Αυτό που θέλει να κάνει μέσα από τη μουσική στο κοινό του είναι ουσιαστικά να δημιουργήσει συναισθήματα και να κάνει τον κόσμο να ταυτιστεί με το δικό του vibe, είτε μέσα από τον ρυθμό, είτε μέσα από τον στίχο.
«Όλα τα ονομάζω μουσική. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και πιστεύω ότι δεν υπάρχει πια μόνο ροκ, ποπ ή house. Τα ακούσματα και οι επιρροές στη μουσική μου είναι πολύ διαφορετικά, όπως και σε κομμάτια πολλών καλλιτεχνών. Μπορεί ένα τραγούδι μου να έχει από ήχους techno, μέχρι rock και ολόκληρες συγχορδίες κιθάρας. Αυτό είναι για εμένα και η τραπ. Να είναι συνδυασμένα όλα τα είδη μουσικής μαζί», λέει για το είδος που υπηρετεί.
Το κανονικό του όνομα είναι όντως Koni (από το Κωνσταντίνος – αλλά από μικρό όλοι τον φώναζαν απλώς Κόνι) και, όπως λέει, με αυτό μεγάλωσε. Το Lil που βρίσκεται μπροστά από αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι γοητεύθηκε από τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Και κάπως έτσι όλα έδεσαν.
Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι πιστεύει πως όσοι δεν γράφουν στίχους στην τραπ δεν είναι ολοκληρωμένοι καλλιτέχνες. «Είναι άλλο να είσαι ένας πολύ καλός ερμηνευτής και να μην σου έχει δώσει ο Θεός το ταλέντο να γράφεις κιόλας, και άλλο στο είδος το δικό μου, να μην μπορείς να γράψεις τα τραγούδια. Στο δικό μου είδος χρειάζονται στιχουργικά skills, είναι πολύ βασικό», λέει χαρακτηριστικά.
Η μοιραία συνάντηση με τον Madclip
Εκτός από το γεγονός ότι ήταν και οι δυο νότιοι, ο Lil Koni με τον Madclip είχαν αρκετούς κοινούς γνωστούς και κάπως έτσι έγινε η συνάντησή τους. Ο Madclip έγινε για εκείνον κάτι σαν μέντορας και καθοδηγητής. «Με βοήθησε σε όλα και ειδικά σε μια ηλικία που ήμουν πολύ πιο μικρός». Έχει κάνει ήδη διάφορες συνεργασίες με καλλιτέχνες, όμως μέχρι στιγμής καμία δεν έχει ξεπεράσει τα συναισθήματα που νιώθει για τη συνεργασία του με τον Madclip.
Στην πολύ κλισέ, αλλά μάλλον αναπόφευκτη ερώτηση, ότι η τραπ, λόγω του στίχου της, δίνει λάθος πρότυπα στους νέους, απαντά ότι «αν δούμε την ιστορία της Αμερικής, από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησαν αυτά τα είδη μουσικής, και ακούσουμε αντίστοιχα τραγούδια, θα διαπιστώσουμε ότι λένε πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που λέμε εμείς. Όμως όταν ο Έλληνας ακούει αυτά τα τραγούδια, τα χορεύει. Αν όμως τα ακούσει στα ελληνικά, τότε θα πει “α, τι λέει” και αυτό συμβαίνει περισσότερο με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η τραπ έχει ανέβει πάρα πολύ και έχει γίνει εμπορική πια. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι απλά άλλο ένα είδος μουσικής, όπως ήταν παλιά η ροκ την οποία ο κόσμος έβριζε γιατί είχε αντίστοιχους στίχους. Τώρα βρήκαν τη ραπ και την τραπ για να κατηγορήσουν, τι να κάνουμε».
Από τις κονσόλες στη Σχολή Καλών Τεχνών
Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη μουσική, ο Koni είναι φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών και μάλιστα στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών. Αυτό σημαίνει ότι για να μπει στη σχολή, όπως όλοι οι φοιτητές του τμήματος, έδωσε εισιτήριες εξετάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στο γενικό σύστημα των Πανελληνίων. Αντίθετα, το τμήμα διενεργεί ειδικές εξετάσεις εισαγωγής, κατα τις οποίες οι υποψήφιοι εκτελούν εικαστικά έργα από διάφορες συνθέσεις-πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο.
Οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέχνη, λειτουργεί σαν μαγνήτης για τον Koni. Έδωσε τις εξετάσεις, πέτυχε, φοιτά πια στη σχολη, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να είναι συνεπής και όσον αφορά στην ενασχόλησή του με τη μουσική.
«Η αλήθεια είναι ότι συνήθως δίνεις πάντα λίγη παραπάνω βαρύτητα στο ένα από τα δυο πράγματα. Εγώ προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία, αλλά υπάρχουν περίοδοι που θα ασχοληθώ με το ένα κομμάτι περισσότερο».
Ασχολείται με τον σχεδιασμό και ιδιαίτερα με τα σχέδια για τατουάζ, προσπαθώντας αυτή την περίοδο να χτίσει το δικό του portfoliο. «Mου αρέσουν πολύ τα oldchool cartoons, οπότε επικεντρώνομαι σε αυτά», μου εξηγεί.
Όσον αφορά το κομμάτι της μουσικής, αυτή την περίοδο βγάζει νέο άλμπουμ 5 κομματιών με τίτλο «Highland» και headliner κομμάτι το «Haraso», το οποίο ήδη καταγράφει ήδη 17 χιλ. προβολές στο Youtube. Παράλληλα, το καλοκαίρι θα βρίσκεται σε περιοδεία.