Ο Βασίλης Σπανάκης παίζει «εντός έδρας» όταν βρίσκεται στα Νότια
Συνέντευξη με τον βουλευτή Νότιου Τομέα Βασίλη Σπανάκη: Η Νέα Σμύρνη των παιδικών του χρόνων, τα νότια προάστια -που όπως ο ίδιος δηλώνει βρίσκονται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα-, οι εκλογές, το μετρό, η σήραγγα της Ηλιούπολης, η ακρίβεια και το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή όπως αυτό θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια.
- 01/08/2022
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Δώσαμε ραντεβού στον πολυτραγουδισμένο «Άδωνι». Το καφενείο που ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε διάσημο, μελοποιώντας τους στίχους της Νικολακοπούλου. Στον λίγο χρόνο που κατάφερε να κερδίσει μετά την πρωινή συνεδρίαση στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στον νότιο τομέα Αθηνών, Βασίλης Σπανάκης, άφησε για λίγο το σκούρο μπλε σακάκι του στην καρέκλα της καφετέριας και περπάτησε για λίγο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ανασύροντας βιώματα από τα σαββατοκύριακα που πέρασε εκεί. Κάτι σαν διακοπές της παιδικής του ανεμελιάς. Η γραβάτα παρέμεινε για λίγη ώρα ξεχασμένη σε κάποια τσέπη του σακακιού του. Ίσως ηθελημένα, με τον ίδιο να δείχνει την διάθεση να μοιραστεί ένα μέρος του εαυτού του αντιβαίνοντας την καθημερινότητα που επιτάσσει η πολιτική διαδρομή.
Ωστόσο δεν απεκδύεται την ιδιότητά του ως πολιτικός. Στο ερώτημα για το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, επικαλείται τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να απαντήσει με σαφήνεια ότι αυτές θα γίνουν το 2023, με την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Κι αν με κάποιο τρόπο αυτή η συνάντηση για συνέντευξη μπορούσε να επαναληφθεί σε 6 ή 7 χρόνια από σήμερα, τα νότια προάστια θα ήταν εντελώς διαφορετικά, όπως παραδέχεται. Το Ελληνικό αποτελεί την κορωνίδα της μεταμόρφωσης, ωστόσο μία σειρά από έργα φέρνουν την καινούργια εικόνα του παραλιακού μετώπου, που σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή.
Κύριε Σπανάκη βρισκόμαστε στη Νέα Σμύρνη και στην καφετέρια «Άδωνις». Τόσο με την περιοχή όσο και με το συγκεκριμένο μαγαζί σας συνδέουν πολλά. Και κάθε φορά που ακούω για τον «Άδωνι», δεν μπορώ παρά να μην σκεφτώ το τραγούδι του Κραουνάκη που ερμήνευσε η Πρωτοψάλτη: «που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά και αράζουνε και αθλητές…»
Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο ζωντανές πλατείες, που ακόμα και σήμερα μπορεί να συναντήσει κανείς όλες τις ηλικίες, όλους τους ανθρώπους. Βρισκόμαστε όμως όχι μόνο στον «Άδωνι», αλλά στα νότια. Το να βρίσκομαι στα νότια προάστια είναι κάτι που κάνω καθημερινά. Μου αρέσει να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου, να ανταλλάσσω απόψεις και να ακούω τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Με τον «Άδωνι» με συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί και κυρίως οικογενειακοί. Ο ιδρυτής αυτής της επιχείρησης, Βασίλης Φραγκούλης, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ήταν αδελφικός φίλος με τον θείο μου, Βασίλη Σπανάκη, από τον οποίο πήρα το όνομά μου. Η φιλία αυτή συνεχίστηκε και στην επόμενη γενιά των δύο οικογενειών, καθώς διατηρώ φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Φραγκούλη και συγκεκριμένα με τον Γιάννη Φραγκούλη. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ‘εντός έδρας’. Όχι μόνο γιατί βρίσκομαι εντός της εκλογικής μου περιφέρειας, αλλά και γιατί διατηρώ πολλές αναμνήσεις από την περιοχή. Μεγάλωσα στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης. Πριν ακόμα η πλατεία λάβει τη μορφή που έχει σήμερα, ο κόσμος ήταν πάντα εγκάρδιος και φιλόξενος. Συναντούσε κανείς κάθε λογής ανθρώπους. Το τραγούδι του Κραουνάκη άλλωστε, αποτυπώνει αυτή τη ζωντάνια και τη διάρκεια, γιατί αυτό που περιγράφει είναι μία πραγματικότητα μέσα από εικόνες που συναντούσε κανείς στη Νέα Σμύρνη.
Τι θυμάστε περισσότερο από τα βιώματα και τις αναμνήσεις σας στη Νέα Σμύρνη, όπου κάνατε συχνά επισκέψεις στα παιδικά σας χρόνια;
Μεγάλωσα στο Μοσχάτο και ερχόμουν τα Σαββατοκύριακα στη Νέα Σμύρνη για να δω τον θείο μου. Έμενε στην οδό Αγίας Φωτεινής. Ήταν πάντα σαν να έκανα διακοπές όταν ερχόμουν εδώ. Η δική μου εξοχή. Και ο θείος μου δεν μου χαλούσε ποτέ χατίρι.
Αλλά και τις καθημερινές περνούσα πολλές ώρες στη μάντρα οικοδομών που διατηρούσε. Δεν είναι τυχαίο το ότι διατηρώ το πολιτικό μου γραφείο εδώ.
Από την άλλη ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας ταυτίζεται με το Μοσχάτο, καθώς εκεί μεγαλώσατε. Πώς σας έβγαλε ο δρόμος εκεί, καθότι εξ όσων γνωρίζω η μισή σας καταγωγή είναι από την Κρήτη και η άλλη μισή από τη Μάνη;
Ο παππούς μου ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία από την Κρήτη και εγκαταστάθηκε στο Μοσχάτο για να δουλέψει στα κτήματα ενός ξαδέλφου του. Η οικογένειά μου κατοικεί για περισσότερο από έναν αιώνα στην περιοχή.
Ο συνδυασμός Κρήτης και Μάνης προέκυψε από τον γάμο του πατέρα μου, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη και παντρεύτηκε Μανιάτισσα, τη μητέρα μου Παρασκευή Παπαδόγκωνα.
Λέγεται ότι γύρω από το όνομα που τελικά λάβατε κατά τη βάφτισή σας, διημείφθη μία άτυπη «διαμάχη» μεταξύ Κρήτης και Μάνης. Είναι αλήθεια;
Κάπως έτσι συνέβη. Αλλά τελικά λύθηκε η «διαμάχη». Ο πατέρας μου έδωσε στο πρώτο παιδί της οικογένειας το όνομα της μάνας του, στο δεύτερο του πατέρα του και στο τρίτο παιδί, που ήμουν εγώ, η μητέρα μου ήθελε – και σωστά – να δώσει το όνομα του πατέρα της. Ο πατέρας μου πάλι ήθελε να μου δώσει το όνομα του αδερφού του, ο οποίος δεν είχε παιδιά και με είχε σαν παιδί του. Η άποψη του πατέρα μου εμπεριείχε ένα μέρος ορθότητας.
Το ζήτημα αφέθηκε στην άκρη, χωρίς τελικά να έχουν καταλήξει για το πώς θα με βαφτίσουν. Όταν τελείωσα το δημοτικό και ξεκίνησα το γυμνάσιο, έλαβα το απολυτήριό μου και ανέφερε μόνο το επίθετό μου και στη θέση του ονόματος υπήρχε η ένδειξη: Α.Κ.Ο. (Άνευ Κυρίου Ονόματος). Όταν πήγα να γραφτώ στο γυμνάσιο, βρέθηκα μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση. Τότε οι καθηγήτριές μου με συμβούλευσαν να πείσω τους γονείς μου να βαφτιστώ. Το συζήτησα μαζί τους, κατάφερα να τους πείσω και τελικά έλαβα δύο ονόματα: Βασίλειος – Πέτρος, ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές. Το Βασίλειος τιμούσε τον θείο μου με καταγωγή από την Κρήτη και το Πέτρος ήταν το όνομα του Μανιάτη παππού μου, Πέτρου Παπαδόγκωνα.
Νότια προάστια. Εάν τύχει να συναντηθούμε ξανά και να συζητήσουμε σε 6 ή 7 χρόνια από σήμερα, θα δούμε μία εντελώς διαφορετική περιοχή από πλευράς εικόνας και δόμησης σε σχέση με τη σημερινή. Προεξάρχοντος του Ελληνικού, μία ευρύτερη αστική ανάπλαση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε για την αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή;
Τα νότια προάστια βρίσκονται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ως προς το πλάνο ανάπτυξης που ακολουθείται, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται αρκετές κατασκευές, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες. Αυτό που με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα βουλευτής ήταν να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διεκδίκησης τόσο για το δικό μας μέλλον όσο και για το μέλλον των παιδιών μας.
Ανάμεσα σε αυτές τις διεκδικήσεις προέχουν η ανάδειξη της αστικής σήραγγας της Ηλιούπολης, που θα συνδέει την Αττική Οδό με την λεωφόρο Βουλιαγμένης, η αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης, η ολοκλήρωση των μελετών που θα διευκολύνουν το νέο κυκλοφοριακό τοπίο όπως αυτό θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να μην υπάρχουν εμπόδια στην κυκλοφορία των νοτίων προαστίων και των σχετιζόμενων περιοχών.
Αυτό που ζήτησα στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ήταν να δούμε ταυτόχρονα όλα αυτά τα ζητήματα. Με ενδιαφέρει ως βουλευτή, να προχωρούν ταυτόχρονα οι διεκδικήσεις που πρέπει να υλοποιούνται στην περιοχή των νοτίων προαστίων. Κι αυτό είναι κάτι που κάνω σαφές, είτε με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, είτε μέσω συνεντεύξεων που δίνω, είτε μέσα από προσωπικές μου επαφές.
Ακούμε συχνά για τα θετικά που θα φέρει το Ελληνικό στα νότια προάστια. Ωστόσο αυτό που δεν ακούμε τόσο συχνά είναι ο φόρτος που μπορεί να προκαλέσει στις περιοχές που βρίσκονται πέριξ του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Ένα από τα καλά νέα που έχω να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι ο υπουργός Υποδομών έχει ήδη ζητήσει από τη Lamda Development που υλοποιεί την επένδυση στο Ελληνικό, να εκπονήσει και να παρουσιάσει τη μελέτη για την κατασκευή της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης. Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσουμε χρόνο ως προς την υλοποίησή της.
Ο υπουργός ήδη δήλωσε ξεκάθαρα ότι αποτελεί προτεραιότητα η κατασκευή της συγκεκριμένης σήραγγας, που θα προσφέρει δραστική λύση στο κυκλοφοριακό ζήτημα. Το έργο θα ενώνει μεγάλες οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Η σήραγγα δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα καθώς το περιβάλλον, η πρόσθετη χρηματοδότηση των δήμων, έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας με παράδειγμα τον ποδηλατόδρομο που πρόκειται να κατασκευαστεί καθώς και τα έργα του παραλιακού μετώπου στον φαληρικό όρμο, να βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης. Όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν την εικόνα στις γειτονιές μας.
Δεδομένου ότι έχετε υπάρξει βασικό μέλος της αυτοδιοίκησης στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου τα προηγούμενα χρόνια, τι θα αλλάζατε στα νότια προάστια εάν σας εξέλεγαν δήμαρχο οι συμπολίτες σας;
Θα ήθελα να υπάρχουν ακόμα καλύτερες συγκοινωνίες. Ήδη έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις από το αρμόδιο υπουργείο τα τελευταία χρόνια.
Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική την επέκταση του μετρό για τους κατοίκους της Γλυφάδας αλλά και για εκείνους της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης αλλά και συνολικά για τα νότια προάστια. Είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν δύο επεκτάσεις του μετρό προς την περιοχή των νοτίων προαστίων.
Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών. Η πληθωριστική εικόνα που όλοι αντικρύζουμε παρουσιάζει ταχύτατη εξέλιξη. Αρκούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση με επιμέρους ενισχύσεις – επιδόματα προς τους πολίτες ή θα δούμε και άλλες στη συνέχεια;
Θα πρέπει να δεχτούμε καταρχήν το εξής: ότι ο πληθωρισμός είναι κατά βάση εισαγόμενος και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ενέργεια, ενώ έχει προσωρινό χαρακτήρα. Επιπλέον, ο ενεργειακός πληθωρισμός συμπαρασύρει και τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα από την πρώτη στιγμή, επιδεικνύοντας μεγάλη ταχύτητα στις αποφάσεις της. Όταν βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με μία κρίση διαρκείας, τότε και τα μέτρα θα πρέπει να έχουν διάρκεια.
Βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση με οποιοδήποτε κόστος. Είναι κάτι που απέδειξε στη διάρκεια της πανδημίας, όταν έριξε στην αγορά πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να διατηρήσει την μηχανή της οικονομίας σε λειτουργία, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση προσπαθούμε να λάβουμε στοχευμένα μέτρα, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεσή μας, ενισχύοντας εκείνους που το έχουν ανάγκη. Δεχόμαστε έντονη κριτική για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το ύψος του ΦΠΑ. Θα πρέπει όμως να πω ότι κατά την τριετία της διακυβέρνησής μας έχουμε εφαρμόσει 68 μέτρα φοροελάφρυνσης, ενώ διατηρούμε ένα πλέγμα μέτρων που απευθύνονται σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη όπως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα από το εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ταυτόχρονα είναι άκρως φιλολαϊκή.
Βλέπουμε πάντως την έντονη αύξηση των τιμών σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του λιανεμπορίου και την ταυτόχρονη μείωση των πωλήσεων σε όρους ποσοτήτων, με την κατανάλωση να αποτελεί τον πρώτο και βασικό μάρτυρα μίας περιόδου κρίσης. Θα υπάρξουν νεότερα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών;
Τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος είναι δύο θετικοί μήνες ως προς την αντιμετώπιση της αύξησης στην τιμή της ενέργειας. Οι καταναλωτές είδαν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ένα μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια, που αντιμετώπισαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχουμε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, γεγονός που οδηγεί σε ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στους επόμενους μήνες.
Ποια είναι η δική σας μεγάλη πρόκληση για τις εκλογές όταν αυτές γίνουν;
Στόχος μου είναι να επανεκλεγώ και μάλιστα νωρίς, με το κλείσιμο της κάλπης, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου αυτό συνέβη στη 01.55 το πρωί. Επιδίωξή μου είναι να είμαι χρήσιμος προς τους συμπολίτες μου, κάτι που προσπάθησα να κάνω από το 2019 έως και σήμερα.
Το στοίχημα όμως δεν είναι μόνο προσωπικό, αλλά και συλλογικό που σημαίνει ότι επιθυμία μου είναι να έχει ισχυρή πλειοψηφία ως κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Ήταν σοφή η δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα, καθώς ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ξέρουμε ότι διανύουμε έναν ανηφορικό δρόμο, αλλά έχουμε έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό και μία υπεύθυνη κυβέρνηση. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο για περιπέτειες όπως συνέβη το 2015 με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές μέσα στο 2022 είναι κλειδί αυτοδυναμίας;
Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2022. Ήμουν από τους βουλευτές που έλεγα πάντα ότι δεν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και επαληθεύτηκα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ότι διαθέτει μία ισχυρή κυβέρνηση με 157 βουλευτές, που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να σηκώνει ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων. Αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της κρίσης αυτής, είτε σε συναντήσεις του με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, είτε σε συναντήσεις του στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Είμαστε εξάλλου μία από τις χώρες που έχουν προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο για την κοινή αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Εκτιμάτε λοιπόν ότι οι εκλογές, που όπως είπατε θα γίνουν το 2023, στη λήξη της τετραετίας, δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω φθορά στη Νέα Δημοκρατία, λόγω του χρόνου που θα έχει μεσολαβήσει έως τότε και της πιθανής δυσαρέσκεια του κόσμου που μπορεί να προκύψει από τις τρέχουσες εξελίξεις;
Ο κόσμος δεν θέλει να γίνουν εκλογές αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως οι πολίτες ζητούν την ύπαρξη μίας κυβέρνησης που θα λαμβάνει αποφάσεις προς όφελός τους.
Η πιο ξεχωριστή στιγμή που ζήσατε στις τελευταίες εκλογές, όταν εκλεγήκατε βουλευτής για πρώτη φορά, ποια ήταν;
Ήξερα από την αρχή ότι μπαίνω σε μία μεγάλη μάχη στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με άξιους συνυποψηφίους. Με ενδιέφερε να έχει η Νέα Δημοκρατία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Μία από τις πιο όμορφες στιγμές που είχα ήταν όταν είδα τη γυναίκα και τον γιο μου, να μοιράζονται την αγωνία μου και την ημέρα των εκλογών να βρίσκονται στο δρόμο και να κάνουν τον δικό τους αγώνα για να εκλεγώ.
Καθότι βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλοκαιρινός προορισμός;
Για να είμαι ειλικρινής για φέτος δεν έχω προγραμματίσει διακοπές. Έχω αφήσει τη σύζυγό μου να τα κανονίσει όλα. Αγαπημένα μέρη έχω πολλά. Συνηθίζω να πηγαίνω στην Κρήτη και στη Μάνη, μου αρέσουν πολύ και οι Κυκλάδες. Και τον χειμώνα ταξιδεύω στην Ήπειρο. Ο Αύγουστος είναι ο αγαπημένος μου μήνας για να βρίσκομαι στην Αθήνα.
Σας εύχομαι λοιπόν να έχετε ένα καλό καλοκαίρι και καλή δύναμη και τύχη σε ό,τι κάνετε.
Εγώ σας ευχαριστώ. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σάς εύχομαι.