Παντελής Τουτουντζής: «Οικογένεια κάναμε γιατί νιώθαμε ότι δικαιούμασταν να την αποκτήσουμε»
Ο Παντελής Τουτουντζής είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες makeup artists. Κατοικεί μόνιμα στη Βούλα μαζί με τον σύντροφό του και τα δύο τους παιδιά. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, ανοίγει την καρδιά του και μοιράζεται με το NouPou την προσωπική του ιστορία, το μακρύ ταξίδι μέχρι τη δημιουργία της οικογένειάς του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει σε ένα ομόφυλο ζευγάρι το δικαίωμα να αποκτήσει παιδιά.
- 18/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Εκτός από επιτυχημένος makeup artist που συνεργάζεται με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα της καλλιτεχνικής βιομηχανίας, ο Παντελής Τουτουντζής είναι και μπαμπάς. Ή μάλλον, πάνω απ’ όλα είναι μπαμπάς. Έχει δημιουργήσει την υπέροχη οικογένειά του με τον σύντροφό του, τον Νάσο, και τα δύο τους παιδιά, τον Αχιλλέα και την Αριάδνη. Ζει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Βούλα και, με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου, μιλά στο NouPou για τη ζωή του.
Σήμερα, 18 Ιουνίου, γιορτάζεται η Ημέρα του Πατέρα. Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη ημέρα και πως νιώθετε που πλέον ανήκετε στους εορτάζοντες;
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μας έρχονται να μας πουν χρόνια πολλά και να μας φέρουν κάποιο αυτοσχέδιο δώρο από το σχολείο. Τα απλά πράγματα για εμένα είναι πολύ μεγάλης σημασίας και νομίζω ότι σε αυτή τη γιορτή ένα λουλούδι από το παιδί σου ή έστω και ένα χαμόγελο αρκούν. Αλλά ταυτόχρονα, επειδή η δική μου διαδρομή με έφερε πολλές φορές στο όριο να μη γίνω πατέρας, έχει πολύ μεγάλη αξία το γεγονός ότι τα κατάφερα και μπορώ να θεωρούμαι πλέον εορτάζων τη συγκεκριμένη ημέρα.
Γιατί επιλέξατε τα νότια και δη την περιοχή της Βούλας για να ξεκινήσετε την οικογένειά σας;
Στα νότια ήρθαμε πριν από δέκα χρόνια γιατί είχα θέσει σαν όρο στον σύντροφό μου, τον Νάσο, πως για να συνεχίσω να μένω στην Αθήνα θέλω να είμαι κοντά στη θάλασσα. Σαν νησιώτης, αφού έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη, ένιωθα αυτή την ανάγκη. Τότε είχαν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες για να γίνουμε οικογένεια και, όπως οι δυο μας μεγαλώσαμε έχοντας τη θάλασσα δίπλα μας, έτσι θέλαμε και τα παιδιά μας να έχουν αυτό το «δώρο». Το συζητήσαμε και επιλέξαμε τη Βούλα. Εδώ χτίσαμε τα θεμέλια για να φτιάξουμε την οικογένειά μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pantelis Toutountzis (@pantelis_toutountzis)
Τι κάνετε με τα παιδιά σας στον ελεύθερό σας χρόνο; Πού πηγαίνετε βόλτες στα νότια και ποιες οι αγαπημένες σας δραστηριότητες στην περιοχή;
Απολαμβάνουμε πάντα τη θάλασσα, την οποία πλέον έχουμε στα πόδια μας, ωστόσο στη Βούλα υπάρχουν παντού πάρκα, οπότε τα επισκεπτόμαστε συχνά. Επίσης, κάνουμε διαδρομές μέχρι το Σούνιο κάποιες Κυριακές. Νομίζω γενικά ότι ο νότος σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν ζεις σε μια μεγαλούπολη. Σκεφτείτε, κάθε φορά που γυρίζω από τη δουλειά μου και μπαίνω στην παραλιακή, αλλάζει η διάθεσή μου.
Η αγαπημένη σας παραλία;
Η παραλία της Βούλας.
Το αγαπημένο σας family friendly spot;
Το Γκολφ της Γλυφάδας, μανιακά.
Η αγαπημένη σας βόλτα;
Γύρω από το Notos. Έχουμε κάνει και πικ νικ εκεί, αξίζει.
Κάνετε ένα επάγγελμα το οποίο δεν έχει ωράριο. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό ταξιδέψατε στις Κάννες με τη Δούκισσα Νομικού. Πώς το διαχειρίζεστε αυτό ως μπαμπάς; Έχετε βρει τον τρόπο με τον σύντροφό σας να κρατάτε τις ισορροπίες;
Αρχικά να σας πω ότι είμαι τόσο συναισθηματικά εξαρτημένος από τα παιδιά μου, που πολλές φορές τα παίρνω μαζί μου. Για παράδειγμα στις Κάννες πήγαμε όλοι μαζί. Το βλέπουμε σαν οικογενειακή εκδρομή. Όταν ήμουν μικρός, με τη δική μου οικογένεια ήμασταν σαν γροθιά σε όλες τις σημαντικές στιγμές, για αυτό και ήθελα σε ένα huge γεγονός όπως οι Κάννες να έχω δίπλα μου την οικογένειά μου. Περάσαμε νωρίτερα και από την Ιταλία, επισκεφτήκαμε αξιοθέατα και μουσεία, ενώ μετά στις Κάννες τον εκπαιδευτικό ρόλο ανέλαβε ο Νάσος.
Όσον αφορά την καθημερινότητά μου, να σας πω πως έχει τύχει να δουλεύω όλη μέρα και να τελειώνω στις 3 τα χαράματα. Το πρωί θα ξυπνούσα από τις 7 για να έχω επαφή με τα παιδιά μου μέχρι την ώρα που θα έπρεπε να φύγω και πάλι. Προτιμούσα να μην κοιμηθώ, παρά να χάσω έστω και λίγο χρόνο μαζί τους. Και αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ομόφυλο ζευγάρι για να αποκτήσει παιδί;
Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ένα ομόφυλο ζευγάρι παιδί είναι με παρένθετη μητέρα. Η χώρα μας δεν δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Νομικά δεν επιτρέπεται. Οπότε, πρέπει να βρεις έναν «φύλακα άγγελο» να σε βοηθήσει.
Ο νόμος αναγνωρίζει αυστηρά ως γονείς έναν άνδρα και μία γυναίκα. Σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, λοιπόν, ως γονέας αναγνωρίζεται μόνο ο ένας εκ των δύο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για μια οικογένεια όπως η δική σας;
Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ. Στην περίπτωση ενός ομόφυλου ζευγαριού, εκείνος για παράδειγμα που δεν είναι ο βιολογικός πατέρας, δεν έχει κανένα δικαίωμα -νομικά- επάνω σε αυτό το παιδί. Μας έχει συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό, όταν ένα από τα παιδιά μας βρισκόταν στο νοσοκομείο και δεν μπορούσαν να είναι μέσα και οι δύο του μπαμπάδες. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, θα έπρεπε λοιπόν να έχουμε όλοι τα ίδια. Για αυτό παλεύουμε εμείς.
Σε μια παλαιότερη συνέντευξη, μου είχαν πει ότι ο κόσμος ανησυχεί για τους γκέι που κάνουν παιδιά. Αν ο κόσμος πράγματι ανησυχεί, ας σταματήσει να στιγματίζει αυτά τα παιδιά λέγοντας φωναχτά ότι το να ανήκουν σε μια γκέι οικογένεια είναι κάτι κακό ή δαχτυλοδειχτούμενο.
Σας στεναχωρεί το γεγονός ότι μπορεί ακόμη να καλείστε να απαντήσετε σε κλισέ ερωτήσεις; Όταν σας ρωτούν, για παράδειγμα, πώς μεγαλώνει ένα παιδί με ομόφυλους γονείς, πώς απαντάτε;
Υπάρχουν πράγματι πολλές κλισέ ερωτήσεις. Τα παιδιά, επειδή πήραμε τη γνώμη πολλών ειδικών, είναι αποδεδειγμένο ότι μεγαλώνουν το ίδιο ευτυχισμένα με ομόφυλους γονείς, όσο και με ετερόφυλους. Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι που θα ικανοποιούσε μόνο το εγώ μας. Οικογένεια κάναμε γιατί νιώθαμε ότι μπορούσαμε και δικαιούμασταν να την αποκτήσουμε. Η ζωή είναι μια διαδρομή που έχει βαθιές συγκινήσεις, για τον κάθε άνθρωπο διαφορετικές. Αποφασίσαμε να μη το στερηθούμε επειδή ήμασταν γκέι ζευγάρι. Αντιθέτως, είπαμε ότι θέλουμε να νιώσουμε και εμείς τον δεσμό της οικογένειας. Οπότε στα αφτιά μου, η παραπάνω ερώτηση που μου αναφέρατε, είναι κλισέ και η απάντηση που δίνω εγώ είναι: «Με απεριόριστη αγάπη και συνείδηση».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pantelis Toutountzis (@pantelis_toutountzis)
Η απόφασή σας να απευθυνθείτε σε ειδικούς πριν αποκτήσετε τα παιδιά σας αποδείχτηκε σωστή; Σας βοήθησαν να διαχειριστείτε σωστά κάποιες καταστάσεις; Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή που σας έδωσαν;
Δουλεψαμε αρκετά πριν αποκτήσουμε το πρώτο μας παιδί με ειδικό σύμβουλο για να δούμε τι σημαίνει στα αλήθεια μία τέτοια απόφαση. Η επιθυμία από μεριάς μας υπήρχε στο 100%. Θέλαμε όμως να υπάρχει και η συνείδηση, αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη εργασία γύρω από αυτό. Και τι ωραίο θα ήταν να είχαν την πολυτέλεια όλα τα ζευγάρια να το κάνουν αυτό. Μόνο καλό μας έκανε, μόνο φως έριξε στις ψυχές μας.
Η πρώτη συμβουλή που κρατάω είναι η επιβεβαίωση ότι τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη. Και το πιο σημαντικό που άκουσα ήταν ότι η αγκαλιά που κάνεις στο παιδί σου δεν πρέπει να είναι τόσο σφιχτή ώστε να του δημιουργήσεις ασφυξία. Πρέπει να είναι τόσο σφιχτή ώστε να νιώσει ασφάλεια, να ανοίγει εύκολα και να μπορεί πλέον το παιδί να περπατήσει τη δική του διαδρομή. Ήταν μαγικό αυτό.
Τα παιδιά σας έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με οποιοδήποτε σχόλιο ως προς το γεγονός ότι έχουν δύο μπαμπάδες;
Το μεγαλύτερο μέρος της αγωνίας μας ήταν το σχολείο. Ωστόσο, έχω να σας πω ότι εγώ και η οικογένειά μου δεν έχουμε δεχτεί τον παραμικρό σχολιασμό. Στα πάρτι που κάνουμε είναι όλοι οι συμμαθητές εκεί και όλοι οι γονείς μια αγκαλιά μαζί μας. Είμαστε προσκεκλημένοι πάντα όλοι μας στα δικά τους πάρτι και έχουμε γενικώς πάρα πολλούς φίλους γονείς, κάνουμε μέχρι και play dates. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, που είμαστε ακόμη στο νήπιο και τον παιδικό σταθμό, είναι όλα υπέροχα. Στα παιδιά μας, άλλωστε, έχουμε εξηγήσει τα πάντα. Επιλέξαμε να μην υπάρχει κανένα ψέμα, κανένα σενάριο στη ζωή τους. Ζούμε σε μια αληθινή οικογένεια και με πολύ ψηλά το κεφάλι.
Έχετε δηλώσει ότι ανακαλύψατε πως είστε γκέι σε αρκετά μικρή ηλικία. Τι είναι αυτό που θυμάστε από εκείνη την περίοδο;
Θυμάμαι έναν τεράστιο φόβο και μια τεράστια σιωπή. Η σιωπή στην αποδοχή της ταυτότητάς σου είναι πολύ σκληρή. Γιατί σου παίρνει την παιδικότητα, την αφέλεια, τη χαρά, την αισιοδοξία, σου παίρνει πάρα πολλά πράγματα. Όταν έχεις να διαχειριστείς αυτό που συμβαίνει μέσα σου σε τόσο μικρή ηλικία, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Εγώ παρ’ όλα αυτά ήμουν χαρούμενος, όσο σκοτάδι και αν βίωσα. Ένα πράγμα μου δίνω: Αποφάσισα να παλέψω για την αλήθεια και όχι να φτιάξω μια περσόνα ψεύτικη.
Είχατε τη στήριξη που θα θέλατε από την οικογένειά σας στην πορεία; Στάθηκαν δίπλα σας στις αποφάσεις σας;
Οι γονείς μου έκαναν το πιο όμορφο δώρο στην οικογένειά τους. Πήγαν σε ειδικό. Μπορεί να μην ήταν προετοιμασμένοι, όμως με το που χτύπησε την πόρτα τους αυτή η πραγματικότητα, κατευθείαν πήγαν και δούλεψαν το πώς θα το διαχειριστούν. Νομίζω ότι αυτό μας «μεγάλωσε» και έφερε την αποδοχή στην οικογένεια. Οι γονείς μου, μέσα σε όλο αυτό, δεν με έκαναν ποτέ να αισθανθώ ότι κέρδισα κάτι που δεν άξιζα. Η ισορροπία μέσα μου ήταν η φυσιολογικότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τα πράγματα οι γονείς μου. Με έκαναν να αισθάνομαι αποδεκτός. Η αποδοχή και η αγάπη κάνουν, ειλικρινά, ένα παιδί πολύ ευτυχισμένο και δυνατό.
Εξωτερικεύσατε τις επιθυμίες σας από νωρίς ή «καταπιεζόσασταν» λόγω της κλειστής κοινωνίας και των «πρέπει» της εποχής, δεδομένου ότι μεγαλώσατε μάλιστα στην επαρχία, στο νησί της Κρήτης;
Ποτέ δεν ήμουν καταπιεσμένος. Καταπιέστηκα λίγο με τη σιωπή μέχρι να αντιληφθώ τι έχω να αντιμετωπίσω. Γιατί ένα παιδί ωριμάζει πολύ πιο βίαια και γρήγορα όταν αυτό που του συμβαίνει δεν έχει χώρο να το εκφράσει. Η μάχη ουσιαστικά έγινε για την αλήθεια μου.
Εγώ εκείνη την εποχή έφτιαξα έναν μικρόκοσμο με δικλείδες ασφαλείας για το τι θα περάσει μέσα. Προσποιούμουν ότι δεν υπάρχει ο ρατσισμός ή τα προβλήματα. Αυτό με οδήγησε πολύ γρήγορα, βέβαια, σε ψυχολόγο. Γιατί μπορεί σε πολλά από αυτά να γυρνούσα την πλάτη, αλλά σε έναν βαθμό τελικά με επηρέαζαν. Στον ψυχολόγο πήρα τη δύναμη και κατάλαβα ότι δεν πρέπει να με απασχολεί τίποτα αρνητικό. Γι’ αυτό και η συμβουλή μου σε όποιο παιδί περνάει κάτι παρόμοιο, είναι, αν δει ότι πιέζεται, ότι τραυματίζεται παραπάνω, να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για αποσυμπίεση.
Ποιες θεωρείτε πως είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνει ένα γκέι παιδί; Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει καθόλου τα πράγματα από την εποχή που βρισκόσασταν εσείς σε αυτή τη θέση;
Ένα παιδί βιώνει bullying, αποκλεισμό, βιαιότητα και τον διαχωρισμό από το κοινωνικό σύνολο. Σκεφτείτε μόνο το να καλούν σε ένα πάρτι όλα τα παιδιά της τάξης εκτός από εσένα. Αυτό είναι πολύ βίαιο για ένα παιδί. Δεν καταλαβαίνει τι λάθος έχει κάνει ή γιατί είναι διαφορετικός -με την κακή έννοια.
Γενικώς, η ιστορία της ομοφυλοφιλίας έχει διαχρονικά πολλά σκοτεινά σημεία. Από ηλεκτρικές καρέκλες, μέχρι λοβοτομές. Χρειάστηκε να θυσιαστούν άνθρωποι, να βγουν στους δρόμους και να παλέψουν για τα δικαιώματά μας. Σας το λέω και πραγματικά ανατριχιάζει όλο μου το σώμα. Ακόμα παλεύουμε το 2023 για απλά ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα υπάρχει έντονος διαχωρισμός. Ας μην προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, απλά και μόνο επειδή εκμοντερνίζεται μια κατάσταση. Άλλο εκμοντερνίζεται και άλλο πραγματικά παίρνει την απόλυτη αποδοχή. Πιστεύω, ωστόσο, ότι κερδίζουμε έδαφος. Δεν απαιτούμε, δεν διεκδικούμε κάτι παράλογο, παρά μόνο ίσα δικαιώματα. Να φύγουμε από αυτή τη ζωή και να έχουμε νιώσει όσα δικαιούμαστε.