Σοφία Καρνέζη: Η 23χρονη Νότια που κατακτά τον κόσμο του Γκολφ
Είναι μόνο 23 ετών, είναι επαγγελματίας παίκτρια γκολφ και έχει καταφέρει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό, με την Εθνική Ομάδα Γυναικών. Η Σοφία Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, αλλά πια ζει στη Βάρκιζα, έχει ήδη μεγάλο παρελθόν στο άθλημα και σίγουρα πολύ μέλλον.
- 04/08/2022
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Γεννήθηκε το 1999 στο San Diego της California, αν και πλέον ζει στα νότια προάστια της Αθήνας. Η Σοφία Καρνέζη αποφάσισε να ασχοληθεί με το γκολφ σε μικρή ηλικία, όταν ακόμη πήγαινε σχολείο. Ήταν ένα άθλημα το οποίο θαύμαζε και την τράβηξε αμέσως, όπως εξομολογείται. «Ο μπαμπάς μου ασχολείται με το γκολφ επίσης πολλά χρόνια, όποτε όπως καταλαβαίνετε πια για εμάς είναι οικογενειακή υπόθεση».
Πολύ γρήγορα, ήδη από τα 10 της χρόνια, πήρε τη γενναία απόφαση να ασχοληθεί με αυτό σε αγωνιστικό επίπεδο. Για εκείνη δεν ήταν πια ένα χόμπι που απλώς την ευχαριστούσε, αλλά κάτι στο οποίο ήθελε να διαπρέψει. Οι διακρίσεις και η επιτυχία ήταν το μεγάλο της όνειρο.
Αυτό που τη γοήτευσε από την αρχή, και συνεχίζει να τη γοητεύει μέχρι και σήμερα, είναι το γεγονός ότι πρέπει να βάζει κάθε φορά καινούργια όρια στον εαυτό της και να καταφέρνει να τα ξεπερνά. «Για εμένα κάθε στόχος είναι ένα καινούργιο challenge, που προσπαθώ με κάθε τρόπο να φέρω εις πέρας» λέει.
Τελικά, όχι απλώς κέρδισε τις διακρίσεις που ονειρευόταν, αλλά έφτασε να κάνει την αγαπημένη της ενασχόληση επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή, η Σοφία βιοπορίζεται από το γκολφ. Για την ακρίβεια, στηρίζεται εξ ολοκλήρου από αυτό οικονομικά, και αυτό είναι κάτι το οποίο την κάνει ευτυχισμένη.
Παρόλα αυτά, πήρε το πτυχίο της στο Business Management στο Biola University της California, όπου σπούδαζε, αν και το να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο δεν είναι κάτι που περνά καν από το μυαλό της για τώρα. Είναι όμως κι αυτό ένα σχέδιο για το μέλλον. «Επειδή κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει να βρίσκεται αγωνιστικά στο 100%, έχω βάλει κάποιους στόχους επαγγελματικά ώστε έτσι να αξιοποιήσω της σπουδές ταυτόχρονα με την εμπειρία μου στο άθλημα του γκολφ».
Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να φτάσει σε υψηλό επίπεδο σε ένα άθλημα όπως το γκολφ; «Όπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα με τα οποία ασχολείται κάποιος σε αγωνιστικό και πόσο μάλλον, παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και με το γκολφ χρειάζεται να περνάς πολλές ώρες προπόνησης στο γήπεδο, αρκετές ώρες personal training, να κάνεις καλή διατροφή, γιατί ο οργανισμός σου πρέπει να διατηρείται διαρκώς σε καλή κατάσταση και φυσικά να κάνεις πολλά ταξίδια, όχι όμως για αναψυχή, αλλά για αγώνες στο εξωτερικό. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πράγμα το οποίο συνεπάγονται τα συνεχή ταξίδια -και, αν με ρωτάς, ίσως από τα πιο ψυχοφθόρα- είναι το να μένεις για καιρό μακριά από τους αγαπημένους σου», μου εξηγεί.
Πριν από λίγο καιρό, η Σοφία αποφάσισε να φύγει από τις Η.Π.Α. για να εγκατασταθεί στη χώρα της, την Ελλάδα. «Η επαφή μου με την Ελλάδα ήταν συνεχής όλα τα χρόνια της ζωής μου, καθότι έχω συγγενείς και φίλους εδώ που τους επισκεπτόμασταν συχνά με την οικογένειά μου». Μάλιστα από το 2019, έχει καταφέρει κάτι το οποίο, στα μάτια μου τουλάχιστον, αποτελεί σπουδαία εμπειρία για έναν αθλητή. Να εκπροσωπεί την Εθνική Ελλάδος. «Είναι κάτι το μοναδικό, δεν φανταζόμουν ποτέ πως κάποιος μπορεί να νιώσει τέτοια τιμή και υπερηφάνεια, φορώντας το εθνόσημο. Η σημαντικότερη στιγμή που θυμάμαι, ήταν όταν κατέκτησα το πρωτάθλημα Ελλάδος το 2021. Ήταν κάτι το οποίο δεν θα ξεχάσω ποτέ» λέει.
Από την άλλη άκρη του κόσμου όπου ζούσε, η ζωή της έχει πια άρωμα νοτίων προαστίων, καθώς ζει στη Βάρκιζα. «Τα νότια προάστια για μένα είναι η ανάσα μου στον ελεύθερο μου χρόνο. Είμαι λάτρης της θάλασσας και δεν χάνω ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά της όσο πιο συχνά μπορώ».
Η αλήθεια είναι ότι τα νότια προάστια είναι ιδανικά για τους λάτρεις του γκολφ, λόγω του μεγάλου γηπέδου Γκολφ Γλυφάδας «Κ. Καραμανλής». Η Σοφία πιστεύει μάλιστα πως σύντομα το άθλημα θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στην περιοχή. «Με όλη την εξέλιξη που θα υπάρξει στην περιοχή λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό, το γήπεδο πιστεύω πως μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο, ο οποίος θα γνωρίσει το άθλημα, και έτσι η Γλυφάδα θα γίνει ένα γκολφ destination για τη Αθήνα».
Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας το γκολφ σαν ένα άθλημα για λίγους. Για την «ελίτ». Η Σοφία παραδέχεται πως όντως επικρατεί αυτή η άποψη, ωστόσο μου εξηγεί πως μπορεί κανείς να βρει τρόπους να ξεκινήσει να ασχολείται με αυτό, με χαμηλότερο κόστος. «Υπάρχουν φορείς που βοηθούν τα νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το γκολφ, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ και φυσικά οι Όμιλοι. Επίσης, γνωρίζω αρκετά άτομα που μέσω αυτών των προγραμμάτων έχουν εξελιχθεί και έχουν φτάσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού».
Όσο για τα σχέδιά της; Όπως δηλώνει, προς το παρόν είναι απολύτως αφοσιωμένη στο να εξελίξει το επαγγελματικό κομμάτι του γκολφ όσο περισσότερο μπορεί. Δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Έχει πολλά στο μυαλό της, πολλούς στόχους, πολλά όνειρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνει τα πάντα για να τα κατακτήσει.