Στέφανος Ξεκαλάκης: «Θα είμαι εδώ στον Νότο και την επομένη των εκλογών και θέλω να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια»
Ο Στέφανος Ξεκαλάκης, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα, συζητά με το NouPou για απτά προβλήματα και ρεαλιστικές λύσεις της εκλογικής του περιφέρειας, της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και της νέας γενιάς - αυτής του εντεκάχρονου γιου του.
- 16/05/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Η προστασία του Υμηττού, που σήμερα επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στην προσπάθεια των εθελοντών και τη διάθεση των δημοτικών αρχών, τα «αποψιλωμένα» αστυνομικά τμήματα, οι υπέρογκες αυξήσεις στην αγορά ή ενοικίαση κατοικίας και η εύθραυστη ισορροπία της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου: Ο Στέφανος Ξεκαλάκης γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τις ανάγκες του Νότιου Τομέα και δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει στην πράξη τις αλλαγές που ο ίδιος ως πολίτης οραματίζεται για τη δική του ζωή.
Τι χρειάζεται να γνωρίζει για εσάς και τη μέχρι τώρα πορεία σας ένας ψηφοφόρος του Νότιου Τομέα πριν φτάσει στην κάλπη; Γιατί να βάλει σταυρό δίπλα από το δικό σας όνομα;
Είμαι 47 χρονών, παντρεμένος και έχω έναν εντεκάχρονο γιο. Ζω στου Ζωγράφου από μικρό παιδί. Είμαι υποψήφιος στα νότια, όχι ως ευκαιριακή επιλογή, αλλά επειδή πιστεύω πως εκεί που ζούσες πάντοτε, εκεί ζητάς και την ψήφο των συμπολιτών σου.
Ως εργαζόμενος και οικογενειάρχης, βιώνω καθημερινά τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι συμπολίτες μου. Δεν ζω απ’ την πολιτική, έχω τη δουλειά μου. Εργάζομαι από το 2001. Είμαι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διακυβέρνηση και στην εκπόνηση Δημόσιων Πολιτικών.
Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκα στα φοιτητικά μου χρόνια και παρέμεινα σ’ αυτό και στα δύσκολα, γιατί στα κόμματα οφείλουμε να συμμετέχουμε για τις ιδέες και όχι για τις καρέκλες. Είχα την τιμή να διατελέσω Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ασχολήθηκα με τον επιστημονικό μου φορέα και εξελέγην για πέντε συνεχείς θητείες μέλος της Διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, τις δύο εξ αυτών ως Πρόεδρος. Διετέλεσα, επίσης, αιρετό μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.
Σήμερα, πιστεύω πως έχω την επαγγελματική και πολιτική εμπειρία, ώστε να μπορώ τις πολιτικές μου δεσμεύσεις να τις μετουσιώνω σε πράξεις, γνωρίζοντας πως στην εφαρμογή τους θα έχουν αντίκτυπο και στη δική μου ζωή. Θα είμαι εδώ στον Νότο και την επομένη των εκλογών και θέλω να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να νιώθουν υπερήφανοι για την επιλογή τους.
Πριν μερικές μέρες, σας καλέσαμε να αρθρογραφήσετε στο NouPou για ένα θέμα του Νότιου Τομέα που εσείς πιστεύετε ότι είναι σημαντικό. Επιλέξατε να γράψετε για το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί στους κατοίκους των νοτίων προαστίων η αυξανόμενη εγκληματικότητα, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Αναφερθήκατε λοιπόν σε μια νέα Εθνική Πολιτική Εσωτερικής Ασφάλειας. Πείτε μας πέντε βασικά μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η εθνική πολιτική.
Η νέα πολιτική εσωτερικής ασφάλειας πρέπει να οικοδομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις αρχές. Πρώτον, στην προστασία του πολίτη από τις πάσης φύσεως ανθρώπινες, φυσικές ή τεχνολογικές απειλές και κινδύνους. Δεύτερον, στον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου.
Παράλληλα, θα πρέπει να εδράζεται σε δύο πυλώνες. Έναν για την αντιμετώπιση του μικροεγκλήματος και έναν για το οργανωμένο έγκλημα συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Η αλληλοτροφοδότηση των δύο αυτών μορφών εγκλήματος και η ικανότητά τους να εξελίσσονται, επιτάσσει για τον περιορισμό τους μέτρα, που μεταξύ άλλων θα εστιάζουν:
-Στην επικαιροποίηση, μέσω της διαρκούς αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, της εκάστοτε αντεγκληματικής πολιτικής.
-Στην ενίσχυση της αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, στην προσπάθεια εξάρθρωσης του οργανωμένου εγκλήματος.
-Στον καταρτισμό και στην υλοποίηση εθνικού σχεδίου δράσης για τη νεανική εγκληματικότητα, με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεϊκού κινήματος.
-Στη σύνταξη εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση βίαιων αντικοινωνικών συμπεριφορών.
-Στην αναζήτηση ευρύτατων συναινέσεων για την αποτροπή της ρύπανσης του περιβάλλοντος και του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Έχουν οι Έλληνες πολίτες εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία;
Στην Ελληνική Αστυνομία έχουν. Στις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία καθόλου. Γιατί μέσω αυτών αποψιλώθηκαν τα Τμήματα και ελαχιστοποιήθηκαν οι περιπολίες στις γειτονιές. Οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών είναι αναξιοπρεπείς. Πάνε «πακέτο» με τις απολαβές τους.
Ποια άλλα θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του Νότιου Τομέα;
Με περίπου 13 χιλιόμετρα ακτογραμμή και 15 χιλιόμετρα πρόσωπο στον Υμηττό, ο νότιος τομέας Αθηνών είναι μια ευλογημένη περιφέρεια. Η ευλογία όμως φέρνει και μεγάλες ευθύνες ως προς τον σχεδιασμό για την προστασία και αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου. Οι επιλογές που γίνονται ή θα γίνουν στο μέλλον για την περαιτέρω ανάπλαση του παραλιακού μετώπου πρέπει να πραγματοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την αρμονική συνύπαρξη και ωφέλεια των πολιτών και επαγγελματιών της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά στον Υμηττό, πάγιο ζητούμενο είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστιες επισφάλειες σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιών και πλημμυρών. Δεν είναι δυνατόν η προστασία του Υμηττού μας να επαφίεται μόνο στην άοκνη και ανιδιοτελή προσπάθεια των εθελοντών και στη διάθεση που επιδεικνύουν οι δημοτικές αρχές. Η κεντρική εξουσία πρέπει να έχει σημαντικό μερίδιο στην οικονομική και στελεχιακή στήριξη για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του βουνού.
Είμαι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας γης και του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου, αλλά για να υπάρξει ανάπτυξη για όλους, θα πρέπει να συνοδεύεται από οικονομοτεχνικές μελέτες και πρόδρομα κατασκευαστικά έργα υποδομής που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων που επηρεάζονται από τις επενδύσεις, όπως και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Άμεσης αντιμετώπισης θέματα, είναι, επίσης, οι υπέρογκες αυξήσεις στην αγορά ή ενοικίαση κατοικίας, καθώς και η δραματική πτώση του τζίρου στο εμπόριο, ως απόρροια του αυξημένου κόστους ζωής, που οδηγεί στην ερήμωση των τοπικών αγορών.
Υπάρχει κάτι που έκανε σωστά η Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα τέσσερα χρόνια; Μία προσπάθεια που, έστω και με κάποιες διαφορετικές παραμέτρους, πιστεύετε πως πρέπει να συνεχιστεί;
Η λογική της μείωσης των φόρων είναι ορθή, αρκεί να γίνεται με όρους διασφάλισης της φορολογικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής των οικονομικών πόρων. Κι εδώ κάπου, τα «χαλάμε» με τη Νέα Δημοκρατία.
Γιατί φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει αποτροπή της δογματικής υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων και εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης για όλους. Όχι π.χ. στο αφορολόγητο για γονικές παροχές έως του ποσού των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ. Πόσοι Έλληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία τέτοιας αξίας για να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους;
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβερνητική συνεργασία, στη βάση μιας μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας. Με ποιο από τα δύο κόμματα – Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – θα λέγατε πως είναι περισσότερο εφικτή μια προγραμματική σύγκλιση;
Για να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, θα πρέπει πρωτίστως να υπάρξει σεβασμός στο Σύνταγμα και διάθεση συνεννόησης και διαλόγου την περίοδο των διερευνητικών εντολών. Το συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας βρίσκεται πάνω από κομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως στόχος του είναι η αυτοδυναμία. Ως συνέπεια προτίθεται να οδηγεί τη Χώρα σε εκλογές, μέχρι την επίτευξή του. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας, που έφερε την απλή αναλογική, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μόνο αν έρθει πρώτο κόμμα. Ναρκοθετούν εκ προοιμίου κάθε απόπειρα συγκλίσεων. Δεν επιθυμούν τις προγραμματικές συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ, τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εγκλωβίσουν με τον φόβο και τον διχασμό που προπαγανδίζει ο ένας για τον άλλο.
Γι’ αυτό ζητάμε από τον Λαό, να επιβάλλει με την ψήφο του τις προγραμματικές συζητήσεις, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ σε υψηλά εκλογικά ποσοστά, κοντινά με τα άλλα δύο κόμματα, ώστε να έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις. Είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα και τη σταθερότητα στη Χώρα, να εμπνεύσει ξανά την ελπίδα και την αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Είναι ρεαλιστικό να πιστεύετε ότι θα δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός ενός από τα δύο μεγάλα -αυτή τη στιγμή- κόμματα;
Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα απωλέσουν σημαντικό μέρος από την κοινωνική επιρροή που είχαν τον Ιούλιο του 2019. Κυβέρνησαν και απέτυχαν παταγωδώς. Ως εκ τούτου, θα ήταν πολιτικά χωρίς νομιμοποίηση η οποιαδήποτε επιλογή στη θέση του Πρωθυπουργού κάποιου εκ των δύο. Για να το πω πιο απλά, αν υπήρχε και στις εκλογές η βάση εισαγωγής όπως στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ, τότε θα είχαν κοπεί πανηγυρικά…
Ως πατέρας ενός παιδιού, αγχώνεστε για την κλιματική κρίση; Μήπως ήρθε η ώρα να δράσουμε πιο δυναμικά, παίρνοντας γενναίες αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αντί να συζητάμε σχεδόν αποκλειστικά τις παραμέτρους που άπτονται των ενεργειακών ζητημάτων;
Ως ενεργός πολίτης με οικολογικές ευαισθησίες αγχώνομαι για την κλιματική κρίση που ήδη αφήνει το αποτύπωμά της σε όλο τον πλανήτη. Ανησυχώ για τον κόσμο τον οποίο θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Προφανώς και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο των κυβερνήσεων. Ό,τι μέτρα και να λάβει η Ευρώπη, αν στην Ασία, χώρες με βαριά βιομηχανία, όπως η Κίνα, συνεχίζουν να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό της αύξησης της παραγωγής με το ελάχιστο κόστος, τότε το μέλλον είναι δυσοίωνο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ενεργειακό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει το κλιματικό, συνεπώς ορθά ασχολούμαστε μ’ αυτό.
Είστε φύσει αισιόδοξος άνθρωπος; Ή θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας περισσότερο ρεαλιστή;
Ο ρεαλισμός αποτελεί προϋπόθεση ορθής αντίληψης μιας κατάστασης, που αποτελεί την αφετηρία για να σχεδιάσεις σωστά και να επιτύχεις αισιόδοξους, οραματικούς στόχους.
Πώς είναι η προεκλογική περίοδος για έναν υποψήφιο βουλευτή; Είστε έτοιμος για όσα θα ακολουθήσουν αν εκλεγείτε;
Το να είσαι οικογενειάρχης, εργαζόμενος και πολιτικός διαμορφώνει συνθήκες μιας πολύ δύσκολης και απαιτητικής καθημερινότητας. Ιδίως αν είσαι πολιτικός και όχι πολιτευτής. Η διαφορά είναι ότι ο πολιτευτής ενδιαφέρεται για τις επόμενες εκλογές, ενώ ο πολιτικός για τις επόμενες γενιές.
Πιστεύω μου είναι πως η πολιτική είναι ο μόνος δρόμος για να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Γι’ αυτό και θεωρώ χρέος κάθε πολίτη την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά, όχι όμως με όρους τυχοδιωκτικού ατομικισμού.
Ζω για την πολιτική, όχι απ’ την πολιτική. Δεν κάνω εκπτώσεις σ’ αυτό, γιατί αν φτάσει η πολιτική να είναι το μόνο μέσο βιοπορισμού σου, τότε εύλογα είσαι εκτεθειμένος και ευάλωτος σε εξωγενείς πιέσεις. Γίνεσαι έρμαιο συμφερόντων και έτσι αναπόφευκτα χάνεις την πολιτική σου αυτοτέλεια και την προσωπική σου αξιοπρέπεια.
Όλα στη ζωή είναι επιλογές και οι επιλογές γεννούν ευθύνες και υποχρεώσεις. Όταν αποφασίσεις να είσαι σύζυγος και γονιός, δεν μπορείς να είσαι απών. Όταν εργάζεσαι, δεν μπορείς να είσαι αφερέγγυος ή αναποτελεσματικός έναντι του εργοδότη ή του πελάτη σου. Όταν πολιτεύεσαι, δεν μπορείς να μην είσαι δίπλα στους πολίτες διατυπώνοντας, προτείνοντας και υλοποιώντας λύσεις για τα προβλήματά τους.
Δύσκολη εξίσωση. Υγεία, την αγάπη και τη στήριξη της οικογένειάς μου και φίλους-συνοδοιπόρους να έχω και είμαι βέβαιος ότι θα την επιλύσω!