Στέλιος Μαμαλάκης: «Το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθώ είναι η καθημερινότητα του δημότη»
Τα προβλήματα της πόλης και οι πρώτες κινήσεις μετά την ανάληψη καθηκόντων: Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο NouPou.
- 26/10/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 κατάφερε να ανατρέψει τη σταθερή τα τελευταία χρόνια προτίμηση των ψηφοφόρων του Αγίου Δημητρίου, καθώς και το αποτέλεσμα του α’ γύρου και να επικρατήσει της Δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου, η οποία εκλεγόταν δήμαρχος από το 2010.
Ο Στέλιος Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στον Άγιο Δημήτριο τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ από το 1996 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της Εκπαίδευσης. Συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2019 με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γιώργου Πατούλη καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στον Νότιο Τομέα (πρώτος επιλαχόντας), ενώ πλέον, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, αναλαμβάνει τη θέση του δημάρχου Αγίου Δημητρίου. «Θα διατηρήσουμε ό,τι καλό υπάρχει και θα το διευρύνουμε» ήταν τα πρώτα λόγια του μετά την ανακοίνωση του νικητήριου αποτελέσματος. Λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα, μιλά στο NouPou για τις προτεραιότητες και τους στόχους του, για το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής αλλά και για όσα απασχολούν τους δημότες του Αγίου Δημητρίου καθημερινά.
Κύριε Μαμαλάκη, ως νέος δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα πενταετία και ποιες κινήσεις θα κάνετε τις πρώτες μέρες της θητείας σας.
Ας ξεκινήσουμε από τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να περάσουμε σε μια ομαλή μετάβαση διοίκησης. Αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι πως δεν έχω κληθεί από τη δήμαρχο, ώστε να ενημερωθώ για το τι ισχύει μέσα στον δήμο από πλευράς συμβάσεων, οικονομικών στοιχείων, έργων που «τρέχουν» κλπ. Επομένως, έχω μπροστά μου ένα δίμηνο να ενημερωθώ κατάλληλα από την απερχόμενη διοίκηση, ώστε να παραλάβω σκυτάλη και να μπορέσει, προς όφελος του δήμου και των πολιτών μας, να συνεχιστεί ομαλά η διοίκηση.
Όσον αφορά στις πρώτες κινήσεις μου, θα ήθελα να πω καταρχάς ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος βάζει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και στρατηγικούς στόχους. Συνεπώς, θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθώ είναι η καθημερινότητα του δημότη. Κατά τη γνώμη μου, ο Άγιος Δημήτριος έχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα. Επομένως, πρώτος μου στόχος θα είναι η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε σε μια ψηφιακή εποχή. Θα ήθελα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα, να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία του πολίτη ώστε να εκδώσει ένα πιστοποιητικό, να κάνει κάποιο παράπονο κλπ., αλλά να εκτελεί όλες αυτές τις εργασίες από την άνεση του σπιτιού του, με ψηφιακό τρόπο.
Στις πρώτες σας δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου αναφέρατε πως «θα διατηρήσετε ό,τι καλό υπάρχει και θα το διευρύνετε». Τι έχετε σκοπό να διατηρήσετε όντως από το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και πώς σκοπεύετε να το εξελίξετε;
Σωστά, όντως αυτό είπα, διότι γενικώς δεν μου αρέσει να μηδενίζω το έργο των άλλων και εκτιμώ ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα από την απερχόμενη διοίκηση. Για παράδειγμα, έχει πραγματοποιηθεί σημαντική δουλειά στις κοινωνικές δομές, οι οποίες θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και από εκεί και πέρα εμείς θα πάμε να την εξελίξουμε. Παραδείγματος χάριν, οι αίθουσες ΚΑΠΗ είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο χρειαζόμαστε κι άλλες και μάλιστα με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση.
Ένα μεγάλο θέμα το οποίο ομολογουμένως έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της πόλης είναι η ανάπλαση της κεντρικής οδού Αγίου Δημητρίου. Πώς σκοπεύετε να κινήσετε τις διαδικασίες όταν λάβετε σκυτάλη από την προηγούμενη διοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο το έργο;
Η ανάπλαση αρχικά είχε ξεκινήσει ως έργο διαπλάτυνσης και τελικά έγινε το ακριβώς αντίθετο, αφού έγινε περιορισμός του δρόμου. Αυτή τη στιγμή, το έργο έχει σταματήσει και οι ακριβείς λόγοι δεν είναι γνωστοί. Η διοίκηση φαίνεται ότι επικαλείται έλλειψη χρημάτων, πράγμα το οποίο δεν μου ακούγεται σοβαρό διότι το έργο, ως γνωστόν, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα περάσουμε στην ολοκλήρωσή του, διότι, για να προχωρήσουμε εμείς στις όποιες παρεμβάσεις, θα πρέπει το έργο να έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Δεδομένου ότι το έργο δεν είναι δυνατόν να επαναχρηματοδοτηθεί, ώστε να κινηθούν από την αρχή οι διαδικασίες, καλώς ή κακώς το έχουμε «παντρευτεί», χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι παρεμβάσεις, ώστε να βελτιώσουμε τουλάχιστον το πιο βασικό πράγμα: την ασφάλεια του δρόμου, καθώς, για παράδειγμα, οχήματα όπως τα ασθενοφόρα και τα Πυροσβεστικά δεν μπορούν να περάσουν. Αυτή τη στιγμή, η νησίδα που υπάρχει δημιουργεί μόνο πρόβλημα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κόμβους, ώστε να μπορεί ο κόσμος έστω να μπορεί να πηγαίνει στο σπίτι του. Όλα αυτά θα γίνουν ως απλές παρεμβάσεις -έπειτα από μελέτες- διότι θα ήταν απαγορευτικό να δεσμεύσουμε πάλι «ομήρους» τους επιχειρηματίες της περιοχής. Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασικός πυλώνας της διοίκησης που θα ασκήσουμε και δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε λοιπόν, αν διοικούσατε εσείς τα προηγούμενα χρόνια και ήταν στο χέρι σας, η συγκεκριμένη ανάπλαση θα ήταν ένα έργο το οποίο δεν θα δρομολογούσατε καθόλου;
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι αισθητικά είναι κάτι όμορφο, σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν. Το να μετατρέψεις όμως τον κεντρικό άξονα της πόλης σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Υποτίθεται ότι αυτή η οδός συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το νότιο μέτωπο. Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα έχει πάντα αυξημένη κίνηση, ενώ όχι απλά δεν έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που ήταν η διαπλάτυνση, αλλά αντίθετα έχει στενέψει. Συνεπώς η απάντησή μου είναι ότι θα έκανα μια πολύ πιο σοβαρή συγκοινωνιακή μελέτη ώστε πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσω τον βασικό σκοπό του συγκεκριμένου δρόμου, ως κεντρικού άξονα, αλλά και την ασφάλεια των πεζών. Μόνο έτσι θα το έκανα.
Μέσα στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας βλέπουμε να αναφέρετε πως «ο δήμος έχει γυρίσει την πλάτη στις σύγχρονες εξελίξεις όπως είναι η ανακύκλωση». Ωστόσο τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των υλικών που πετάμε στους μπλε κάδους φτάνουν τελικά να ανακυκλωθούν. Είναι λοιπόν σαφές ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν αρκεί για να «φτιάξει» κανείς μια πράσινη πόλη. Τι σκοπεύετε να κάνετε, αφενός για να αυξήσετε το ποσοστό των υλικών που τελικά ανακυκλώνονται και, αφετέρου, για να στηριχθεί στην πράξη η έννοια της πράσινης πόλης;
Καταρχάς, το βασικότερο στοιχείο – και το λέω ως εκπαιδευτικός – είναι η διαπαιδαγώγηση των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρουν καταρχάς τους λόγους για τους οποίους απαιτείται να κάνουν ανακύκλωση και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι να την κάνουν. Με βάση τις εξαγγελίες μας, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μέσα από τα σχολεία και στη συνέχεια, μέσα από τη νέα γενιά θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε ακόμη και την τρίτη ηλικία.
Επίσης, σαφώς θα πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότεροι κάδοι και σε περισσότερα σημεία και μάλιστα με ευπρεπή παρουσία, διότι όταν βλέπεις κάτι βρώμικο και σπασμένο δεν σε προσελκύει να το υποστηρίξεις. Μια άλλη ιδέα θα ήταν να μπορούσε επίσης η συνήθεια της ανακύκλωσης να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, ώστε ο πολίτης να έχει ένα παραπάνω κίνητρο. Αν ο κόσμος πειστεί, με όλους τους παραπάνω τρόπους, τότε μόνο θα γίνει η πόλη «πράσινη».
Εκτός από πράσινη, η πόλη θα πρέπει να είναι και προσβάσιμη. Πόσο μακριά πιστεύετε ότι είναι ο Άγιος Δημήτριος από το να γίνει μια πόλη απολύτως προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία;
Νομίζω ότι αν κάνετε μια βόλτα στην πόλη θα καταλάβετε ότι η πόλη αυτή τη στιγμή είναι πολύ μακριά από αυτό που περιγράφετε. Δεν υπάρχουν δημόσια κτίρια με τις στοιχειώδεις υποδομές για ΑμεΑ, δεν υπάρχουν διαδρομές, παιδικές χαρές, μέσα μεταφοράς, και γενικώς σχεδόν τίποτα.
Θα ήθελα ο κόσμος να παρατηρήσει ότι στο πρόγραμμα που καταθέσαμε αναφερόμαστε ξεχωριστά στα έργα για τα άτομα με αναπηρία. Βεβαίως δεν υπόσχομαι ότι θα φτιάξουμε τη «Γη της Επαγγελίας», αλλά ότι θα κάνουμε βασικά πράγματα, τα οποία θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Να προσπαθήσουμε όλα τα δημόσια κτίρια να εξυπηρετούν αυτούς τους πολίτες και να κινούνται με ασφάλεια, να έχουμε έστω μια παιδική χαρά για ΑμεΑ, να δημιουργήσουμε διαδρομές, οι οποίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα εξυπηρετούν αυτά τα άτομα και, τέλος, να έχουμε μια κατάλληλη μονάδα μεταφοράς. Όλα αυτά είναι βασικές υποδομές που μας λείπουν.
Μεγάλο ζήτημα είναι βέβαια και οι υποδομές για τα παιδιά της πόλης, όπως η κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων. Θα αναφέρω ενδεικτικά το περιστατικό του περασμένου Απριλίου, με σοβάδες να πέφτουν από το ταβάνι σε Ειδικό Σχολείο της πόλης. Όντας εκπαιδευτικός με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο, έχετε κάποιο πλάνο γενικότερα για τις σχολικές υποδομές;
Καταρχάς, οφείλω να παραδεχθώ ότι τα σχολεία είναι σε μια σχετικά καλή κατάσταση, σε σχέση με άλλες περιοχές. Το συγκεκριμένο γεγονός όντως συνέβη, αλλά δεν θέλω να το εκλάβω ως ελλιπή συντήρηση, αλλά ως ένα ατυχές περιστατικό. Σίγουρα το να έχουμε ασφάλεια για τα παιδιά μας με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σημαντικό. Δεν θεωρώ ότι είμαστε μακριά από αυτό και με διάφορες παρεμβάσεις μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.
Από την άλλη, αυτό που βλέπω εγώ ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι έχουμε υλικοτεχνικές ελλείψεις στα σχολεία. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να ζητάς από τους γονείς να φέρουν χαρτί κουζίνας, όπως συνέβη σε διάφορα νηπιαγωγεία της πόλης.
Πιστεύω ότι τα σχολεία είναι ο πυλώνας ανάπτυξης μιας πόλης, αφενός, λόγω της ευαισθησίας που έχω στο συγκεκριμένο θέμα ως εκπαιδευτικός, αφετέρου διότι τα συνδέω με τη νέα γενιά και την καινοτομία. Πρέπει να αναπτύξουμε σχολεία που θα έχουν νέες δράσεις και ιδέες και που θα είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Λόγου χάριν, γιατί ένα σχολείο μετά τη λήξη της διδακτικής διαδικασίας να μην μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολιτιστικό κέντρο; Γιατί να μη λειτουργήσει ως θεματική δομή ή ακόμη και ως αθλητικός χώρος, όχι όμως για συγκεκριμένες ομάδες όπου οι μαθητές πληρώνουν για να αθληθούν στο σχολείο τους, αλλά δωρεάν, όπως θα πρέπει να είναι για κάθε μαθητή του σχολείου.
Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί συχνά επίκεντρο της ειδησεογραφίας και αρνητικής δημοσιότητας λόγω πολλαπλών, επαναλαμβανόμενων περιστατικών βίας και εγκληματικότητας, πολύ συχνά μάλιστα με πρωταγωνιστές ανήλικους. Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να παρθούν, αφενός από την κυβέρνηση, αφετέρου σε τοπικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;
Πράγματι, υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά και έχετε απόλυτο δίκιο. Από πλευράς κυβέρνησης, αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει, όχι μόνο στον Άγιο Δημήτριο, αλλά παντού, είναι η αύξηση του προσωπικού της Αστυνομίας, και να γίνεται καλύτερη περιφρούρηση και περισσότερες περιπολίες.
Από πλευράς δήμου, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, όχι για να εκμηδενίσουν το πρόβλημα, γιατί το φαινόμενο της συμμοριοποίησης δυστυχώς είναι κάτι που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια, αλλά για να το περιορίσουν. Σε πρώτη φάση λοιπόν, πρέπει να δούμε πού συναθροίζονται αυτές οι συμμορίες. Η απάντηση, με βάση την εμπειρία μου, είναι κυρίως σε παιδικές χαρές και πλατείες που είναι υποφωτισμένες. Το πρώτο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον φωτισμό στους χώρους αυτούς. Δεύτερη παρέμβαση είναι η δημοτική αστυνομία να περιφρουρεί, όσο αυτό είναι δυνατό τουλάχιστον, τις παιδικές χαρές το βράδυ. Τρίτον, θα ήθελα να διερευνήσω το νομικό πλαίσιο, ώστε σε αυτούς τους χώρους να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, και ας ακούγεται περίεργο σε κάποιους αυτό που λέω, ώστε να λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέτρο, για όσους έχουν τάση για παραβατική συμπεριφορά. Αυτά τα μέτρα θεωρώ ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω με ποιον τρόπο προετοιμάζετε τις πρώτες κινήσεις της θητείας σας. Τι κάνετε αυτή την περίοδο, μέχρι την 1η Ιανουαρίου, οπότε και θα αναλάβετε τα νέα σας καθήκοντα;
Όπως ανέφερα και στην αρχή, σε πρώτη φάση προσπαθώ να ενημερωθώ από τις υπηρεσίες του δήμου για την κατάσταση την οποία θα παραλάβω. Αυτό το θέμα είναι ηθικό και όχι νομικό. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει το δικαίωμα να διοικεί μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Από εκεί και πέρα, από ηθικής άποψης τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Επομένως αυτή είναι η «προετοιμασία» μου αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια θα περάσω στα επόμενα βήματα.