Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Γιώργος Οικονομίδης, executive chef του BlueFish Vouliagmeni
Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίαςΜε αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα - γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία - των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
- 19/07/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Ο Γιώργος Οικονομίδης, δημιουργός και executive chef του εστιατορίου BlueFish στην Πάρο που από το 2017 ήρθε στην Βουλιαγμένη, είναι συνεπής με τον εαυτό του, σε σχέση με την αγάπη του για το ψάρι. Με βάση της κουζίνας του τη βιωσιμότητα και τη μείωση του food waste -πρακτικές που κυριαρχούν στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή-, ο Γιώργος Οικονομίδης μαζί με τον head chef του εστιατορίου Παναγιώτη Σικελλίου και την ομάδα τους, επενδύουν με μεράκι στο concept «from head to tail», με επτά διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησης των ψαριών κάθε φορά -ένα concept εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Ζητήσαμε από τον Γιώργο Οικονομίδη, να μοιραστεί μαζί μας πώς βλέπει να εξελίσσεται η γαστρονομία στα νότια προάστια την επόμενη 10ετία.
«Η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του πολιτισμού και της τουριστικής βιομηχανίας, και τα νότια προάστια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο τρόπος που η γαστρονομία θα εξελιχθεί στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να επηρεάζεται σημαντικά από τα νέα έργα υποδομής, όπως η Μαρίνα Βουλιαγμένης και το project στο Ελληνικό, καθώς και από την αύξηση του τουρισμού και την παγκόσμια προβολή της. Η δημιουργία μιας πολυτελούς μαρίνας στη Βουλιαγμένη θα προσελκύσει σκάφη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο και από την άλλη, η επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα διαμορφώσει νέες τάσεις στη γαστρονομία των νοτίων προαστίων. Προσβλέπω συνεπώς σε μια μεγάλη άνθιση και στην εστίαση, με αρκετά νέα concepts, με υψηλά standards και υψηλό ανταγωνισμό, γι’ αυτό και εκτιμώ θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάδειξη της γαστρονομίας σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση των εστιατορίων με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη -sustainability & green restaurant. Η ενσωμάτωση της τοπικής αλλά και της ελληνικής παράδοσης σε μια αρμονία με κουζίνες και τάσεις από όλο τον κόσμο θα βάλει τα νότια εστιατόρια στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, ενώ θέματα όπως η ανάδειξη των πρώτων υλών, οι τοπικοί παραγωγοί και τα τοπικά προϊόντα, η πλήρης διαχείριση των πρώτων υλών και η μείωση του food waste ,είναι σημεία που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εκπαίδευση και η διαμόρφωση της κουλτούρας του προσωπικού των εστιατορίων, καθώς και οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη των χώρων εστίασης με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων και τη δημιουργία χώρων ευεξίας και χαλάρωσης για τους επισκέπτες. Η εξέλιξη της γαστρονομίας στα νότια προάστια προσφέρει μια λαμπρή προοπτική για τον τομέα και την περιοχή συνολικά».