Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Παύλος Χατζηαγγελίδης, ιδρυτής του 314 Architecture Studio
Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίαςΜε αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα - γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία - των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
- 19/07/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
O Παύλος Χατζηαγγελίδης μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους, όμως αγάπησε τα νότια, εγκαταστάθηκε σε αυτά και δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και χρόνια. Είναι ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architecture Studio, με έδρα τη Γλυφάδα, από το 2004. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αργότερα Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης, έκανε μεταπτυχιακό στην Τέχνη. Το έργο του «h3 μονοκατοικία στη Αθήνα» διακρίθηκε στα 20 δημοφιλέστερα έργα στον κόσμο για το 2013 από τη διεθνή αρχιτεκτονική εφημερίδα Arch Daily, ενώ παράλληλα επιλέχτηκε μεταξύ άλλων ώστε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά βραβεία Mies Van der Rohe 2015 και στα Piranesi Awards 2015. Σήμερα, το γραφείο 314 βρίσκεται πίσω από κάποια από τα πιο ιδιαίτερα οικιστικά projects στα νότια, που διακρίνονται για τον φουτουριστικό τους χαρακτήρα και τον εμπνευσμένο τους σχεδιασμό.
Ανάμεσα στα έργα και τις επενδύσεις που αλλάζουν τα νότια προάστια και θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία, ο Παύλος Χατζηαγγελίδης ξεχωρίζει κατά κύριο λόγο αυτό της ανάπλασης «Αθηναϊκής Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» , παράλληλα με το υπό δημιουργία μεγάλο πάρκο του Ελληνικού. Ο ίδιος λέει στο NouPou: «Η Αθήνα επιτέλους θα αποτελέσει ένα τοπόσημο, το οποίο θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα ευρωπαϊκά πάρκα διπλάσιο σε έκταση από το Hyde Park του Λονδίνου. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η καλύτερη σχεδίαση δεν κατασκευάζεται απλώς με τις καλύτερες βιώσιμες πρακτικές, αλλά εμπνέει επίσης τον σεβασμό για το περιβάλλον στους ανθρώπους που κινούνται μέσα και γύρω. Αυτό μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή σε αρμονία με τη φύση».
Όσο για τη φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο ίδιος να δουλεύει, ο ιδρυτής του 314 Architecture Studio σχολιάζει: «Στην αρχιτεκτονική δεν έχουν σημασία οι διαστάσεις, αλλά ο ίδιος ο χώρος, τον οποίο περικλείει μέσα της. Για να τον εντοπίσουμε πρέπει να ερευνήσουμε πιο βαθιά και να παρατηρήσουμε τη φύση τις εναλλαγές της, το φως το σκοτάδι, τον αέρα αλλά και το κενό. Κάπως έτσι πορεύομαι, με έμπνευση την Ιαπωνική αισθητική άποψη της αποδοχής της παροδικής ομορφιάς, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες ύπαρξης: Η παροδικότητα, η δοκιμασία, και η ανυπαρξία. Το κράμα αυτό είναι ο κινητήριος μοχλός έμπνευσης, με στόχους απλούς, καθημερινούς, αλληλοεπιδρώντας και αποδομώντας το περιβάλλον για τη δημιουργία μέσα από το απόλυτο κενό».