Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Θάνος Φέσκος & Γιώργος Παπαζαχαρίας, Delta Restaurant
Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίαςΜε αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα - γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία - των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
- 19/07/2023
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
Γαστρονομία, βιωσιμότητα και πολιτισμός είναι οι τρεις αρχές που διαμορφώνουν το project του Delta, του διάστερου πλέον εστιατορίου της Αθήνας που στεγάζεται στον πέμπτο όροφο του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μινιμαλιστική τελειότητα, αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών και εστίαση στους μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας είναι τα τρία συστατικά του μενού, σε συνδυασμό με διεθνείς, πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η ζύμωση (fermentation) και το σκανδιναβικό preservation. Πίσω από αυτό βρίσκεται ένα χαρισματικό δίδυμο με σημαντική πορεία σε κορυφαία εστιατόρια του κόσμου.
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας, εμπνευστής του μενού του Delta, έχτισε τη δική του ιστορία στη Σκανδιναβία, ως επικεφαλής R&D στο εστιατόριο “Maaemo” (3 Stars MICHELIN). Επιπλέον, ήταν ο δημιουργός του μενού του εστιατορίου “Under” στην Νορβηγία, του μόνου υποθαλάσσιου εστιατορίου στον κόσμο (1 Star MICHELIN), ενώ απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στην πειραματική κουζίνα δουλεύοντας στο“L’Air du Temps” (2 Stars MICHELIN) και τα γαστρονομικά εργαστήρια των “Alinea” στο Σικάγο, “Fat Duck” στο Λονδίνο & “Quique Dacosta” κοντά στην Βαλένθια, όλα τους με 3 Stars MICHELIN.
Επικεφαλής chef της ομάδας που επιμελείται το μενού 12 σταδίων , ο Θάνος Φέσκος, ο οποίος σπούδασε οικονομικά αλλά στη συνέχεια, οι μαγειρικές σπουδές του και η θητεία του σε τοπικά εστιατόρια τον οδήγησαν στην κουζίνα ενός εστιατορίου που είχε στόχο ένα αστέρι MICHELIN. Βρέθηκε στο Geranium, στο οποίο και παρέμεινε τρία χρόνια, δουλεύοντας σε διαφορετικά πόστα, μεταξύ των οποίων και το ζαχαροπλαστείο. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στην Αθήνα, όπου δούλεψε στο εστιατόριο Χύτρα, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πρόταση του Rasmus Kofoed να επιστρέψει στο Geranium ως Assistant Head Chef.
Με σημαντική εμπειρία στη φαρέτρα τους, οι δυο τους αντιλαμβάνονται το Delta ως μια καθολική εμπειρία που έχει ως στόχο όχι μόνο να προσφέρει απολαύσεις αλλά και ως έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό με γνώμονα την εκπαίδευση γύρω από τη βιωσιμότητα και την αειφορία.