Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Χρύσανθος Πανάς, επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης της Panas Sophisticated Hospitality
Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίαςΜε αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα - γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία - των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
- 19/07/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Ο Χρύσανθος Πανάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη. Είναι επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και συγγραφέας, είναι γνωστός κυρίως όμως ως ιδιοκτήτης εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης στην Αθήνα με πιο γνωστά το εμβληματικό Island Athens Riviera, αλλά και το ιστορικό Athénée στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βουκουρεστίου.
Η ενασχόληση με το επιχειρείν άρχισε σε νεαρή ηλικία για τον Χρύσανθο Πανά. Μαζί με τον μεγάλο αδερφό του, Σπύρο, ανέλαβαν το management ενός beach bar εντός των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και το 1992 δημιούργησαν την εταιρία Panas Group Sophisticated Hospitality, που στο πέρασμα του χρόνου απέκτησε την ιδιοκτησία ή τη διαχείριση πολλών εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης στην Αθήνα και τα νότια προάστια.
Εκτός από συλλέκτης έργων Τέχνης (ξεκίνησε αυτή του τη δραστηριότητα το 1990 και κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή που αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα) είναι επίσης μέλος του γνωμοδοτικού καλλιτεχνικού συμβουλίου του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2022, οραματίστηκε και έκανε πράξη ένα βιβλίο το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στην ομορφιά των ελληνικών νησιών. Πρόκειται για το «Greek Islands», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Assouline.
Για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η εστίαση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ο ίδιος δηλώνει στο NouPou:
«Τα τελευταία χρόνια στα νότια προάστια σημειώθηκε μια μεγάλη έξαρση δημιουργίας νέων εστιατορίων και χώρων διασκέδασης. Κάποιοι χώροι έκαναν την εμφάνισή τους με στοχευμένο πλάνο, όμως άλλοι αποδείχτηκε ότι δεν είχαν λόγο ύπαρξης και δημιουργήθηκαν με μόνο σκοπό το κέρδος. Μικροί ή μεγάλοι, οι χώροι εστίασης φέρουν μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στο κοινό και ειδικά στους επισκέπτες της Αθηναϊκής Ριβιέρας από όλον τον κόσμο. Όταν μια επιχείρηση δεν σέβεται το κοινό της, η αγορά την “πετάει” έξω από τον πολύ αυστηρό χάρτη της διασκέδασης και της εστίασης.
Την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας άνθισαν όσες επιχειρήσεις είχαν στις υπηρεσίες τους τη διανομή φαγητού στο σπίτι. Αυτή η δραστηριότητα όμως, άφησε κάποια άσχημα στοιχεία στις πόλεις μας, με πολύ τρανταχτό παράδειγμα τις μηχανές που κινούνται προς κάθε κατεύθυνση μη σεβόμενες τους κανόνες οδικής ασφάλειας αλλά και πολλά άλλα. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τέτοιου είδους προβλήματα και να πράξει αναλόγως. Μια υπηρεσία, ακόμη και πολύ απλή, διέπεται από κανονισμούς και νόμους και πρέπει όλοι – επιχειρηματίες και εργαζόμενοι – να ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς.
Κατά τα άλλα, αυτό που διαπιστώνω είναι η πραγματική ανάπτυξη της περιοχής στην ακτογραμμή μας, διεθνώς αναγνωρισμένης ως “Athens Riviera”. Εκτός από το μεγάλο project του Ελληνικού που περιμένουμε με χαρά, το One and Only στα Αστέρια θα φέρει μια εξίσου μεγάλη αλλαγή στην περιοχή, ενώ βεβαίως και το Four Seasons προσέφερε έναν αέρα υψηλής ποιότητας, τόσο με τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας του όσο και με τα εστιατόριά του. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Island παραμένει σε αυτή την λίστα με τους χώρους υψηλής ποιότητας. Το διαπιστώνω συνεχώς με επισκέπτες που έρχονται ξανά και ξανά αλλά και με ανθρώπους που μου μιλούν γι’ αυτό.
Εύχομαι τα επόμενα χρόνια να υπάρξει αυτή η ανάπτυξη που όλα δείχνουν πως μπορεί να πραγματοποιηθεί με χώρους όπως αυτοί που ανέφερα και πάντα με την στήριξη και τον έλεγχο της Πολιτείας: πρέπει να γίνεται σε βάθος μελέτη και έλεγχος της αγοράς, να υπάρχει σεβασμός στο φυσικό τοπίο και όλοι να εργαζόμαστε με τους όρους του sustainability».
Όσο για το προσεχές αλλά και πιο μακρινό μέλλον, όπως ο ίδιος εξηγεί, τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ. «Το Island αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο προορισμό διασκέδασης και fine dining εμπειρίας κι αυτό έγινε με πλήρη αφοσίωση και αγάπη για τον τομέα της φιλοξενίας. Έτσι, σε συνέχεια όσων πετύχαμε με την κουζίνα μας για την οποία μιλούν οι μεγαλύτεροι star του πλανήτη αλλά και το line up με κορυφαίους djs από όλον τον κόσμο, στόχος είναι η εμπειρία στο Island να είναι ολοκληρωμένη: δημιουργήσαμε το Escape, έναν χώρο τέλεια εναρμονισμένο στο φυσικό περιβάλλον, για μπάνιο και early drinks, παραμένουμε να έχουμε ένα από τα πιο ειδυλλιακά εστιατόρια και βεβαίως από τα πιο αναγνωρισμένα club, ενώ παράλληλα κάποιος μπορεί να σχεδιάσει το private event του στους χώρους μας. Τώρα, εκτός από τις υπάρχουσες βίλες, θα δημιουργηθούν bungalows για την φιλοξενία και διαμονή των καλεσμένων μας. Έτσι, το Island θα γίνει ένα entertainment resort μοναδικό στο είδος του.
» Ως προς το Athénée, είμαστε πάντα σε εγρήγορση καθώς είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένα αληθινό κομμάτι της πρωτεύουσας: αποτελεί το lobby της πόλης, το κεντρικότερο σημείο της νέας high end γειτονιάς και βεβαίως ένα case study, καθώς από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μπορεί κανείς να δει τα διαφορετικά πρόσωπα της τόσο ζωντανής πόλης μας. Δουλεύουμε ακατάπαυστα για να παραμένουμε προτεινόμενοι από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως, όπως το Michelin Guide που μας ενέταξε για δεύτερη χρονιά στην απαιτητική του λίστα αλλά και να φιλοξενούμε ξανά και ξανά τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης ή της μόδας, όπως κάνουμε τόσα χρόνια».