Βασίλης Μαρινόπουλος – Υποψήφιος Σύμβουλος Δ.Ε. Βάρης: «Θα ήθελα η πόλη μας να συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Ο Βασίλης Μαρινόπουλος, υποψήφιος σύμβουλος Δ.Ε. Βάρης με τον συνδυασμό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, συζητά με το NouPou για τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και το όραμά του για τον Δήμο.
- 04/07/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Εκπαιδευτικός για περισσότερα από 20 χρόνια στο ΕΠΑΛ Βάρης, στο τμήμα Μηχανολογίας, ο Βασίλης Μαρινόπουλος αποφάσισε να είναι υποψήφιος σύμβουλος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, με την παράταξη «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να ζεις» και τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Έχοντας μεγαλώσει και ο ίδιος στην περιοχή, την είδε να αλλάζει και να εξελίσσεται και μιλάει στο NouPou για το τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τα κοινά, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και πώς θα πρέπει να στηριχθούν οι τομείς στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα του συνδυασμού.
Τι χρειάζεται να γνωρίζει για εσάς και την μέχρι τώρα πορεία σας ένας ψηφοφόρος των 3Β πριν φτάσει στην κάλπη;
Αυτό που θα ήθελα να γνωρίζουν οι συνδημότες μου είναι πως αγαπώ τον τόπο που μένω, αγαπώ την Ελλάδα και πάντα, από οποιαδήποτε θέση βρισκόμουν, προσέφερα τις υπηρεσίες και τη βοήθειά μου. Επίκεντρο ο άνθρωπος και στόχος μου η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα. Ως εκπαιδευτικός πέρα από τις γνώσεις με ενδιέφερε να προσφέρω στη νέα γενιά κίνητρα, όραμα και ήθος. Στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την πρόοδο. Ως μέλος σωματείων συμμετείχα σε όποια προσπάθεια και στεκόμουν αρωγός σε κάθε δράση.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και για ποιους λόγους αποφασίσατε να συμπορευθείτε συγκεκριμένα με την παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου;
Ως υπεύθυνος πολίτης συστρατεύθηκα με τον Γρήγορη Κωνσταντέλλο και την παράταξη «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να ζεις» για να βοηθήσω και να στηρίξω το έργο της δημοτικής αρχής, που είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και η διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας της πόλης. Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι ένας χαρισματικός και δραστήριος άνθρωπος. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Βούλας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου. Όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισε τα προβλήματα του Δήμου και δούλεψε σκληρά. Αυτό αναγνωρίστηκε από τους πολίτες και στις εκλογές του 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Στις Δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, επανεκλέχτηκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 72%. Παράλληλα με την εξαιρετική πολιτική του εξέλιξη έχει διαγράψει μια αξιοθαύμαστη επαγγελματική πορεία. Έμπειρος, καταξιωμένος πιλότος, φιλομαθής και ανήσυχος κατέχει πολλούς μεταπτυχιακούς τίτλους. Απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για την πόλη και φυσικά την «απογείωσε» με γνώση και ασφάλεια.
Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;
Από το 1974 κατοικώ στη Βάρη. Μεγάλωσα, έζησα σε αυτή τη περιοχή και έχω υπέροχες αναμνήσεις. Από το 2000 έως και σήμερα είμαι εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Βάρης. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς πως με συνδέουν συναισθηματικοί, οικογενειακοί και επαγγελματικοί δεσμοί με την περιοχή.
Πόσο έχει αλλάξει η περιοχή από τότε που την πρωτοθυμάστε;
Ήμουν μικρό παιδί όταν ήρθα στη Βάρη και έχω μόνο ωραίες εικόνες καταγεγραμμένες στο μυαλό μου. Μια ήσυχη, αραιοκατοικημένη, οικογενειακή και ασφαλής περιοχή. Αποτελούσε παραθεριστικό οικισμό, όπως άλλωστε η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Βάρκιζα. Υπήρχαν οι οικογένειες που έμεναν στα βόρεια προάστια και διατηρούσαν εξοχικές κατοικίες. Υπήρχαν οι παρέες του καλοκαιριού, που ανταμώναμε στα μέσα Ιουνίου και αποχαιρετιόμασταν αρχές Σεπτεμβρίου, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Ήταν τα χρόνια που ως παιδιά παίζαμε ανενόχλητα στη γειτονιά, που πηγαίναμε με τα πόδια να πάρουμε παγωτό, που όλοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας και οι γονείς ένιωθαν ασφαλείς, καθισμένοι στις βεράντες τους. Χρόνια αθώα και ουσιαστικά! Τα νοσταλγώ και λυπάμαι που αυτή την εποχή, τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να βιώσουν αντίστοιχες στιγμές.
Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο, αν εκλεγείτε ως σύμβουλος, τα επόμενα 4 χρόνια;
Θα ήθελα η πόλη μας να συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο τόσο στον ελλαδικό όσο και στο διεθνή χώρο. Να αποτελεί πόλο έλξης υψηλού επιπέδου τουρισμού. Να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Να κατασκευαστεί ο υπόσκαφος χώρος πολιτισμού, το μεγάλο αθλητικό κέντρο, να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση της διαχείρισης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων από το κοιμητήριο της Βούλας σε μια περιοχή έξω από την πόλη και τέλος, να δημιουργηθεί το «Πράσινο Σημείο», μια πρωτοποριακή εφαρμογή όπου θα λειτουργήσει ταυτόχρονα με ένα κέντρο δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών. Όλα αυτά αποτελούν όραμα του Δημάρχου μας και κατ’ επέκταση όλων όσων συστρατευόμαστε μαζί του. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι πως θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πώς σκοπεύετε να συμβάλετε για να λυθεί;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου μας είναι το ρέμα Κόρμπι, ένα έργο που είχε σταματήσει και ξεκινά εκ νέου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την περιοχή και θα συντελέσει στη διοχέτευση της απορροής των υδάτων στη θάλασσα, επί της κοίτης του ρέματος σε μήκος 2.900m, από την Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου έως την εκβολή. Για τη τάχιστη ολοκλήρωσή του δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και συμφώνησε με τον Δήμαρχο Γρήγορη Κωνσταντέλλο να συσταθεί άμεσα ένα παρατηρητήριο της Περιφέρειας και του Δήμου για την καθημερινή παρακολούθηση των εργασιών. Στις 8 Ιουνίου υπεγράφη η απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 30.826.112,48€.
Είστε για περισσότερα από 20 χρόνια εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Βάρης. Δεδομένου ότι τα σχολεία είναι στην ευθύνη των Δήμων, ποιες θα ήταν οι εισηγήσεις σας σε αυτόν τον τομέα;
Θα πρέπει να υπάρξει κτιριακή υποδομή, κατασκευή χώρων υγιεινής για άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, αναβάθμιση των εργαστηρίων και σύνδεση των εκπαιδευόμενων με την αγορά εργασίας.
Ο κ. Κωνσταντέλλος κατά την πρόσφατη παρουσίαση του συνδυασμού «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλη για να Ζεις» δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα κινείται στο τρίπτυχο «Περιβάλλον, Άνθρωπος, Οικονομία». Πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί καθένας από αυτούς τους τομείς; Πείτε μας ένα ενδεικτικό μέτρο.
Το Περιβάλλον, ο Άνθρωπος και η Οικονομία είναι όλα μέρη του ίδιου συστήματος. Για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας οφείλουμε να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την κοινωνία, την οικονομία ως άρρηκτα συνδεδεμένα τμήματα της ίδιας οντότητας. Η καθημερινή ειδησεογραφία παγκοσμίως, αποδεικνύει την περιβαλλοντική κρίση που επηρεάζει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Καταιγίδες, καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες, ακραία φαινόμενα που αποτελούν πλέον τη νέα μας πραγματικότητα. Όλες αυτές οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί οφείλονται στον άνθρωπο. Η εξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, η αποψίλωση των δασών, οι πρακτικές χρήσης γης δημιουργούν αύξηση στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που έχουν ως αποτέλεσμα τις κλιματικές αλλαγές.
Αρχικά σε επίπεδο κρατών θα μπορούσε να αποφασιστεί η μείωση επιδοτήσεων που αποδεικνύονται επιζήμιες για το περιβάλλον και η απαγόρευση των ρυπογόνων τεχνολογιών. Μια κυκλική οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη. Σε επίπεδο ατομικό πάλι, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα αλλαγής στις καταναλωτικές συνήθειες καθώς και στις συμπεριφορές -για παράδειγμα τρόπος διατροφής, τρόπος μετακίνησης.
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αντιλήφθηκε πολύ νωρίς το πρόβλημα και υιοθέτησε σύγχρονες πρακτικές. Δούλεψε για την ανακύκλωση και μείωσε την ενεργειακή κατανάλωση κατά 52%, έχοντας ως στόχο το 70%, προσεγγίζοντας ουσιαστικά την κλιματική ουδετερότητα.