Χρύσανθος Μανωλοπούλος (Captain’s House): Συνδυάζοντας την ποιότητα των πρώτων υλών με τα ταξίδια στις γευστικές αναμνήσεις
Summer Dining Athens RivieraΠροτείνοντας ένα μεσογειακό μενού που συνδυάζει αναμνήσεις παραδοσιακών γεύσεων με νέες τεχνικές, ο Χρύσανθος Μανωλόπουλος υπογράφει φέτος μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο Captain’s House του Grand Resort Lagonissi.
- 29/07/2024
- Κείμενο: Θύμιος Βούλγαρης
- Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης
H φιλοσοφία του Χρύσανθου Μανωλόπουλου στη μαγειρική δεν έχει ταμπέλες. Πιστεύει ότι η γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας και λαού έχει να προσφέρει πολλά και πως υπάρχουν σπουδαίες πρώτες ύλες και τεχνικές μαγειρικές κρυμμένες στη παράδοση του κάθε λαού οι οποίες, όμως, συνδυασμένες με τις νέες τάσεις της εποχής δημιουργούν τη Σύγχρονη Κουζίνα.
«Ευαγγέλιο» του τα φρέσκα υλικά, η φινέτσα και η πληθωρικότητα στη γεύση. Αγαπημένες του κουζίνες, γεύσεις και πιάτα οτιδήποτε γύρω από την ελληνική και την ασιατική και, φυσικά, τη γαλλική. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε σε menu του εσπεριδοειδή, καλά τυριά και, φυσικά, φρέσκα θαλασσινά, ελαιόλαδο, βούτυρο, kimchi.
Όλα τα μενού των εστιατορίων του Grand Resort Lagonissi, άλλωστε, είναι γεμάτα από παλαιωμένα τυριά από την Κρήτη και την Νάξο, ό,τι πιο φρέσκο βγάζει πάντα η θάλασσα (λατρεύει τις σαρδέλες και τα μπαρμπούνια) και προϊόντα μικρών παραγωγών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι προσωπικές, ανεξίτηλα γραμμένες στο dna του γευστικές αναμνήσεις είναι το ψωμί από τον ξυλόφουρνo της γιαγιάς του και το πρωτόλαδο, μιας και η οικογένειά του παρήγαγε δικό της ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, όσο και αν του αρέσει να βγαίνει σε εστιατόρια με φίλους και γενικά να παρακολουθεί τον παλμό της εστίασης, ιδανική του στιγμή «γαστρονομικά» είναι το Κυριακάτικο μεσημεριανό οικογενειακό γεύμα, το οποίο δεν θα άλλαζε με τίποτε στη ζωή.
Τέλος, αν και τα όνειρά του τα κρατά, κατά κανόνα, για τον ίδιο, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν άμεσα ταξίδια που θα περιλαμβάνουν γαστρονομικές εμπειρίες και περεταίρω προσωπική ανάπτυξη.