Χρήστος Θεοδωρόπουλος: «Τα νότια προάστια πρέπει να έχουν θέση πρωταγωνιστή στην Περιφέρεια Αττικής»
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΜάχιμος δικηγόρος, Γλυφαδιώτης (γιος του πρώην δημάρχου Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλου) και, πλέον, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής. Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος μιλά στο NouPou για τα «ευλογημένα» Νότια Προάστια, για τα μεγάλα έργα (και τις μεγάλες καθυστερήσεις), αλλά και για την Αθηναϊκή Ριβιέρα του αύριο - ή τουλάχιστον του 2029, όταν και θα λήξει η θητεία της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
- 05/02/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Το 2019, σε ηλικία 33 ετών, βρέθηκε στη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής – αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη ομόφωνα στη μέση της διοικητικής θητείας. Το 2023 ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ανέλαβε, επί διοίκησης Πατούλη, για πρώτη φορά καθήκοντα ως Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς τον εμπιστεύθηκε εκ νέου για αυτήν την κρίσιμη θέση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Δεν πιστεύει σε «μαγικά ραβδάκια» στην Πολιτική και στα Κοινά, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να μένει κάπου αλλού εκτός από τα Νότια Προάστια, δεν κρύβει την ιδιαίτερη αγάπη του για τη Γλυφάδα και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχιμη Δικηγορία αφού, όπως δηλώνει, η επαγγελματική του υπόσταση είναι για εκείνον πολύ σημαντική. Αφήνοντας όμως στην άκρη τα «δεν», ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος μιλά στο NouPou για κρίσιμα ζητήματα των Νοτίων Προστίων και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στην Περιφέρεια την προηγούμενη τετραετία και τις προκλήσεις της νέας -πενταετούς πλέον- διοίκησης.
Κ. Θεοδωρόπουλε, η ενασχόλησή σας με την Αυτοδιοίκηση πώς προέκυψε; Πώς πήρατε την απόφαση για αυτήν την ενασχόληση και γιατί διαλέξατε την Περιφέρεια Αττικής αντί, για παράδειγμα, για τον δήμο σας, τον Δήμο Γλυφάδας;
Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, σε ηλικία 33 ετών. Αυτής είχε προηγηθεί η ενασχόλησή μου με τα κοινά και ειδικότερα με τα κοινά των Δικηγόρων για αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 2012 μέχρι το 2016 είχα διατελέσει ως νέος δικηγόρος μέλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ των Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, ενώ αργότερα διετέλεσα Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. Ως εκ τούτου, νομίζω πάντοτε με ενδιέφερε, παράλληλα με τη μάχιμη δικηγορία που ασκώ, να ασχολούμαι με τα κοινά και να προσπαθώ να προσφέρω στο συνάδελφο – αρχικά – και στο συμπολίτη μου, εν συνεχεία. Όταν, λοιπόν, το 2019 μου έγινε πρόταση να κατέβω ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Τομέα Αθηνών με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Πατούλη, το άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον και αποδέχθηκα την πρόκληση, καθώς τα Νότια είναι ο τόπος που ζω και εργάζομαι. Ένιωθα ότι μπορώ να προσφέρω, με την εργασιακή μου εμπειρία, την τεχνογνωσία και την επιστημοσύνη μου. Θα μπορούσε αυτό να έχει γίνει και στον Δήμο Γλυφάδας, δεδομένου ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τον επιτυχημένο Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου, και αισθάνομαι μεγάλη αγάπη για την πόλη, λόγω και του πατέρα μου, που διετέλεσε Δήμαρχος αυτής στο παρελθόν, αλλά επέλεξα την Περιφέρεια συνειδητά, ως κάτι ευρύτερο και – θεωρώ – πιο εξωστρεφές.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Περιφέρεια Αττικής τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια σε ό,τι αφορά τον Νότιο Τομέα και ποιες θεωρείτε πως ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της;
Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας περιλαμβάνει 8 Δήμους (Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Άγιο Δημήτριο, Μοσχάτο-Ταύρο) και είναι μία από τις Περιφερειακές Ενότητες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα. Είναι αυτονόητο για εμένα ότι τα Νότια της Αθήνας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την απαράμιλλη ομορφιά τους, πρέπει να έχουν θέση πρωταγωνιστή στην Περιφέρεια Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι εδώ πραγματοποιούνται κάποια από τα μεγαλύτερα projects όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, όπως το project του Ελληνικού, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και ο Αστικός Περίπατος, ο οποίος ξεκινάει από την Καλλιθέα και φτάνει στη Γλυφάδα. Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε στην προηγούμενη διοικητική θητεία ήταν η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Και αυτό γιατί στην Περιφέρεια Αττικής έχει παραχωρηθεί η άνευ ανταλλάγματος χρήση, για 40 χρόνια, χάριν αξιοποίησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, έκτασης 500.000 τ.μ. περίπου, μετά των υφισταμένων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, στη θέση του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα ανάπλασης έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σε δύο φάσεις, στην α’ που αφορά στα έργα υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρικά κ.λπ.) και στη β’ που αφορά στα έργα αναπλάσεων και κτιριακών υποδομών, με κορωνίδα το Μητροπολιτικό Πάρκο δημόσιου χαρακτήρα. Ενώ, λοιπόν παραλάβαμε το έργο στο 35% ολοκλήρωσης της α’ φάσης και με μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καταφέραμε, με συντονισμένες ενέργειες, στοχοπροσήλωση και δουλειά, αφενός να ολοκληρωθεί επιτυχώς η α’ φάση και αφετέρου – και κυρίως – όχι μόνο να εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότηση της β’ φάσης, αλλά και να επιστραφούν στα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής τα 110.000.000€ που είχαν δαπανηθεί για την α’ φάση. Αυτό ήταν αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία αντιμετωπίσαμε επιτυχώς κατά την προηγούμενη διοικητική θητεία.
Ποιες ήταν για εσάς προσωπικά οι δυσκολότερες στιγμές αυτής της θητείας;
Η διοικητική θητεία 2019-2023 είχε μία πρωτόγνωρη ιδιαιτερότητα και δυσκολία: για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της «απλής αναλογικής». Αποτέλεσμα αυτού ήταν αφενός μεν να προκύψουν 11 περιφερειακές παρατάξεις, από όλο το πολιτικό φάσμα, αφετέρου, δε, η διοικούσα παράταξη, παρά το πολύ μεγάλο ποσοστό, με το οποίο εξελέγη, να μην έχει την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά μόλις 38 Συμβούλους επί συνόλου 101. Η συγκυρία τα έφερε έτσι και ο τέως Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Πατούλης, επέλεξε εμένα, στην ηλικία των 33 χρόνων, για τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, μιας θέσης νευραλγικής, η οποία απαιτεί, πέρα από νομική συγκρότηση, να τηρείς τις ισορροπίες και να λειτουργείς υπερπαραταξιακά. Το εγχείρημα ήταν εγγενώς δύσκολο και έγινε ακόμα δυσκολότερο, όταν ενέσκηψε στη χώρα η πανδημία του COVID-19, καθώς αναγκαστήκαμε να συνεδριάζουμε μέσω Zoom. Νομίζω, εντούτοις, ότι το πρόσημο ήταν απολύτως θετικό, καθώς καταφέραμε να λειτουργήσουμε – καθ’ όλα τα 3,5 χρόνια που κατείχα το αξίωμα του Προέδρου – καθ’ όλα δημοκρατικά, ενισχύοντας την πολυφωνία και τη διαφάνεια των θεσμών. Αυτό θεωρώ εξετίμησαν και οι συνάδελφοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, κάνοντάς μου την τιμή να με επανεκλέξουν ομοφώνως στη θέση του Προέδρου στα μέσα της διοικητικής θητείας, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα εγχώρια ήθη.
Από τα εμβληματικά έργα στα νότια προάστια, πολλά από τα οποία γίνονται με ευθύνη και χρηματοδότηση της Περιφέρειας, κάποια έμοιαζαν να βαλτώνουν χωρίς να είναι προφανείς οι λόγοι για τις καθυστερήσεις. Θέλετε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια για παράδειγμα γιατί πήραν τόσες παρατάσεις τα έργα Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου; Πέρα από τις όποιες ευθύνες της Διοίκησης Δούρου, για τις οποίες έχουμε διαβάσει αρκετές εκατέρωθεν ανακοινώσεις, η διοίκηση Πατούλη φέρει ευθύνη;
Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι, πράγματι, τα περισσότερα, μεγάλης χρηματοδότησης, έργα που πραγματοποιούνται στους Δήμους της Αττικής γίνονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Συχνότατα, δηλαδή, οι Δήμοι παρουσιάζουν τις ανάγκες τους, εκπονούνται οι αντίστοιχες μελέτες, συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις Δήμου και Περιφέρειας, τα έργα δημοπρατούνται και υλοποιούνται με χρήματα της τελευταίας. Τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους εκφεύγουν τελείως της σφαίρας επιρροής και ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής. Υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές στις διαγωνιστικές διαδικασίες, με την κατάθεση προδικαστικών προσφυγών και αιτήσεων ακυρώσεως – αναστολής από συμμετέχοντες, προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες, οι οποίες απαιτούν τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, οι ανάδοχοι μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα ή να ζητήσουν χρονικές παρατάσεις για να ολοκληρώσουν το αναληφθέν έργο. Ειδικότερα, δε, στο θέμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, οι εγγενείς δυσκολίες – λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου – ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Μακριά, εξάλλου, από εμένα αφορισμοί και μηδενισμοί. Λάθη και τυχόν παραλείψεις δεν γίνονται μόνο από «τους άλλους». Αυτό που είναι, εντούτοις, σημαντικό να συμφωνήσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες. Όταν αναλάβαμε ως Διοίκηση, το 2019, η α’ φάση βρισκόταν σε μικρό ποσοστό ολοκλήρωσης, ενώ και η ανάδοχος αντιμετώπιζε προβλήματα, διοικητικής και άλλης φύσεως. Παρόλα αυτά, σήμερα συνομολογούν άπαντες ότι η α’ φάση έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, προκειμένου να δημοπρατήσουμε τη β’ φάση, έπρεπε να συμβεί το αυτονόητο: να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα. Χρήματα τα οποία δεν υπήρχαν στα ταμεία της Περιφέρειας (ίδιοι πόροι), καθώς εάν διοχετεύαμε το απαιτούμενο ποσό των 260.000.000 ευρώ περίπου, θα έπρεπε να αποστερήσουμε αυτούς τους οικονομικούς πόρους από εκατοντάδες άλλα, μικρά και μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στους 66 Δήμους. Ως εκ τούτου, έπρεπε να ανεύρουμε και να αξιοποιήσουμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και το πετύχαμε. Εντάξαμε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και, δεδομένου ότι χαρακτηρίστηκε ως «Μεγάλο Έργο», έπρεπε να εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Ε.Ε. (DG Reggio). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η β’ φάση να μπει σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Τεχνικούς της Συμβούλους (JASPERS). Κάτι που, με απλά λόγια, σημαίνει πολλές συναντήσεις εργασίας, επιπλέον απαιτήσεις περιβαλλοντικής και άλλης φύσεως, τροποποιήσεις και συμπληρώσεις μελετών, ώστε το έργο να προσαρμοστεί στις επιταγές του Νέου Ευρωπαϊκού BAUHAOUS. Ως εκ τούτου, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη δημοπράτηση του έργου και με δεδομένο ότι δεν επιβαρύναμε ούτε στο ελάχιστο τα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής, απαιτήθηκαν πολλές πρόσθετες διαδικασίες και διεργασίες.
Με το νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Νέας Σμύρνης τι συνέβη; Λίγους μήνες πριν από την εκλογή του ως Δήμαρχος, ο κ. Κουτελάκης άφηνε αιχμές εναντίον της Περιφέρειας. Έχετε μιλήσει μαζί του σχετικά με το θέμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Πότε θα παραδοθεί τελικά το έργο;
Το κλειστό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο της οδού Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη είναι ένα εμβληματικό έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει προϋπολογισμό πάνω από 20.000.000 ευρώ και, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει χωρητικότητα 3.500 θέσεων και θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακά αυτόνομο. Πρόκειται για ένα τεχνικά απαιτητικό και εμβληματικό έργο όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά για όλα τα νότια προάστια. Και η αλήθεια είναι ότι, χωρίς την Περιφέρεια Αττικής και τις επίμονες προσπάθειες της Διοίκησής της, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες και οι εργασίες προχωρούν κανονικά. Έχει εκτελεστεί η γενική εκσκαφή και η προσωρινή αντιστήριξη σε ποσοστό 97%, ενώ από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση σκυροδέτησης των θεμελίων. Τιμώ και σέβομαι όλους τους Δημάρχους, προφανώς και τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο Ν. Σμύρνης, κ. Κουτελάκη, ο οποίος είναι και παλαιός αυτοδιοικητικός. Αλλά – επαναλαμβάνω – όσοι έχουμε ρόλο και θέση στη δημόσια σφαίρα, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Περιφέρεια Αττικής «έβαλε πλάτη» και σε αυτό το έργο και θα πρέπει να το πιστωθεί.
Πώς θα σταματήσουμε σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων να βλέπουμε την Παραλιακή και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης να πλημμυρίζουν;
Η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, στην οποία θα πρέπει άπαντες, κεντρική Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρειες και πολίτες να προσαρμοστούμε. Για την αντιμετώπιση των έντονων βροχοπτώσεων και την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Απαιτείται μακρόπνοος σχεδιασμός, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και συντονισμός των συναρμόδιων φορέων. Οι «ανθεκτικές» πόλεις και Περιφέρειες είναι η πρόσκληση της εποχής. Ειδικότερα, δε, για τα νότια προάστια, έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο επιτυχώς και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην Τερψιθέα Γλυφάδας, ύψους 1.900.000 ευρώ περίπου, διοχετεύθηκαν – μέσω του ΠΕΠ Αττικής – 4.800.000 ευρώ για το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Κανάρη στον Δήμο Αλίμου, ένα έργο εν εξελίξει, το οποίο «βάλτωνε» για 40 σχεδόν χρόνια, ενώ, παράλληλα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά Παρατηρητήριο Ρεμάτων και προβαίνουμε σε συχνότατους προληπτικούς καθαρισμούς. Γνωρίζοντας, εξάλλου, την ευαισθησία, αλλά και την τεχνογνωσία του νέου Περιφερειάρχη, κ. Νίκου Χαρδαλιά, στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, είμαι βέβαιος ότι οι εν λόγω προσπάθειες θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι, πρωτίστως, η ανθρώπινη ζωή και, εν συνεχεία, οι περιουσίες των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας.
Έχετε δηλώσει ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Κι ενώ βλέπουμε να γίνονται κάποια μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, η εξοργιστική αλήθεια είναι πως εν έτει 2024 στην Ελλάδα διαπραγματευόμαστε ακόμη τα βασικά στο θέμα της προσβασιμότητας. Σας θυμώνει αυτό ως Πολίτη αλλά και ως Αυτοδιοικητικό; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρατε στην προηγούμενη θητεία σας σε αυτόν τον τομέα;
To θέμα των ατόμων με αναπηρία είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία συμπεριφέρεται στους συνανθρώπους με αναπηρία είναι ένδειξη της προόδου της. Θεωρώ πραγματικά αυτονόητο όσοι βρισκόμαστε στη δημόσια ζωή και υπό οποιαδήποτε θέση ευθύνης, να αναδεικνύουμε το ζήτημα και να το θέτουμε μετ’ επιτάσεως στο δημόσιο διάλογο. Θέλουμε ανοικτές, συμπεριληπτικές κοινωνίες, με ίσα δικαιώματα, δυνατότητες και, κυρίως, ευκαιρίες για όλους. Αν, δε, με ρωτάτε, θεωρώ ότι, μολονότι έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ως χώρα έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Όταν βλέπω ένα συμπολίτη μου να μην μπορεί να κάνει αμέριμνος τη βόλτα του πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι, όταν βλέπω Ι.Χ.Ε. παρκαρισμένα σε θέσεις αναπήρων, όταν αντιλαμβάνομαι πόσο δυσκολότερο είναι για κάποιο άτομο με αναπηρία να αναπτύξει υγιή επαγγελματική και κοινωνική ζωή, θλίβομαι και αγανακτώ, όπως όλοι. Για τους λόγους αυτούς, από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών προσπάθησα να είμαι εμπράκτως δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και στους οικείους Συλλόγους και τα Σωματεία. Όχι μόνο συνδράμοντας οικονομικά Δομές που φιλοξενούν συνανθρώπους μας ή παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα, που παρακώλυαν την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και δίνοντας εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες και να σφραγιστούν Δομές που παραβίαζαν τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενουμένων. Παράλληλα, η «Νέα Μητροπολιτική ΑΕ», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός με κύριο μέτοχο την Περιφέρεια Αττικής, στο ΔΣ του οποίου είμαι μέλος, ανέλαβε να εκπονήσει τις μελέτες για τη δημιουργία δύο σύγχρονων Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Είμαι, δε, βέβαιος ότι και στην παρούσα διοικητική θητεία θα καταφέρουμε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, τους συνανθρώπους μας αυτούς.
Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς. Ποια είναι η σχέση σας με τα νότια προάστια; Σε ποια περιοχή μεγαλώσατε; Τι απολαμβάνετε να κάνετε περισσότερο στα νότια και ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη;
Είμαι αυτό που λέμε «γέννημα – θρέμμα» των νοτίων προαστίων. Γεννήθηκα στα σύνορα Ταύρου – Καλλιθέας και τα τελευταία 32 χρόνια κατοικώ στη Γλυφάδα. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι έντονα επαγγελματικά στα Νότια, ενώ η κοινωνική και οικογενειακή μου ζωή βρίσκεται εδώ. Τα Νότια της Αθήνας είναι πραγματικά ευλογημένος τόπος. Συνδυάζουν βουνό, τον Υμηττό μας και θάλασσα, ηρεμία και πολυκοσμία, υπέροχη φύση και μέρη για να διασκεδάσεις. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μένει αλλού. Έτσι, λοιπόν, αδιαπραγμάτευτα ζήτησα από τη γυναίκα μου να εγκαταλείψει τα βόρεια προάστια, στα οποία ζούσε όταν γνωριστήκαμε, και να μετακομίσει στα νότια. Πλέον, με τη γέννηση και του γιου μας, απολαμβάνουμε περιπάτους στην παραλία, ενώ έχουμε αρχίσει και γνωρίζουμε και όλες τις παιδικές χαρές της ευρύτερης περιοχής. Όσο για την καθημερινότητά μου, αυτή, κακά τα ψέματα, είναι πολύ απαιτητική. Συνειδητά έχω επιλέξει ότι η επαγγελματική μου υπόσταση είναι πολύ σημαντική. Για το λόγο αυτό, συνεχίζω κανονικά να ασκώ δικηγορία και δη μάχιμη, δικαστηριακή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι Δευτέρα με Παρασκευή φεύγω από το σπίτι πριν τις 08.00 και επιστρέφω αργά το βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δικαστήρια το πρωί, έπειτα γραφείο στην Περιφέρεια και από το απόγευμα μέχρι πολύ αργά το βράδυ στο δικηγορικό μου γραφείο. Έτσι, λοιπόν, προσπαθώ τα Σαββατοκύριακα να τα αφιερώνω, όσο μπορώ, στην οικογένειά μου και στους φίλους μου. Η μεγαλύτερή μου απόλαυση είναι οι πρωινές σαββατιάτικες ή κυριακάτικες βόλτες με τη γυναίκα μου, Χρύσα, και τον 14 μηνών γιο μας, τον Γιάννη, στην παραλία της Γλυφάδας ή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όταν, δε, το καταφέρνουμε, απολαμβάνω ένα ωραίο δείπνο με τη γυναίκα μου και καλούς φίλους σε ένα από τα δύο-τρία στέκια μας στα Νότια.
Και μία ερώτηση για το μέλλον: Δεν θα σας ρωτήσω πώς οραματίζεστε τα νότια προάστια σε δέκα χρόνια από σήμερα, αλλά πώς θα είναι τα νότια το 2029, μετά τη λήξη της -πενταετούς πλέον- θητείας της παρούσας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
Η επόμενη πενταετία είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας στην Περιφέρεια Αττικής και, ασφαλώς, για τον Περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά. Είναι η πενταετία που πρέπει να πάμε την Αττική ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά. Με όραμα, στοχοπροσήλωση, στενή επαφή με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και ειλικρίνεια. Αυτό που έμαθα από την προηγούμενη θητεία μου είναι ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδάκια». Το αποτέλεσμα έρχεται μέσα από προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και τεχνοκρατική προσέγγιση. Για αυτό, εξάλλου, δεν ήμουν ποτέ της λογικής ότι πρέπει να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες. Και αυτό ασφαλώς χρειάζεται ωριμότητα και από την πλευρά του πολίτη, εάν θέλουμε να αποβάλουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαι βέβαιος ότι το 2029 τα Νότια θα είναι ένας ακόμα πιο ευλογημένος τόπος. Με ένα Φαληρικό Πάρκο δημόσιου χαρακτήρα και πολλαπλών, αθλητικών και λοιπών, χρήσεων, με το κύριο μέρος της Αττικής Ριβιέρας να αναπτύσσεται στη γειτονιά μας, με τις Μαρίνες του Π. Φαλήρου, του Αλίμου και της Γλυφάδας σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με πόλεις πιο ανθεκτικές και, κυρίως, ασφαλείς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, με καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε καθημερινά. Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορώ – στο τέλος και της παρούσας θητείας – να αντικρίζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να αισθάνομαι πως έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου.