Σαλπάραμε με το πλωτό μουσείο Νεράιδα από τη Μαρίνα του Φλοίσβου
Η Νεράιδα του Καπετάν Γιάννη, το γούρι του, όπως αποκαλούσε το πλοίο του ο Λάτσης, στέκει αγέρωχο στη Μαρίνα Φλοίσβου, ξεδιπλώνοντας την ιστορία του και το χρονικό της ανακατασκευής του αλλά και την ιστορία του άρχοντα των θαλασσών, μια ολόκληρη ζωή, με φόντο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ου αιώνα.
- 10/12/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε κάποια από τις βόλτες σου στη Μαρίνα Φλοίσβου, ίσως να το έχεις παρατηρήσει να ορθώνεται μπροστά σου επιβλητικό ή ακόμη και να σου έχει κάνει εντύπωση το όνομά του, “Νεράιδα”, που παραπέμπει σε μυθικούς συνειρμούς για κάποια όμορφη Νύμφη που αναδύεται από τα Ελληνικά ύδατα και χορεύει πάνω στα κύματα. Ίσως αυτή τη μορφή να είχε πάρει στη φαντασία του Γιάννη Λάτση, όταν αγόρασε το πλοίο το 1949 και από τότε αποτέλεσε το γούρι του, τη δική του Νεράιδα. Και αν γνωρίζεις έστω και λίγο την ιστορία του, ίσως όταν σταθείς μπροστά του ν’ακούσεις την χαρακτηριστική κόρνα του απόπλου, να δεις τα φουγάρα του ν’ αφήνουν το σημάδι τους στον αττικό ουρανό, ενώ πλήθος κόσμου να έχει κατακλύσει το κατάστρωμά του, μια καλοκαιρινή μέρα της δεκαετίας του ’60, για το δρομολόγιο Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών· μια γραμμή που δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Αυτό ήταν και το συνηθέστερο δρομολόγιό του, αλλά έδενε κατά καιρούς και στο Λεωνίδιο, τη Μονεμβασιά, τη Σαλαμίνα, το Ναύπλιο και την Επίδαυρο, μέχρι τον παροπλισμό του το 1974. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και είναι το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα από τα πλοία-σύμβολα της χρυσής εποχής του τουρισμού στον Αργοσαρωνικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πλοίο αρχικά ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume των κροατικών ακτών. Χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση (1910-2003) και με το όνομα «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στον Αργοσαρωνικό.
Μέχρι τον παροπλισμό του το 1974, εκτός από τη λειτουργία του ως πλοίο της γραμμής, φιλοξένησε εκδηλώσεις, ημερήσιες και νυχτερινές κρουαζιέρες και εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, όπως “Το παιδί και το δελφίνι” με την Σοφία Λόρεν. Από τότε παρέμεινε παροπλισμένο σε ιδιωτικό χώρο στην περιοχή της Ελευσίνας, καθώς ο καραβοκύρης του δεν ήθελε να το στείλει για διάλυση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του σκάφους για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα. Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2013 με την ένταξη του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο και έως σήμερα έχει δεχθεί περισσότερους από 40.000 επισκέπτες. Σκοπός είναι το μουσείο να παραμένει ανοιχτό κάθε χρόνο για το κοινό, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Από τον Ιούνιο του 2016, το Νεράιδα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου.
Στην είσοδο του πλωτού μουσείου Νεράιδα (απέναντι από τα Friday’s), θα σου ζητηθεί να φορέσεις ειδικές σακούλες στα παπούτσια σου (επιτρέπονται μόνο flat παπούτσια) για να προστατευτεί το πάτωμα του πλοίου, ενώ θα σου κάνουν μια μικρή ιστορική αναδρομή. Εντός παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Μια πορεία που ξεδιπλώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό. Εκεί θα δεις προσωπικά του χαρτιά, το δίπλωμά του, το πιστοποιητικό γάμου του, φωτογραφίες με τα παιδιά ή να οδηγάει το Νεράιδα, φωτογραφίες της Πετρόλα Ελλάς, ακόμη κι ένα ρολόι του με κάποια αραβική προσωπογραφία, πιθανότατα δώρο από τη συνεργασία του με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Μου έκανε ωστόσο εντύπωση ένα βιβλίο αφιερωμένο στα παιδιά του με συμβουλές για τη ζωή.
Το Μουσείο Νεράιδα χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (www.latsis-foundation.org).
Ωράριο Λειτουργίας του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα στη Μαρίνα Φλοίσβου: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17:00 – 20:30 (τελευταία προσέλευση 20:00), ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 – 18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30, ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00 – 18:00(τελευταία προσέλευση 17:30)
Για περισσότερες πληροφορίες: www.neraida.org
*Ευχαριστούμε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.