ΑΟ Τερψιθέας Γλυφάδας: Η ιστορία και οι άνθρωποι της ομάδας
Με οδηγό την αγάπη για το ποδόσφαιρο ξεκινάμε ένα αφιέρωμα στις ιστορικές αθλητικές ομάδες των νοτίων προαστίων - Η πρώτη στη λίστα μας είναι ο ΑΟ Τερψιθέας Γλυφάδας - Η ιστορία, το γήπεδο και οι άνθρωποι της ομάδας
- 06/12/2022
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Πυκνοκατοικημένη πια και γεμάτη ζωή, η Τερψιθέα Γλυφάδας δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της αθλητική ομάδα, η οποία λέγεται Α.Ο.Τερψιθέα Γλυφάδας και ιδρύθηκε το 1958. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ομάδας, Βασίλη Μουλακάκη, για την ιστορία, το σήμα, το γήπεδο, τη φιλοσοφία των ακαδημιών, τις επιτυχίες και τους στόχους της ομάδας.
Α.Ο. Τερψιθέα Γλυφάδας: Η Ίδρυση
Ο Α.Ο.Τερψιθέα Γλυφάδας ιδρύθηκε το 1958 με πρώτο όνομα «Αθλητική Ένωση Τερψιθέας». Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ι. Σκαρλάτος ο οποίος μαζί με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής θέλησαν να φτιάξουν μια ομάδα, η οποία πήρε σάρκα και οστά το 1958 με το καταστατικό να αναφέρει την ίδρυση ομάδας ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης. Τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το λευκό.
Το σήμα της ομάδας δημιουργήθηκε τότε από κατοίκους της περιοχής, ενώ το έμβλημά της τότε ήταν ένας κύκλος μέσα στον οποίο υπήρχε μια δαφνοστεφανομένη ελιά με πράσινο χρώμα, στο κέντρο του τα αρχικά Α.Ο.Τ. με κόκκινα γράμματα και περιμετρικά το όνομα ολογράφως. Αργότερα, το έμβλημα πήρε σχήμα ασπίδας και το όνομα της ομάδας πλέον γράφεται με μπλε γράμματα.
Η ιστορία του γηπέδου της Τερψιθέας Γλυφάδας
Στην περιοχή της Τερψιθέας, στη Β’ ζώνη Υμηττού και συγκεκριμένα επί των οδών Αγίου Νεκταρίου 230 και Τενέδου βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου εδώ και μερικές δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η θέα από το γήπεδο της ομάδας προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το γήπεδό της αποτελείται από 500 θέσεις, ανήκει στον Δήμο, ο οποίος το έχει παραχωρήσει αποκλειστικά στην ομάδα ως μοναδικό χρήστη. Σύμφωνα με τον κ. Μουλακάκη, για πάνω από 50 χρόνια, αυτό ήταν σε κακή κατάσταση, ωστόσο το 2012, απέκτησε χλοοτάπητα για πρώτη φορά. Το 2017, ο Δήμος Γλυφάδας άλλαξε τον φωτισμό του, ενώ φέτος τοποθετήθηκε φωτισμός LED.
Επειδή όμως μια αθλητική ομάδα τελικά δεν είναι το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις, αλλά οι άνθρωποί της, μιλήσαμε με τον νυν πρόεδρό της, Βασίλη Μουλακάκη, ο οποίος μας έδωσε μεταξύ άλλων ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του γηπέδου.
«Οι παλιές διοικήσεις έκαναν τα πάντα για να υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στο γήπεδο του ΑΟ Τερψιθέας. Με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, οι άνθρωποι το έφτιαξαν μόνοι τους με τα χέρια ή με όποιο άλλο μέσο είχαν, θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο. Αρκεί να σας πω ότι έρχονταν τα βράδια με σιδερόβεργες και έφτιαχναν κάγκελα που έπαιρναν από σιδεράδες για να κάνουν περίφραξη και αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο», μας λέει χαρακτηριστικά.
Ο Βασίλης Μουλακάκης ήρθε στην ομάδα το 2012 και ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα. Φέτος, που κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στην ομάδα, εκλέχθηκε Πρόεδρός της.
Οι ακαδημίες του ΑΟ Τερψιθέας
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, στις ακαδημίες της Τερψιθέας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ υπάρχουν περίπου 600 παιδιά, με το ποδόσφαιρο να έχει 250 και το μπάσκετ 350 παιδιά όλων των ηλικιών. «Στόχος της ομάδας από την αρχή ήταν να φέρουμε πολλά και αν γίνεται όλα τα παιδιά της Τερψιθέας στις ακαδημίες μας, για να είναι κοντά στον αθλητισμό. Θέλω να βλέπω παιδιά στα γήπεδα και όταν έρχονται στις προπονήσεις να ξεχνούν ό,τι τα προβληματίζει, να χαίρονται το παιχνίδι, να κάνουν φίλους, να αθλούνται και να αγαπούν τα αθλήματα».
»Θέλω να χτίσουμε ένα γερό σύνολο από παιδιά που θα αγαπήσουν την ομάδα. Θα με χαροποιούσε πιο πολύ αν καταφέρναμε να φέρουμε όλα τα παιδιά στον αθλητισμό, παρά αν θα κερδίζαμε ένα τρόπαιο».
Τα περιστατικά βίας στο γήπεδο
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μουλακάκης, δυστυχώς κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν παρατηρηθεί περιστατικά βίας και σε αυτές τις περιπτώσεις, η διοίκηση πράττει ανάλογα με τα όσα αναφέρει σχετικά το καταστατικό της ομάδας. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να υπάρχει αστυνομική παρουσία στους επόμενους αγώνες για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, καθώς και συνεργασία του Δήμου με τη δημοτική αστυνομία ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια αθλητών αλλά και κοινού.
«Δυστυχώς τέτοια περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο το κοινό και την ομάδα. Πέρυσι τιμωρηθήκαμε για επεισόδια που έγιναν με χρηματικό πρόστιμο. Ο χουλιγκανισμός πρέπει να τελειώσει και ευτυχώς έχουμε το Δήμο μαζί μας σε αυτό. Εγώ ως Πρόεδρος και φυσικά όλοι από την ομάδα αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργαζόμαστε και σε αυτό το κομμάτι».
Οι στόχοι της ομάδας για το μέλλον
Σίγουρα ένα καινούργιο γήπεδο βρίσκεται στα σχέδια των ιθυνόντων της ομάδας. Στόχος είναι επίσης να φτάσει στην πρώτη κατηγορία του τοπικού. «Από εκεί και έπειτα θα ήθελα να δω την ομάδα στη Δ’ εθνική ή και λίγο πιο ψηλά. Αν είμαστε ρεαλιστές όμως αυτά δεν θα έρθουν εύκολα. Ήδη από την επόμενη κατηγορία τα έξοδα ανεβαίνουν αρκετά πόσο μάλλον σε υψηλότερες κατηγορίες».
Η αλήθεια είναι πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μια ομάδα χρειάζεται κεφάλαιο και χορηγούς για να εξελιχθεί. «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να παίζουν τα δικά μας παιδιά, γι’αυτό και η πρώτη ομάδα αποτελείται κατά 75% από μέλη των ακαδημιών μας. Θα ήθελα να δω την ομάδα στην Football League 2, για παράδειγμα, αλλά ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο. Θα είμαι ικανοποιημένος αν βλέπω τα παιδιά της Τερψιθέας να παίζουν στην πρώτη ομάδα και να κάνουν το βήμα παραπάνω».
«Θα πρέπει βέβαια να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν βάζω τίποτα πάνω από την υγεία των μελών της ομάδας. Δεν με νοιάζει τόσο ανέβουμε κατηγορία, όσο να παρέχουμε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο παιδί πάθει κάτι. Οι προπονητές μας έβγαλαν δίπλωμα για πρώτες βοήθειες ΚΑΡΠΑ για να γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τον απινιδωτή. Αυτά μας νοιάζουν και όχι τα αγωνιστικά».
Σημαντικές διακρίσεις της ομάδας
Η ιστορική πια ομάδα του ΑΟ Τερψιθέας, έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες ανά τα χρόνια. Ξεχωρίσαμε μερικές από αυτές, από την άνοδο στη Δ’ Εθνική, μέχρι την Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών:
Δ’ Εθνική 2002-07: Τον Απρίλιο του 2002 η ομάδα της Τερψιθέας ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Δ’ Εθνική. Στην πρώτη της χρονιά η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση πίσω από την 2η της βαθμολογίας Αθηναΐδα Κυψέλης, ομάδα που έπαιξε μπαράζ για να ανέβει στη Γ’ Εθνική.
Κύπελλο Ήθους: Την περίοδο 1965-66 απονεμήθηκε στην ομάδα το Κύπελλο Ήθους της Ε.Π.Σ.Α.
Άνοδος Α’ ΕΠΣΑ: Η ομάδα πανηγύρισε τη σεζόν 2016-17 την άνοδο στην Α’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών
Πρωτάθλημα Κ18: Τη σεζόν 2018-19 η Κ18 ομάδα νέων της Τερψιθέας κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών.