Da Bruno, το ιστορικό ιταλικό εστιατόριο του Παλαιό Φάληρου
Το πιστοποιημένο εστιατόριο γνήσιας ιταλικής κουζίνας στo Παλαιό Φάληρο παίζει την ιταλική κουζίνα στα δάχτυλα. 33 σχεδόν χρόνια εμπειρίας είναι αυτά, λες να μην ξέρει τον τρόπο;
- 08/05/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Σαν πας στου Μπρούνου (ακριβής μετάφραση του Da Bruno) καλό θα ήταν να ξέρεις ότι δεν τρως όπου κι όπου, μιας και το εστιατόριο έχει διακριθεί ως ένα από τα πέντε πιστοποιημένα “αυθεντικά ιταλικά” της χώρας, ενώ είναι το μόνο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδίζει αυτήν την πιστοποίηση, όπως μας ενημερώνει ο κύριος Δημήτρης.
“Έχω γεννηθεί μέσα στα εστιατόρια. Ο πατέρας μου είχε δικά του καταστήματα και κάπως έτσι προέκυψε η σχέση του με τον Bruno Ortolanο. Στη συνέχεια, τον γνώρισα κι εγώ και γίναμε συνεταίροι. Οι Έλληνες τα πάμε καλά με τους Ιταλούς κι αυτό φαίνεται στην άριστη σχέση και συνεργασία μας“
Η τρατορία δεν έχει δώσει τόσο βάρος στην διακόσμηση- η οποία είναι απλή και ζεστή, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιταλικών εστιατορίων- όσο στον πλούσιο κατάλογό του. Το μενού διατηρεί κάποια σταθερά πιάτα, όμως φροντίζει να ανανεώνεται ανά τρίμηνο και να λειτουργεί με προϊόντα εποχής. Το Penne Da Bruno είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και από τα πιο παλιά, μιας και από τότε που άνοιξε το κατάστημα, ακολουθεί την ίδια συνταγή της επιτυχίας: πέννες με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια πορτσίνι, ντομάτα και κρέμα. Άλλο να στο λέμε κι άλλο να το τρως.
“Ο μάγειρας αλλάζει κάθε 6 μήνες, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας μας. Κάθε εξάμηνο, δηλαδή, οι μάγειροι των εστιατορίων “Da Bruno” σε όλο τον κόσμο αλλάζουν “στέκι” και απασχολούνται σε άλλο υποκατάστημά της. Έτσι, οι τάσεις μεταφέρονται από χώρα σε χώρα και από εστιατόριο σε εστιατόριο για να μη μένει κανένα πίσω“.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα είναι το φιλέτο alta mira που ψήνεται στην πέτρα, ενώ όλο το χειμώνα έκανε θραύση και το σπαγγέτι μέσα σε αυθεντική παρμεζάνα. Και όταν λέμε μέσα, το εννοούμε, μιας και η εικόνα που θα δεις, όταν έρθει η ώρα να στο σερβίρουν είναι ένα κεφάλι παρμεζάνας 40 κιλών, στο οποίο πέφτει μέσα ζεστό σπαγγέτι. Το τυρί λιώνει, ανακατεύεται και τα καλύτερα έρχονται. Το πιάτο αυτό είναι διαθέσιμο από Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο, γιατί πρέπει να ωριμάσει και το τυρί, όπως τονίζει ο κύριος Δημήτρης, αλλά έρχονται νέες εκπλήξεις, τις οποίες αποκάλυπτει πρώτα από όλους στους καλοφαγάδες του nou-pou.gr: Μικρό τυρί πεκορίνο, όπου μέσα θα πέφτουν παπαρδέλες, καραβίδες, γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και φυσικά το τυρί πεκορίνο που θα αφήνει τη γεύση του στα ζυμαρικά. “Σε εμάς εδώ στην Ελλάδα ακούγεται λίγο περίεργο το τυρί με το θαλασσινό, όμως αν δεν το δοκιμάσεις, δεν ξέρεις τι χάνεις“, υποστηρίζει ο ίδιος.
Όπως καταλαβαίνεις, στο Da Bruno θα βρεις αυθεντικά ιταλικά πιάτα. Εδώ δεν υφίσταται η “παρεξήγηση της καρμπονάρας”, λέει ο επικεφαλής του καταστήματος. Όπως επισημαίνει, “όταν λες καρμπονάρα, να εννοείς καρμπονάρα. Ακούς, σε άλλα εστιατόρια, για συνταγές της με μπέικον, ζαμπόν και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Η αυθεντική καρμπονάρα γίνεται με το γκουαντσιαλε (guanciale), τον κρόκο από το αυγό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κρεμώδη υφή, παρμεζάνα, πεκορίνο, φρέσκο πιπέρι και φυσικά τα spaggeti“, λέει, συμπληρώνοντας ότι “δυστυχώς, πολλές φορές δεν τηρούνται ούτε τα αυτονόητα“.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ εμείς οι γλυκατζήδες πάντως, το οφείλουμε στο Da Bruno. Και αυτό γιατί, ερχόμενο στην Ελλάδα το 1981, το εστιατόριο “έφερε” μαζί του και μερικές ιταλικές γεύσεις, οι οποίες τότε δεν υπήρχαν στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τιραμισού, όπου, αν δεν το είχε πρωτοσερβίρει το Da Bruno πιθανότατα να το απολαμβάναμε μόνο προς Ιταλία μεριά. Το ίδιο ισχύει και για το καρπάτσο.
Από όλο το σκηνικό δε λείπει και ο τζερτζελές, μιας και πολύ συχνά διοργανώνονται events, όπως για παράδειγμα εβδομάδα βουβαλίσιας μοτσαρέλας ή live μαγειρική χειροποίητου σπαγγέτι μπροστά στο τραπέζι μας μέσα σε κεφάλι βιολογικής παρμεζάνας 30 μηνών.
Σαν να το χουν βρει το μυστικό της επιτυχίας στου Μπρούνου ή είναι ιδέα μας;