Dominion: Το παιχνιδάδικο που επιβίωσε
Μας γέμισε τις φάτσες με χαμόγελα και μας οδήγησε στην ενηλικίωση με τον ομορφότερο τρόπο. Dominion, σε ευχαριστούμε που υπάρχεις ακόμα στις ζωές μας.
- 23/11/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Όποια και αν είναι η απάντηση, το αποτέλεσμ είναι πως σαν παιδιά γνωρίσαμε πολλά παιχνιδάδικα και παιχνίδια, για όλα τα γούστα και μάλιστα σε μια εποχή που οι δραχμές των γονιών μας έμεναν στις τσέπες τους. Το παιδικό παιχνίδι ήταν στη καλύτερη του περίοδο και τα παιδιά της εποχής, ζούσαν τη δική τους.
Μιλώντας για τη Γλυφάδα, το top 3 των παιχνιδάδικων που έκανε τα παιδιά να μένουν με το στόμα ανοιχτό, ήταν τρία: Το Toy’s Academy (στο δρόμο των παλιών McDonalds απέναντι από τον τωρινό Παπασωτηρίου), τα Jumbo στη Μεταξά (το υπόγειο με τις κυλιόμενες κάτω από τον τωρινό Γρηγόρη) και το Dominion που δέσποζε στη γωνία των οδών Μεταξά και Λαμπράκη. Η κρίση χτύπησε τα δύο πρώτα μετά από μια δυναμική παρουσία στο χώρο των παιχνιδιών και στις ζωές των παιδιών. Όμως το Dominion είναι ακόμα ζωντανό. Είναι το παιχνιδάδικο που κράτησε το κεφάλι ψηλά. Το παιχνιδάδικο που άντεξε στο χρόνο.
Από την εποχή που η Γλυφάδα δεν είχε ακόμα τραμ και που οι πολυεθνικές δεν είχαν κάνει την κατάληψη τους, δέσποζε το Dominion. Το παιχνιδάδικο άνοιξε τις πόρτες του το 1970(!) ξεκινώντας στους Αμπελόκηπους. Τρία χρόνια αργότερα, ο κ. Πολίτης έφερε το θρυλικό κατάστημα στη Γλυφάδα. Η γενιά των 90’s το θυμάται Μεταξά και Λαμπράκη, αλλά το Dominion είχε ακόμα μια τοποθεσία την οποία δεν γνωρίζαμε. Το 1980 βρίσκοταν στο στενό της Μαραγκού, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα Everest και ο εξίσου μοναδικός ‘‘Τάσος’’. «Όταν χτίστηκε το ακίνητο στη Μεταξά και Λαμπράκη, πήγα το Dominion εκεί. Ήταν μια πανέμορφη εποχή για το παιχνίδι» λέει ο κ. Πολίτης.
Ήταν μια εποχή φαντασίας και αθωότητας, όπου έβγαιναν οι καλύτερες ιδέες για παιχνίδια και που η πληθώρα καρτούν και άλλων παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, έπαιρναν σάρκα και οστά μέσα από τα παιχνίδια. Το Dominion ήταν ένας μαγικός τόπος. Όταν το κοιτούσες ευχόσουν να μπορούσες να μένεις εκεί μέσα ή τουλάχιστον να ήταν στην ίδια μορφή για το δωμάτιο σου. Καθώς πλησίαζες το κατάστημα στη Λαμπράκη, υπήρχαν στον εξωτερικό χώρο μπάλες, σπαθιά, καραμπίνες, ρόδες, χούλα χοπ, μέχρι και παιδικές βάρκες για τη θάλασσα. Το πραγματικό πανηγύρι όμως, βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο. Δεν είχε σημασία πόσες φορές είχες επισκεφτεί το μαγαζί. Χρειαζόσουν περίπου 10 λεπτά για να συνειδητοποιήσεις τον μαγικό χώρο στον οποίο βρισκόσουν. Δεν υπήρχε έστω και ένα σημείο στο οποίο να μην υπήρχε παιχνίδι. Από Playmobil και G.I.Joe, μέχρι LEGO, Barbie, Μικρό μου Πόνι και Subuteo, το Dominion βρισκόταν στη πρώτη γραμμή του παιχνιδιού. Πλήρως ενημερωμένο για το τι έπαιζε στην αγορά αλλά και στην τηλεόραση, σπανιότατα θα έμπαινες μέσα και δεν θα έβρισκες κάτι που να σε κερδίσει. Κάτι πολύ βασικό, το οποίο δεν συμβαίνει σε κανένα παιχνιδάδικο τα τελευταία χρόνια, είναι πως 20 χρόνια πριν, τα μαγαζιά αυτά είχαν μόνιμα πελατεία.
Ο κόσμος είχε περισσότερα λεφτά και οι γονείς με τα παιδιά χάζευαν το κατάστημα και τις καθημερινές, παίρνοντας μικροδωράκια προτού κάνουν τις μεγάλες εξορμήσεις του Σαββάτου. Ήταν όμως και η εποχή που τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια είχαν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Ακόμη και αν τα παιχνιδάδικα ήταν ενημερωμένα γύρω από το Super Nintendo, το Game Gear, το Atari και το SEGA Master System, το υψηλό κόστος των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αναγκαστικά μείωσε τα έξοδα της πελατείας πάνω στα υπόλοιπα παιχνίδια. Για παράδειγμα, τα παιδιά δεν έπαιρναν πλέον μια φιγούρα G.I.Joe και δύο Transformes, αλλά προτιμούσαν να αγοράσουν το Killer Instict. Με αυτό τον τρόπο, τα ηλεκτρονικά έφυγαν από τα ‘‘ουφάδικα’’, μπήκαν στο σπίτι μας και η ζωή του παιχνιδιού άλλαξε. Μαζί με το παιχνίδι όμως αλλάξαμε και όλοι εμείς.
Τα πράγματα σήμερα είναι αρκετά διαφορετικά. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη είναι πιο εξελιγμένο αλλά έχει ένα μειονέκτημα: Αφορά πλέον ηλικίες από 0-7 χρονών. «Μετά τον έχεις χάσει τον πελάτη. Επίσης είναι και η ποιότητα αρκετή διαφορετική και φυσικά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει όταν μπήκαν οι πολυεθνικές στο παιχνίδι», λέει ο κ. Πολίτης. Το παιχνίδι το οποίο μας ανέθρεψε μας έμαθε και ένα σημαντικό πράγμα: Ότι είναι πολιτισμός. Ή ακόμα καλύτερα επηρεάζει τον πολιτισμό σου. Και θετικά και αρνητικά. Το Dominion ήταν πάντα φιλικό σε τιμές, αλλά είχε και ακόμη ένα βασικό λόγο που το έκανε νούμερο ένα: Το χαμόγελο. Ο κ. Πολίτης είναι από τους ανθρώπους που μπορείς να αποκαλέσεις Άγιο Βασίλη. Έχει κάνει χιλιάδες παιδιά ευτυχισμένα όλα αυτά τα χρόνια, αγαπάει το παιχνίδι και η ικανοποίηση του βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι θέλει να συνεχίσει να βλέπει τα παιδιά χαρούμενα.
Το μαγαζί βρίσκεται πλέον Φοίβης 16, πάνω από την πλατεία Νυμφών αλλά ακόμα κερδίζει τους γονείς και τον παιδικό κόσμο της Γλυφάδας και διαθέτει πράγματα μαγικά, για όλα τα γούστα. Έχει το κοινό του και έχει καταφέρει να μείνει με το κεφάλι ψηλά. Η κρίση οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε δύσκολες αποφάσεις, αλλά το Dominion είναι ένα μικρό κομμάτι της παλιάς Γλυφάδας που χαίρεσαι να βλέπεις ζωντανό, λειτουργήσιμο και πάνω από όλα με θρυλική ιστορία. Το Dominion πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για να εμπνεύσει την επόμενη γενιά παιδιών που έρχεται.
Το παιχνίδι σημαίνει αγάπη. Και όσο υπάρχει, όσο και δύσκολα να είναι τα πράγματα, θα υπάρχουν και παιχνίδια…