Η Νέα Σμύρνη έχει την δική της Βαβέλ, ένα σχολείο 12 γλωσσών
Μόνο που σε αυτή τη Βαβέλ όλα κινούνται όπως πρέπει και οι μαθητές εκπαιδεύονται σε μερικές συνηθισμένες και αρκετές ασυνήθιστες γλώσσες.
- 04/05/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Πότε και πώς ξεκίνησε το Siountri World of Languages;
Το Siountri School World of Languages άνοιξε πριν από 30 χρόνια, συγκεκριμένα το 1985. Οι γονείς μου που ζούσαν στην Αμερική γύρισαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν αυτή την οικογενειακή επιχείρηση. Τα πρώτα μαθήματα έγιναν σ’ αυτόν εδώ τον χώρο στη Νέα Σμύρνη. Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας είχαμε μαθήματα στις πέντε βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες, δηλαδή στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και Ισπανικά. Πρέπει να σου πω ότι το 1985 στην Αθήνα όποια γλώσσα και να διδασκόταν εκτός των Αγγλικών ήταν μεγάλη πρωτοπορία. Τα Γαλλικά σε εμάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ήταν λίγο πιο πολύ διαδεδομένα καθώς είμαστε πολύ δίπλα σε ένα Γαλλικό σχολείο την Λεόντειο.
Μετά από τόσα χρόνια ποιο νομίζεις ότι είναι το σημαντικότερο στοιχείο για ένα κέντρο ξένων γλωσσών;
Νομίζω με διαφορά το επίπεδο των καθηγητών σου. Τίποτα δεν μετράει όπως αυτό. Όχι ότι οι εγκαταστάσεις, ή οι τεχνολογίες στο μάθημα – να ας πούμε εμείς έχουμε σε κάθε μας τάξη smartboards – δεν είναι και αυτά σημαντικά. Όμως η πολύχρονη εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι ο καθηγητής είναι το πλέον σημαντικό στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Επομένως, αυτό που εγώ προσπαθώ είναι να έχω στο σχολείο μου τους καλύτερους διαθέσιμους καθηγητές σε κάθε γλώσσα. Ξέρεις δεν είναι εύκολο, γιατί υπάρχει για εμάς μια πολύ βασική και απαράβατη αρχή από ξεκινήματος του σχολείου μας. Αυτή είναι να συνεργαζόμαστε με καθηγητές που διδάσκουν την μητρική τους γλώσσα. Οι περισσότεροι καθηγητές παλαιότερα ήταν συνήθως παιδιά ανθρώπων που είχαν για χρόνια ζήσει στο εξωτερικό. Παιδιά μεταναστών δηλαδή, που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια ξένη χώρα. Καναδάς, Αμερική, Αυστραλία, και Γερμανία, ή Αυστρία. Με τα χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται και περιπτώσεις καθηγητών που παντρεύτηκαν έναν Έλληνα ή μια Ελληνίδα, έμειναν μόνιμα στην Ελλάδα και οι οποίοι αν και είχαν σπουδάσει φιλολογία στην γλώσσα τους δεν ήξεραν ότι αυτό θα ήταν επαγγελματική ευκαιρία σε μια άλλη χώρα. Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις καθηγητών μας που ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλοκαίρι, για τις διακοπές τους, και τελικά έμειναν για πάντα.
Γιατί λες ότι είναι τόσο σημαντικό να διδάσκει κανείς την μητρική του γλώσσα;
Δεν έχει να κάνει με κάποια εμμονή μου αλλά τα τόσα χρόνια λειτουργίας του σχολείου μου το έχουν αποδείξει περίτρανα. Το κατάλαβα από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβα το Siountri School. Μπορεί να ακούγεται περίεργο μιας και έχουμε τόσα πλέον τμήματα φιλολογίας στην χώρα. Όμως εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όσα χρόνια και να έχεις σπουδάσει μια ξένη γλώσσα δεν θα καταφέρεις ποτέ το επίπεδο της να είναι σαν αυτό της μητρικής σου γλώσσας. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και επιστημονικά. Οι πρώτες γλώσσες που μιλάς σαν παιδί είναι άλλο πράγμα. Το σημαντικό είναι να μάθεις να σκέφτεσαι σε αυτή τη μητρική σου γλώσσα και να έχεις μετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με αυτή τη γλώσσα ως βάση. Εξίσου σημαντικό είναι και να έχεις ζήσει την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τη γλώσσα της οποίας διδάσκεις. Πολιτισμός και γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και κατά τη γνώμη μου μόνος ένας καθηγητής που διδάσκει την μητρική του γλώσσα μπορεί να σε βάλει στο κλίμα, γι’ αυτό και λέω ότι έχει μεγάλη σημασία το που έχεις περάσει τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής σου. Εγώ ας πούμε γεννήθηκα στην Αμερική, ήρθα στην Ελλάδα τεσσάρων χρονών και παρότι πήγα πίσω στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές δεν πιστεύω ότι τα αγγλικά είναι η μητρική μου γλώσσα.
Για να καταλάβεις γιατί εμμένω τόσο πολύ σε αυτό, σκέψου τους καθηγητές μας που είναι Ισπανοί, Αμερικάνοι, Άγγλοι, Ιαπωνέζοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών μιλάνε εξαιρετικά ελληνικά, έχουν κάνει κορυφαίες σπουδές φιλολογίας. Πολλές φορές μου φαίνεται ότι μιλάνε καλύτερα ελληνικά και από εμένα. Εννοώ σίγουρα πιο σωστά γραμματικά. Αυτό είναι κάτι που βοηθάει πολύ στο μάθημα γιατί μπορούν να συνεννοηθούν σωστά, να εξηγήσουν και να παραληρήσουν γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, ή λεξιλογικές εκφράσεις. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διδάξουν την ελληνική. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και αυτό είναι ένα από τα στάνταρ μας που ποτέ δεν θέλω να εγκαταλείψω. Αν δεν βρω έναν καθηγητή – φιλόλογο που θα διδάσκει την μητρική του γλώσσα, προτιμώ να μην φτιάξω τα αντίστοιχα τμήματα. Είναι για μένα τόσο απλό.
Άρα υπάρχουν τμήματα ξένων γλωσσών που ακόμα δεν έχεις γιατί δεν έχεις βρει τους κατάλληλους καθηγητές;
Χμμμ θα έλεγα όχι. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με τους καθηγητές, αλλά με το τι ζήτηση υπάρχει. Έχουμε ενεργά τμήματα σε 12 διαφορετικές γλώσσες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μέσα στα επόμενα χρόνια έντονη ζήτηση για μια γλώσσα που δεν διδάσκουμε αυτή τη στιγμή στο Siountri School. Στο παρελθόν φυσικά και θυμάμαι ότι ψάξαμε πάρα πολύ για να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους όταν προσθέταμε μια καινούργια ξένη γλώσσα στις υπηρεσίες μας.
Ποιες είναι οι γλώσσες που διδάσκονται στο Siountri School;
Όπως σου είπα και πριν έχουμε συνολικά 12 σταθερές γλώσσες. Στηριζόμαστε στις 5 ευρωπαϊκές (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά), είμαστε από τα σημαντικότερα κέντρα ξένων γλωσσών στη χώρα σε Ιαπωνικά και Κινέζικα, και επίσης έχουμε τμήματα για μαθήματα Αραβικών, Σουηδικών, Τουρκικών, Ρωσικών και Ελληνικών για Ξένους. Επίσης, έχουμε και την προετοιμασία των πτυχίων για σπουδές στο εξωτερικό (IELTS, TOEFL, GMAT) που είναι μια πολύ σημαντική ξεχωριστή υπηρεσία. Περιστασιακά έχουμε κάνει και μαθήματα Δανέζικων, Νορβηγικών, Ολλανδικών και Σέρβικων. Όμως αυτά δεν είναι σταθερά τμήματα. Είναι τμήματα υπερεντατικά που συνήθως δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν επαγγελματίες που πάνε σε αυτές τις χώρες για δουλειά.
Τι θα πει κατά τη γνώμη σου μαθαίνω μια ξένη γλώσσα;
Θα πει γίνομαι πολίτης του κόσμου και ανοίγω πολλές πόρτες. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μας είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένοι και δεν σου κρύβω ότι προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθουν καλά και σωστά την γλώσσα που έχουν επιλέξει. Να φύγουν από εδώ με γνώση και σωστές βάσεις. Έχω μαθητές που έχουν τελειώσει σε μας πέντε και έξι γλώσσες και κάθε φορά που τους θυμάμαι αισθάνομαι μια υπερηφάνεια ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Ας πούμε η Γιώτα που ασχολείται με τον τουρισμό και την οινοποιία έχει μάθει σε εμάς Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιαπωνικά. Ή ο Νίκος που είναι τοπογράφος μηχανικός και έμαθε στο Siountri School έξι γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά και Τουρκικά.
Τι το ιδιαίτερο θεωρείς ότι θα συμβεί σε κάποιον που έρχεται στο σχολείο σου να μάθει μια ξένη γλώσσα;
Θα την μάθει πραγματικά και με πολύ ευχάριστο τρόπο. Το μάθημα σε εμάς θέλουμε να είναι κάτι σαν ταξίδι. Δίπλα στους καθηγητές μας ο εκάστοτε μαθητής έχει ένα ζωντανό παράδειγμα της χώρας και της γλώσσας που μαθαίνει. Μιλάνε στην τάξη για τον πολιτισμό, ή την τέχνη, διοργανώνουν θεματικές βραδιές κινηματογράφου, ή ακόμα και μαγειρικές βραδιές. Ουσιαστική εκμάθηση μιας γλώσσας σημαίνει εμβάθυνση και σε στοιχεία που υπάρχουν πέραν της γραμματικής και του συντακτικού. Αυτά είναι που κάνουν την μεγάλη διαφορά. Όλα τα άλλα βοηθάνε, αλλά δεν απογειώνουν. Αλλιώς, μονάχα ένα καλό βιβλίο θα αρκούσε. Σήμερα δε, είμαστε στην εποχή που υπάρχουν πολλά καλά βιβλία αλλά λιγότεροι σωστοί δάσκαλοι. Και εμείς στο Siοuntri School είμαστε περήφανοι ότι έχουμε τους καλύτερους.
Έχεις παρατηρήσει διαφορές στους μαθητές σου μετά την κρίση;
Φυσικά και μάλιστα πολύ σημαντικές. Με την κρίση άλλαξαν πραγματικά πολλά. Ο κόσμος είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένος στην δική μας αγορά. Δεν πετάει τα χρήματά του και δεν κάνει πλέον γλώσσες από χόμπι, αλλά για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή οι πιο περιζήτητες γλώσσες είναι τα Γερμανικά, τα Σουηδικά και τα Κινέζικα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι λόγοι είναι κατά βάση επαγγελματικοί. Θυμάμαι ότι πριν από μερικά χρόνια έπαιρνα το πρωί τηλέφωνα για να ξυπνήσω τους φοιτητές να έρθουν στα πρωινά μαθήματα του proficiency, ενώ τώρα έρχονται και με ρωτάνε γιατί δεν κάνουμε μάθημα 25η Μαρτίου, ή Καθαρά Δευτέρα που είναι εθνικές εορτές.
Ποια είναι η πιο δύσκολη γλώσσα που διδάσκεται στο Siountri School;
Οι απόψεις διίστανται στο ποια είναι η πιο δύσκολη. Η πιο εύκολη είναι με διαφορά τα Αγγλικά γιατί εδώ και πολλά χρόνια είναι καθημερινά στη ζωή μας. Προσωπικά θεωρώ ότι τα Αραβικά – και όχι τα Κινεζικά όπως ενδεχομένως θα περίμενες να ακούσεις – είναι η πιο δύσκολη γιατί γράφεις και διαβάζεις από τα δεξιά προς τα αριστερά. Εμένα προσωπικά αυτό μου φαίνεται το πιο δύσκολο.
Τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον; Σκέφτεσαι να ανοίξεις κι άλλα κέντρα ξένων γλωσσών;
Θέλω απλά να συνεχίσω να προσφέρω κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες στις γλώσσες που ήδη διδάσκονται εδώ. Δεν έχω σκοπό να επεκταθώ σε άλλες γειτονιές γιατί τότε θα χάσουμε την ποιότητά μας. Ξέρεις τι γίνεται; Ειδικά στις δύσκολες και «μακρινές μας» γλώσσες οι καλοί καθηγητές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το να ανοίξω λοιπόν παραρτήματα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας σημαίνει πως κάπου και σε κάποια διδακτική ώρα δεν θα διδάσκουν οι κορυφαίοι καθηγητές. Δεν θέλω να κάνω σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στην ποιότητά μου.
Info: http://www.siountri.gr/