Λίζα Βαβούρη (Yum Guiltfree): «Η δημιουργία ενός γλυκού είναι μια ζωντανή διαδικασία που δε σταματάει ποτέ»
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΗ δημιουργός του Yum Guiltfree στη Γλυφάδα έβαλε στόχο να απενοχοποιήσει την απόλαυση ενός γλυκού, με προσεγμένες δημιουργίες που σε κερδίζουν με την πλούσια γεύση και τον ανάλαφρο χαρακτήρας τους.
- 08/03/2024
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Η Λίζα Βαβούρη ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φωτογράφος και μουσειολόγος. Πριν από οκτώ χρόνια ωστόσο, μπήκαν στη ζωή της τα γλυκά, αλλά στην πιο «αθώα» εκδοχή τους. Ερασιτεχνικά στην αρχή, αφού όπως μας έχει πει και σε παλαιότερη συνέντευξη στο NouPou, ξεκίνησε να φτιάχνει energy balls χωρίς ζάχαρη για μία φίλη της που δεν μπορούσε να φάει γλυκά. Αυτή η ενασχόληση είχε ως αποτέλεσμα να πειραματιστεί με διάφορες συνταγές, που δοκίμαζαν η οικογένεια και οι φίλοι της και η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που την οδήγησε να το δει πιο επαγγελματικά και να ξεκινήσει να φτιάχνει γλυκά για διάφορα μαγαζιά. Τρία χρόνια μετά από εκείνα τα πρώτα πειράματα, το 2019, αποφάσισε να ανοίξει το δικό της κατάστημα.
Το Yum Guiltfree στεγάζεται σε ένα λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο δίπλα στην πλατεία Ξενοφώντος στη Γλυφάδα και εξ αρχής κατάφερε να ξεχωρίσει για το ιδιαίτερο concept του, αφού στις βιτρίνες και στα ράφια του θα βρεις γλυκά χωρίς καθόλου ζάχαρη, αυγά ή ζωικά γαλακτοκομικά, ενώ τα περισσότερα είναι ωμοφαγικά και vegan. Σήμερα, το Yum Guiltfree συνεχίζει να εμπλουτίζει τη γκάμα του με νέες δημιουργίες, παραμένοντας πιστό στη φιλοσοφία του που είναι να προσφέρει πιο υγιεινά και αγνά γλυκά. Το NouPou συνάντησε τη δημιουργό του Yum Guiltfee, Λίζα Βαβούρη και συνομίλησε μαζί της για την εξέλιξη του ζαχαροπλαστείου, τη φιλοσοφία των «γλυκών χωρίς» και το όραμά της για τα επόμενα χρόνια.
Το Yum Guiltfree στη Γλυφάδα άνοιξε το 2019. Πόσο έχει εξελιχθεί αυτά τα 5 χρόνια λειτουργίας του;
Το Yum Guiltfree ξεκίνησε το 2019 με τα πρώτα προϊόντα που ήταν κυρίως μπάρες ωμοφαγικές και μπαλάκια, τα πρώτα καρεδάκια με επικάλυψη σοκολάτας και κάποια από τα ατομικά semifreddo. Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια εξελίξαμε τις μπάρες και τα μπαλάκια, προσθέτοντας πολλούς νέους και ιδιαίτερους κωδικούς και δημιουργήσαμε νέες σειρές στα σοκολατάκια μας: Πλέον, εκτός από τις πολύ γνωστές και περιζήτητες εκδοχές μας των bounty, snickers, nutella και espresso, δημιουργήσαμε και τη δική μας εκδοχή των mars και maltesers. Επίσης, ξεκινήσαμε να ψήνουμε cookies, όπως soft chocolate chip, με λεμόνι και με γέμιση φουντούκι ή φυστικοβούτυρο, όλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς γλουτένη, ενώ ετοιμάζουμε και τα πολύ αγαπημένα plant based cinnamon rolls. Στη γκάμα μας περιλαμβάνονται επίσης τάρτες -με σοκολάτα, φράουλα, raspberry με σοκολάτα, λεμόνι και καραμέλα-, muffins με γεύση σοκολάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, carrot cake και banana bread, καθώς και μωσαϊκό, κορμοί με καρύδι, φουντούκι ή κάστανο, ατομικά ωμοφαγικά γλυκίσματα και φυσικά, semifreddo. Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ότι τα παγωτά μας κάθε χρόνο αυξάνονται σε γεύσεις και τα προσφέρουμε είτε σε ξυλάκια είτε σε κυπελάκια, με όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από τους πελάτες μας.
Δυσκολίες συναντήσατε ή συναντάτε ακόμα και τώρα;
Οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές στην αρχή. Αρκεί να αναφέρουμε ότι έξι μήνες μετά το άνοιγμα μας και προτού προλάβουμε να σταθούμε στα πόδια μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον Covid και με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα, η συνεχιζόμενη αστάθεια στην οικονομία μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες.
Από που αντλείτε έμπνευση για τα γλυκά σας;
Η έμπνευση για τα γλυκά μας έρχεται από παντού. Μου αρέσει πολύ, για παράδειγμα, να βλέπω γλυκά παραδοσιακά και να τα μετατρέπω σε δικά μας, κυρίως στην ωμοφαγική τους εκδοχή και με υλικά ασυνήθιστα στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Πολλά επίσης έχουν γίνει μετά από παρότρυνση ή ιδέες και σκέψεις πελατών μας. Πάντα με γνώμονα την ποιότητα, τις απαιτήσεις του ολοένα αυξανόμενου κοινού μας και τις αρχές που διέπουν την εταιρεία μας για ένα υγιές και ταυτόχρονα νόστιμο προϊόν για τον σύγχρονο καταναλωτή.
Τι σημαίνει για εσάς η δημιουργία ενός γλυκού;
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω συνταγές, να βλέπω εικόνες από γλυκά και μετά να προσπαθώ να τα μετατρέψω στα μέτρα μας ή να δημιουργήσω πάνω σε αυτά νέες ιδέες. Δεν υπάρχει ωραιότερο κομμάτι στη δουλειά αυτή από το να δημιουργείς. Να εμπνέεσαι, να δοκιμάζεις ξανά και ξανά, μέχρι να πετύχεις αυτό που έχεις φανταστεί. Η δημιουργία είναι μια ζωντανή διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Τις συνταγές μου, ακόμα και τις πιο παλιές, μπορεί να έρθει στιγμή που θα τις ξανακοιτάξω και πιθανόν να αλλάξω κάτι προσπαθώντας να τις βελτιώσω ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν ακόμα άπειρα πράγματα που θα ήθελα να φτιάξω. Είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα καταφέρω να τα υλοποιήσω -αν όχι όλα, σίγουρα ένα μεγάλο μέρος τους.
Υπάρχουν συνταγές που σας παίδεψαν;
Προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό να βγάλω τον τέλειο, παραδοσιακό χαλβά. Φέτος είμαι επιτέλους πολύ κοντά στο να τα καταφέρω.
Best seller γλυκά τα οποία έχουν λατρέψει οι πελάτες σας κατά καιρούς;
Βασίζοντας τα best seller τόσο στις πωλήσεις της λιανικής όσο και της χονδρικής, θα έλεγα το semifreddo με τριπλή σοκολάτα, το brownie καρύδι, το μωσαϊκό και φυσικά το παγωτό ξυλάκι με κρέμα, raspberry και σοκολάτα που βγάλαμε το καλοκαίρι που πέρασε. Μάλιστα, αυτή η γεύση αγαπήθηκε τόσο πολύ, που μετά από απαίτηση των πελατών μας το βγάλαμε και σε σοκολατάκι φέτος το χειμώνα.
Εσείς, έχετε κάποιο γλυκό που ξεχωρίζετε;
Είναι σαν να με ρωτάτε ποιο είναι το αγαπημένο μου παιδί! Τα δύο πιο αγαπημένα μου, ωστόσο, είναι το semifreddo με κρέμα φουντουκιού και σοκολάτα και το tiramisu, αν και τώρα τελευταία αγαπώ πολύ και το τσουρέκι με σοκολάτα.
Ποια είναι τα υλικά που αγαπάτε να δουλεύετε;
Αγαπημένο υλικό είναι εννοείται η σοκολάτα! Και όλοι οι ξηροί καρποί που έχουν τρομερές δυνατότητες σαν υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους, δίνοντας και διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Μπορούν να γίνουν δηλαδή, από μπάρες και μπαλάκια, μέχρι βάσεις σε γλυκά, αλείμματα αλλά και κρέμες.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζαχαροπλαστική στην κατηγορία των «γλυκών χωρίς» στην Ελλάδα;
Γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι, χωρίς βούτυρο, χωρίς πρόσθετα, χωρίς… Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η πετυχημένη ζαχαροπλαστική «χωρίς» εκτός από πιο υγιεινή, είναι και πολύ δημιουργική και πολύ πειραματική, γιατί πρέπει κανείς να «παίξει» πρώτα με τα υλικά για να τα καταλάβει, να τα μάθει και να τα αξιοποιήσει, ώστε να βγάλει ένα αποτέλεσμα τόσο γλυκό και απολαυστικό που, παρόλο που θα ανήκει στην κατηγορία των «γλυκών χωρίς», δεν θα υστερεί πουθενά -ούτε σε γεύση, ούτε σε ποιότητα. Όσον αφορά αυτό το είδος ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, ελπίζω να καταφέρει να είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται: πιο υγιεινό, πιο αγνό και ταυτόχρονα πολύ νόστιμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε καταφέρει να πορευτούμε ακριβώς με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Πώς οραματίζεστε να προχωρήσετε την επόμενη πενταετία;
Για την επόμενη πενταετία ελπίζω το Yum Guiltfree να καταφέρει να μεγαλώσει περισσότερο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προϊόντα, πάντα με την φιλοσοφία του υγιεινού, καθαρού και ποιοτικού και κυρίως, να προσεγγίσουμε όλους εκείνους που ακόμα δεν το έχουν δοκιμάσει.
Photos: Κατερίνα Αυγερινού, Κατερίνα Καπετάνη, Νίκος Μυλωνάς
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη Γλυφάδα τρέχει τώρα στο NouPou: Πρόσωπα, Stories, Ρεπορτάζ και ένας πλήρης Οδηγός Πόλης σε ένα δυναμικό αφιέρωμα που ανανεώνεται διαρκώς.