Local Hero: Ο ιδιοκτήτης του paper world μας “τρέφει” πνευματικά εδώ και 20 χρόνια
Ο ιδιοκτήτης του paper world, Νίκος Καμακάρης, αφηγείται την ιστορία του παλαιότερου βιβλιοπωλείου της Γλυφάδας. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
- 14/01/2019
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Με το πέρασμα των χρόνων η αγορά της Γλυφάδας έχει αλλάξει πολλές φορές, καθώς μαγαζιά κλείνουν και στη θέση τους προστίθενται καινούργια για να βάλουν τη δική τους πινελιά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια μαγαζιά που στέκουν εκεί δυναμικά καταφέρνοντας να γίνουν σημείο αναφοράς. Ένα από αυτά είναι το βιβλιοπωλείο paper world όπου βρίσκεται επί τριάντα οχτώ χρόνια στην οδό Γιαννιτσοπούλου 3.
Η μυρωδιά από τα βιβλία, η φιλική εξυπηρέτηση του κύριου Νίκου και η γενικότερη αίσθηση του χώρου είναι η επιτυχία που κάνει το βιβλιοπωλείο να αντέχει στο χρόνο.
Απόγευμα Τετάρτης πηγαίνω να συναντήσω από κοντά τον ιδιοκτήτη του paper world, τον κύριο Νίκο Καμακάρη για να μάθω την ιστορία του παλαιότερου βιβλιοπωλείου της Γλυφάδας. «Το μαγαζί άνοιξε για πρώτη φορά σε ένα παράλληλο δρόμο, το 1980 από τον τότε ιδιοκτήτη, τον κύριο Λευτέρη και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στην οδό Γιαννιτσοπούλου, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα» απαντάει χαμογελαστά.
«Εγώ ήμουν υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο. Ξεκίνησα να εργάζομαι το 1982 όταν ήμουν ακόμα φοιτητής στο Οικονομικό της Νομικής. Δούλευα τα καλοκαίρια για να έχω χαρτζιλίκι, να πηγαίνω και τις διακοπές μου για να μην επιβαρύνω την οικογένεια μου. Εδώ κόλλησα το μικρόβιο με τα βιβλία, τα οποία αγαπάω πάρα πολύ. Έχω διαβάσει πάρα πολύ, όχι μόνο ως φοιτητής αλλά και στη μετέπειτα ζωή μου» σχολιάζει καθώς βρισκόμαστε ανάμεσα σε λογοτεχνικά μυθιστορήματα.
Πριν είκοσι χρόνια το βιβλιοπωλείο πέρασε στα δικά του χέρια. «Κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης άνοιξε κι ένα δεύτερο μαγαζί σε πιο κεντρικό σημείο της Γλυφάδας και επειδή ήμουν πολύ εργατικός εκτιμήθηκε από τον ιδιοκτήτη και ανέλαβα της Γιαννιτσοπούλου. Παράλληλα εργαζόμουν και σε άλλες δουλειές, όπως σε ασφαλιστική εταιρεία που ήταν ένα μεγάλο σχολείο στις πωλήσεις, μέχρι που ήρθε η πρόταση από τον κύριο Λευτέρη να πάρω το βιβλιοπωλείο και απάντησα θετικά» θυμάται ο ίδιος.
Του ζητάω να γυρίσει μερικά χρόνια πίσω όταν ήταν ακόμα μικρός. Είχε σκεφτεί ποτέ τον εαυτό του να εργάζεται σε κάτι σχετικό με τα βιβλία; «Όχι καθόλου. Ήθελα να γίνω Φιλόλογος, αλλά τελικά πέρασα στο Οικονομικό» σχολιάζει.
Ελάχιστα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πια και το paper word έχει καταφέρει να κρατήσει το χαρακτήρα του. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; «Πάρα πολύ δουλειά! Έκλεισα είκοσι χρόνια από τότε που το πήρα και εξακολουθώ να εργάζομαι 12 ώρες την ημέρα. Χρειάζεται ποιοτική δουλειά με ήθος και αξίες. Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι κοντά στον πελάτη. Θα κάνω ότι μπορώ για να του φέρω το βιβλίο που ζήτησε το πολύ μέχρι την επόμενη ημέρα. Για μένα τα μυστικά της επιτυχίας είναι η άμεση εξυπηρέτηση, οι προσιτές τιμές, τα προϊόντα και η προσωπική επαφή. Είναι πολύ σημαντικό κάποια παιδιά που έχουν περάσει ως μαθητές από το βιβλιοπωλείο και τώρα έρχονται ως γονείς να αγοράσουν βιβλία και γραφική ύλη. Με συγκινεί πολύ και μου δίνει δύναμη να κρατηθώ».
Αναρωτιέμαι αν υπήρξε περίοδος που ζορίστηκε και σκέφτηκε να τα παρατήσει. «Φυσικά και ζορίστηκα αφού από τα είκοσι χρόνια που έχω το μαγαζί τα μισά είμαστε σε κρίση. Η αλήθεια είναι πως με κούρασαν περισσότερο οι πολλές ώρες που βρίσκομαι γιατί μου στερεί χρόνο από την οικογένεια μου. Πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που δείχνουν μεγάλη κατανόηση. Χωρίς την υποστήριξη τους, ίσως θα έπρεπε να επιλέξω».
Του επισημαίνω πως έχει καταφέρει να είναι από τα ελάχιστα βιβλιοπωλεία της περιοχής γράφοντας ένα success story. «Νιώθω περήφανος και μου δίνει δύναμη να πολεμήσω κι άλλο. Ακόμα και τα «μπράβο» που ακούω από τους πελάτες μου με κάνουν να αντέχω. Όλο αυτό το κάνω με αγάπη. Δεν θα μπορούσε να μην πετύχει ο οποιοσδήποτε το είχε αυτό το βιβλιοπωλείο και έβαζε τόση αγάπη και μεράκι».
Αλήθεια η νέα γενιά διαβάζει βιβλία; «Όχι πολύ. Το παιδικό βιβλίο κρατάει πολύ καλά και ομολογώ πως είναι πολύ καλύτερα, έχουν εξελιχτεί με τα χρόνια. Εκτός από βιβλία έχω προσθέσει και γραφική ύλη. Με την κρίση πιο πολύ ανταλλάζεις βιβλία παρά αγοράζεις καινούρια».
Ο ίδιος έχει πια χρόνο για διάβασμα; «Δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου να διαβάζω όπως παλαιότερα. Όμως, δεν το αφήνω. Πηγαίνω 2-3 φορές τη βδομάδα στους εκδοτικούς οίκους και ενημερώνω για τις νέες κυκλοφορίες, για όλα. Δεν το αφήνω καθόλου γιατί θέλω να αντέξω στο χρόνο. Το κάνω με αγάπη και όχι από υποχρέωση. Έχω και την αδερφή μου την Πετρινέλλα που διαβάζει πάρα πολύ και μου λέει τι να προτείνω στους πελάτες. Και η αδερφή μου, όπως και οι γονείς μου είναι μεγάλο στήριγμα. Την πινακίδα του μαγαζιού την έχει φτιάξει ο μπαμπάς μου με τα χέρια του. Μόνο ευχαριστώ μπορώ να τους λέω».
Ο κύριος Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλυφάδα κι έτσι γνωρίζει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην πόλη. «Έχει αλλάξει πολύ η Γλυφάδα. Έγινε μια άτσαλη μετατόπιση του πληθυσμού, αλλά εξακολουθεί να είναι μια όμορφη πόλη, όπου μπορείς να πας μια βόλτα στην παραλία και να αλλάξει όλη σου η διάθεση, να περπατήσεις στα πεζοδρόμια και να κάνεις ποδήλατο. Εδώ, η Γιαννιτσοπούλου έχει γίνει δρόμος εστίασης, όπου εγώ έχω την πνευματική τροφή. Το βιβλιοπωλείο μου και δίπλα το Queen είμαστε οι πιο παλιοί».