Τα μπιφτέκια του Μπάμπη είναι pop εδώ και 60 χρόνια
Αν το μπιφτέκι στην Αθήνα έχει για ένα πόλο την ομώνυμη περιοχή στη Γλυφάδα (Μπιφτεκούπολη), ο άλλος βρίσκεται στην Αμφιθέας και συγκεκριμένα στον Μπάμπη, το μαγαζί με τα 60 χρόνια ιστορία.
- 14/12/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Το μυστικό; “Η σταθερή ποιότητα” λέει κοφτά ο Θωμάς Βλάχος. “Δεν κάνουμε ποτέ εκπτώσεις στην ποιότητα. Μόνο στις τιμές” προσθέτει ο Τάκης Διαμαντόπουλος. Ο Τάκης, αποτελεί την τρίτη γενιά που έχει αναλάβει να τρέξει το μαγαζί. Μαζί με τον Σωτήρη Βλάχο και την Όλγα Καψιόκα. Οι ίδιοι παρέλαβαν την κληρονομιά από τα αδέρφια Βλάχου (Θωμά, Προκόπη, Κώστα) και τον ξάδερφο τους Νίκο Καψιόκα, που με τη σειρά τους είχαν επωμιστεί το δύσκολο έργο από τον ίδιο τον Μπάμπη (Βλάχο).
O Τάκης Διαμαντόπουλος και ο Σωτήρης Βλάχος
Ο Μπάμπης Βλάχος (ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή πια), εκ Τρικάλων ορμώμενος, είχε αρχικά ανοίξει το μαγαζί στην παραλία του Φαλήρου το 1955 και μετά από 23 χρόνια, συγκεκριμένα το 1978, πήρε μια γενναία απόφαση. Έκλεισε το μαγαζί που είχε μπρος στη θάλασσα και άνοιξε δύο άλλα. Τον έναν “Μπάμπη” στην Αμφιθέας και τον άλλον στη Βάρη. Ίσως να μην είναι πολύ γνωστό, αλλά το γνωστό εστιατόριο με τα ψαρικά είναι και αυτό δημιούργημα του ανθρώπου που έμαθε στα νότια προάστια να τρώνε μπιφτέκια.
Μπορεί τα δύο μαγαζιά να είναι εντελώς διαφορετικά στη φιλοσοφία και το στυλ, έχουν ωστόσο την ίδια εμμονή στην ποιότητα. Συν του ότι αυτό της Αμφιθέας ουδέποτε απαρνήθηκε τις ρίζες του, καθώς συνεχίζει να σερβίρει πέρα από τη σπεσιαλιτέ (μπιφτέκια) και φρέσκα ψάρια, παραγγελία που συνήθως καταλήγει σε κάποιον μυημένο θαμώνα.
Τι έχει κάνει, όμως, διάσημα τα μπιφτέκια του Μπάμπη. “Η σταθερή ποιότητα” έρχεται η ίδια απάντηση. “Και το γρήγορο σέρβις” προστίθεται ένα καινούργιο στοιχείο. Κάποιο μυστικό στη συνταγή; Αδιάκριτη ερώτηση.
“Η συνταγή είναι η ίδια από το 1967. Δεν έχουμε αλλάξει ούτε ένα κόκκο πιπεριού” τονίζει ο Τάκης Διαμαντόπουλος, και γυρνώντας προς τη μεγάλη κουζίνα που στο ένα τμήμα της μοιάζει με κρεωοπολείο, υπογραμμίζει ότι “τα κρέατα έρχονται ολόκληρα εδώ. Τα ετοιμάζουμε όλα εμείς”.
Στο πέρασμα των χρόνων λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και κατά την περσινή μεγάλη ανακαίνιση οι άνθρωποι του μαγαζιού ήθελαν να κρατήσουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της παραδοσιακής ταβέρνας. Το μόνο που πρόσθεσαν τους τελευταίους μήνες είναι το delivery, κίνηση που αποδείχτηκε άκρως επιτυχημένη. “Μας το ζητούσε έντονα κι ο κόσμος” απαντά ο Τάκης.
Όσο για την πελατεία; “Όλοι έρχονται… Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εργάτες. Αν είχαμε εδώ φωτογραφίες όπως έχουν άλλα μαγαζιά θα καταλάβαινες. Αρχιεπίσκοποι, ο Στράτος Διονυσίου, ο Λεβ Γιάσιν, ο Σημίτης…” σχολιάζει ο Θωμάς Βλάχος και προσθέτει γελώντας: “τώρα βέβαια πολιτικοί δεν έρχονται, δεν τολμάνε να βγουν έξω“.
Ο μικρότερος (Τάκης) εξηγεί πως η δική του γενιά προσπαθεί να συνεχίσει την παράδοση, ακόμη και στην παρεΐστικη ατμόσφαιρα και το κέφι που επικρατούσε ειδικά τα παλιά χρόνια.
Ο παλαιότερος (Θωμάς Βλάχος) συμφωνεί. Κι εξηγεί στη συνέχεια τη φήμη του μαγαζιού και παράλληλα θυμάται ένα παλιό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Τα Νέα” που έγραφε “Ο Μπάμπης εναντίον των McDonalds”. Μόνο που τα McDonalds έκλεισαν ή κλείνουν. Και ο Μπάμπης συνεχίζει. Με την ίδια ποιότητα, με την ίδια συνταγή (της επιτυχίας), να μας μαθαίνει πως τρώμε το σωστό μπιφτέκι.
Στον πίνακα είναι – ποιος άλλος; – ο Μπάμπης