Το κοινωνικό έργο που τελεί η Στέγη Θηλέων “Άγιος Αλέξανδρος” εδώ και 56 χρόνια
Η διευθύντρια του Ιδρύματος κυρία Έλενα Κόγια μας μιλά για τις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που φιλοξενούνται στην Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος».
- 16/04/2019
- Κείμενο: Κρύστα Φωτεινοπούλου
Ήταν Σάββατο πρωί όταν επισκέφθηκα την Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος». Εκεί με υποδέχτηκε η διευθύντρια του Ιδρύματος κυρία Έλενα Κόγια και μιλήσαμε για όλα εκείνα που απασχολούν την ιδία αλλά και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί μέχρι να ενηλικιωθούν και να ανοίξουν τα φτερά τους, να παλέψουν για να επιβιώσουν στην άγρια ζούγκλα της κοινωνίας μας.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Στέγη θηλέων;
Η Στέγη Θηλέων Π. Φαλήρου «Ο Άγιος Αλέξανδρος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φιλοξενεί κορίτσια από 7 έως 18 ετών, τα οποία είναι άπορα, ορφανά ή κακοποιημένα στο ευρύ φάσμα της κακοποίησης , δηλαδή μπορεί να είναι σεξουαλικός κακοποιημένα, σωματικώς, συναισθηματικά, λεκτικά από το οικογενειακό περιβάλλον είτε από τρίτους. Στα παιδιά παρέχεται προστασία, μόρφωση, ειδική στήριξη από ψυχολόγους καθώς και επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση.
Το Ίδρυμα είναι κληροδότημα , λειτουργεί από το 1963 κατόπιν μιας διαθήκης που υπήρχε από την κυρία Ἐμμα Τσίχλη, όπου άφησε όλη της την περιούσια στην Στέγη. Το αρχικό κτήριο ήταν στο κεντρικό Φάληρο, απέναντι από την εκκλησιά του Αγίου Αλεξάνδρου, γι’ αυτό έχει και την ονομασία Άγιος Αλέξανδρος. Έπειτα όμως από μια μεγάλη φωτιά έγινε παραχώρηση του κτηρίου που βρισκόμαστε σήμερα από το τότε υπουργείο Υγείας. Λειτουργεί μονίμως από το 1963 ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας στην κάθε εποχή.
Καθώς εργάζομαι εδώ και 14 χρόνια στη Στέγη, συνεπώς είμαι η πιο σταθερή παρουσία στη ζωή κάποιων κοριτσιών που φιλοξενούνται αρκετό καιρό εδώ, με αποτέλεσμα να με εμπιστεύονται πιο πολύ ώστε να μου ανοιχτούν και να μιλήσουμε για αυτά που τους απασχολούν.
Πως επιβιώνει τόσα χρόνια η Στέγη;
Η Στέγη επίσημα χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από την περιφέρεια Αττικής. Όμως η χρηματοδότηση έχει σταματήσει από το 2013 και από εκεί και πέρα συντηρούμαστε από ιδιώτες εθελοντές και από μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα υπήρχε συμφωνία μέχρι πριν λίγο καιρό με τον ‘’Φρεσκούλη’’ όπου μας έφερνε τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας το οποίο ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για εμάς. Συνεργαζόμαστε επίσης με το Athens Marriott Hotel που μας βοηθάνε πολύ με φαγητό και με εκδηλώσεις που είτε κάνουμε εμείς ή αυτοί για τα παιδιά. Επιπλέον μας βοηθάνε πολύ οι ιδιώτες εθελοντές της περιοχής , τα κρεοπωλεία και οι φούρνοι.
Μέχρι τι ηλικίες μπορείτε να δεχτείτε στην Στέγη;
Τα παιδιά που μπορούμε να δεχτούμε είναι από πρώτη δημοτικού, δηλαδή 7 χρονών, μέχρι 1 . Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας δεν επιτρέπει την εισαγωγή μετά τα 18 γιατί είναι ενήλικες πλέον αλλά αν κάποιο παιδί είχε έρθει πριν τα 18 και ενηλικιωθεί τότε μπορεί να παραμείνει αν ακόμα σπουδάζει . Τώρα μέσα στην στέγη η μικρότερη που φιλοξενούμε είναι 12 και η μεγαλύτερη είναι 22.
Όλα τα παιδιά θέλουν και ζητάνε τους γονείς τους ακόμα και αυτά που είναι κακοποιημένα. Δεν καταλαβαίνουν πως αυτό που συνέβη δεν είναι νορμάλ, θεωρούν πως είναι φυσιολογικό διότι αυτή την οικογένεια είχαν μάθει και ξέρουν, επομένως ζητάνε πίσω τους γονείς τους…
Μέχρι πόσα κορίτσια μπορείτε να δεχτείτε μέσα στη Στέγη;
Μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι 30 κορίτσια αλλά αυτή την στιγμή έχουμε 15 κορίτσια γιατί υπάρχει έλλειψη στο προσωπικό. Υπάρχουν πολλές αιτήσεις αλλά δεν μπορούμε να τις δεχτούμε δυστυχώς…
Παρέχετε ειδική στήριξη στα παιδιά από ψυχολόγους;
Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ψυχολόγος που υποστηρίζει τα παιδιά ψυχολογικά αλλά θα υπάρξει από 1 Μαΐου. Μέχρι τώρα τα παιδιά στηρίζονται ψυχολογικά ή παιδοψυχιατρικά από τους δημόσιους φορείς είτε από τα δημόσια νοσοκομεία είτε από τα κέντρα ψυχικής υγείας που γίνονται μια φορά την εβδομάδα.
Ο σκοπός των ιδρυμάτων κανονικά δεν είναι να πάρει παιδιά ώστε να τα μεγαλώσει και να τα αποκόψει. Το θέμα είναι είτε να αποκατασταθούν οι δεσμοί με την οικογένεια και τα παιδιά να γυρίσουν στην οικογένεια τους είτε να τα βοηθήσουμε να ανεξαρτητοποιηθούν.
Πως περνάει μια καθημερινή μέρα ένα κορίτσι στη Στέγη;
Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα όπως θα γινόταν σε ένα τυπικό σπίτι, δηλαδή θα πάνε το πρωί στο σχολείο, θα γυρίσουν, θα ξεκινήσουν το διάβασμα, οι πιο μεγάλες που πηγαίνουν Λύκειο πάνε τα απογεύματα σε φροντιστήρια διότι δίνουν πανελλήνιες, για τις πιο μικρές έρχονται εκπαιδευτικοί εθελοντές εδώ για βοήθεια και κάνουν και ξένες γλώσσες όπως αγγλικά και γαλλικά. Μετά από εκεί και πέρα κάνουν και άλλες δραστηριότητες όπως χορό, ιππασία, ζωγραφική, πιάνο, ποδόσφαιρο, κάποια παιδιά που είναι χαμηλά νοητικά παρακολουθούν κάποια ειδικά προγράμματα εξωτερικά διότι εμείς δεν έχουμε τις υποδομές. Πηγαίνουν επίσης όλα στο δημόσιο σχολείο της περιοχής εκτός από αυτά που πάνε σε ειδικό σχολείο και έρχεται το σχολικό και τις παίρνει.
Φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν ξέρουν οι γονείς τους που βρίσκονται, διότι έχει τύχει παλαιοτέρα να πηγαίνουν οι γονείς στο σχολείο να τα παρακολουθούν τα παιδιά , να καλούν την αστυνομία , και να τα απειλούν γιατί εκκρεμούν δικαστήρια ώστε να μην πουν τίποτα και να αλλάξουν την κατάθεση ….
Τι ελλείψεις υπάρχουν στη Στέγη;
Στη Στέγη υπάρχουν πολλές ελλείψεις, κυρίως ότι ελλείψεις μπορεί να έχει ένα σπίτι, αφού είναι 24ης περίθαλψης, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ρουχισμό. Βέβαια υπάρχει καλή συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και αν πάμε στον Σκλαβενίτη της γειτονιάς και αναφέρουμε τις ελλείψεις μας σίγουρα θα μας κάνουν μια δωρεά . Εκτός από δωρεές μεγάλων εταιρειών αρκετοί απλοί πολίτες μας βοηθάνε με αγαθά που έχουμε ανάγκη.
Ποια είναι η πορεία των παιδιών μόλις ενηλικιωθούν και τελειώσουν τις σπουδές; Πως βοηθάει η Στέγη στο επόμενο βήμα;
Η Στέγη αυτό που κάνει αυτήν την στιγμή είναι να κρατήσει τα παιδιά λίγο παραπάνω μετά την ενηλικίωση ώστε να βρουν δουλειά. Πολλές φόρες τους βρίσκουμε εμείς δουλειά και από εκεί και πέρα τα φιλοξενούμε για να μαζέψουν ένα επαρκές ποσό ώστε να μπορούν να φύγουν, να νοικιάσουν ένα σπίτι και να ξεκινήσουν την ζωή τους. Ευτυχώς πολλά από τα κορίτσια μας το έχουν καταφέρει αυτό. Βέβαια για κάποιο διάστημα παρακολουθούμε και εμείς την πορεία τους σε άλλες περιπτώσεις επίσημα και σε άλλες ανεπίσημα.
Τα παιδιά έχουν φτιάξει χειροποίητες λαμπάδες για το Πάσχα και από 1 Απριλίου όποιος θέλει πρωινές και απογευματινές ώρες μπορεί να έρθει στην στέγη να προμηθευτεί τις λαμπάδες του.
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο/Fax 210-9816403
Email: stegithileon@yahoo.gr
Διεύθυνση: Δημοκρατίας & Μεσολογγίου 21, 175-63 Παλαιό Φάληρο