Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά των ιδρυμάτων
Επισκεφθήκαμε τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και το κέντρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων «Μετάδραση» στη Γλυφάδα, για να μάθουμε πώς περνούν τις ημέρες των γιορτών παιδιά για τα οποία η λέξη σπίτι δεν συνδέεται με γονείς, παππούδες και συγγενείς.
- 25/12/2021
- Κείμενο: Γεωργία Βαμβακερού
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Στον θαυμαστό κόσμο των Χριστουγέννων, τις ημέρες και τις νύχτες της μαγείας και της λάμψης, πρωταγωνιστές είναι αδιαμφησβήτητα τα μικρά παιδιά. Για αυτά υπάρχουν ο Άγιος Βασίλης, τα φωτάκια, τα λαμπιόνια, τα δώρα, τα στολίδια, τα παιχνίδια. Τα παιδιά θα ψάλλουν κάλαντα, θα ξενυχτήσουν περιμένοντας το δώρο τους, θα αφεθούν στην μαγική ατμόσφαιρα της μεγαλύτερης γιορτής του κόσμου.
Δυστυχώς, όχι όλα τα παιδιά. Υπάρχουν παιδάκια που λαχταρούν ένα δώρο που ίσως δεν έρθει ποτέ, παιδιά που ο πατέρας κι η μητέρα τους δεν θα είναι εκεί τις ημέρες της χαράς. Και τον ρόλο τους, αν είναι τυχερά, θα αναλάβουν οι άνθρωποι ενός ιδρύματος ή ενός κέντρου φιλοξενίας ανηλίκων. Για τα παιδιά αυτά όλοι μπορούμε να προσφέρουμε κι από κάτι. Ακόμα και το περσινό παιχνίδι του παιδιού μας μπορεί να αποτελέσει για αυτά έναν θησαυρό.
Το NouPou επισκέφθηκε δυο τέτοια κέντρα στα νότια προάστια: Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «Μετάδραση» στη Γλυφάδα και το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη.
Μετάδραση – Γλυφάδα
Η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων «Μετάδραση» βρίσκεται στη Γλυφάδα και φιλοξενεί αγοράκια ηλικίας 4-12 ετών. «Τα Χριστούγεννα τα παιδιά μας θα τραγουδήσουν γύρω από το στολισμένο δέντρο κάλαντα, θα παίξουν διάφορα παιχνίδια, όπως μουσικές καρέκλες, το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, θα φάμε όλοι μαζί στο γιορτινό τραπέζι τα καλά που θα μας μαγειρέψει η μαγείρισσά μας και θα περάσουν όμορφα» μας είπε η Καλυψώ Τσουκαρέλη, νοσηλεύτρια στη Μετάδραση.
«Στα παιδιά μας, αν και ανήκουν σε άλλες κουλτούρες και θρησκείες, αρέσουν πολύ τα Χριστούγεννα, όπως και σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Τους αρέσει η λάμψη, το στόλισμα του δένδρου, τα κάλαντα, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και στην κουλτούρα τους, είναι ο Νοέλ Μπάμπα, που μοιράζει δώρα αυτές τις ημέρες, οπότε κι αυτά τον περιμένουν με ανυπομονησία. Ο στολισμός του δέντρου εδώ στη Μετάδραση είναι κάτι πολύ συγκινητικό. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν, με τραγούδια, με χαρά, και φτιάχνουν μόνα τους πολλά από τα στολίδια. Αυτή η διαδικασία εμένα με συγκινεί πολύ.
»Τα παιδάκια ζητούν από τον Άγιο Βασίλη το δώρο τους αλλά πάντα με την αγωνία, ότι ίσως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει ή ότι θα τους ξεχάσει. Όπως ο δεκάχρονος Αλί που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη ένα σετ από ιατρικά εργαλεία γιατί όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει καρδιολόγος. Τα δώρα τους είναι συνήθως δωρεές, από ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται τέτοιες ημέρες και άλλα που έχει ετοιμάσει η Μετάδραση για αυτά. Η βοήθεια του κόσμου για τα παιδιά μας είναι πολύτιμη, ειδικά τις γιορτινές ημέρες. Είτε με είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα παιδικά ρουχαλάκια και τα παπούτσια, είτε με παιχνίδια για παιδάκια από τεσσάρων μέχρι 12 ετών. Είναι όλα τους αγοράκια εκτός από δύο κοριτσάκια δώδεκα και δεκαέξι ετών. Η δεκαεξάχρονη φιλοξενείται κατ’ εξαίρεση γιατί συνοδεύει τα δυο μικρά αδελφάκια της.
»Επίσης πολύτιμη είναι και η προσφορά των ανθρώπων σε εθελοντικό έργο. Μπορεί όποιος επιθυμεί να προσφέρει στη Μετάδραση τις υπηρεσίες του. Ειδικά χρειαζόμαστε λογοθεραπευτές, γυμναστές, εκπαιδευτικούς για να διαβάζουν τα παιδιά μας, καθηγητές ξένων γλωσσών, θεατρολόγους για θεατρικό παιχνίδι. Η σημαντικότερη προσφορά από όλες όμως είναι η αναδοχή. Γιατί όλα τα παιδιά του κόσμου αξίζουν να μεγαλώνουν μέσα σε μία οικογένεια κι όχι στα ιδρύματα».
Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά της Μετάδρασης στη Γλυφάδα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δομή στο τηλέφωνο 2141008700.
Παιδικό χωριό SOS – Βάρη
Στο παιδικό χωριό SOS της Βάρης τα 40 παιδιά που φιλοξενούνται περνούν τις γιορτινές ημέρες στα «σπίτια τους». Δηλαδή στα σπίτια του χωριού, με τις «μητέρες» τους, τις γυναίκες δηλαδή που ζουν μαζί τους, έχοντας τον ρόλο που έχει και μια φυσική μάνα. Οι μητέρες φροντίζουν ώστε στο σπίτι η ατμόσφαιρα να είναι γιορτινή, με στολίδια, γλυκά κι ό,τι άλλο έχει κάθε σπιτικό τέτοιες ημέρες.
«Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον», μας είπε ο Διευθυντής των Χωριών, Μενέλαος Τσαούσης. «Άρα προσομοιώνουμε στις οικογένειες. Έτσι τα παιδιά μας, σε κανονικές συνθήκες, τις γιορτές, όπως όλα τα παιδάκια βγαίνουν έξω, πηγαίνουν σε πάρτι, στους φίλους τους, ό,τι κάνει δηλαδή κάθε παιδί που έχει οικογένεια. Και βέβαια κάνουμε κι εδώ στο χωριό χριστουγεννιάτικη γιορτή και εκδηλώσεις κάθε χρονιά -όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες βέβαια. Γιατί τώρα με την πανδημία όλα έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε να κάνουμε πάρτι, δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και, δυστυχώς έχουν μειωθεί τραγικά και οι δωρεές των ανθρώπων στο χωριό. Οι δωρεές στράφηκαν κατά πολύ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας κι αυτό μας πήγε πάρα πολύ πίσω».
»Τα περισσότερα από τα παιδιά μας έχουν επικοινωνία και με τις φυσικές τους οικογένειες. Αυτό το κομμάτι το ενισχύουμε. Ωστόσο τις γιορτές δεν πηγαίνουν στην φυσική τους οικογένεια αλλά μένουν εδώ στο χωριό. Επίσης ενισχύουμε πολύ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και το κομμάτι της αναδοχής. Δηλαδή πολλά παιδιά μας, κυρίως σε μικρότερη ηλικία, αντί να μεγαλώνουν στο παιδικό χωριό πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες.
»Τώρα τα Χριστούγεννα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μας ενισχύουν. Κυρίως οι “νονοί”, άνθρωποι που υποστηρίζουν τα παιδιά σε ρούχα και δώρα. Ωστόσο οι ανάγκες είναι τεράστιες. Αυτή την στιγμή στο χωριό έχουμε σαράντα παιδιά από 10 μέχρι 18 ετών, εφηβάκια, και κάθε βοήθεια σε ρουχισμό, παιχνίδια και βιβλία είναι ευπρόσδεκτη».
Όποιος θέλει να προσφέρει στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS ρούχα, βιβλία και παιχνίδια για τα Χριατούγεννα και την Πρωτοχρονιά μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδικά χωριά στα τηλέφωνα 2108970748 και 2103313661.