Τέλης Αιβαλιώτης: “Το Ελληνικό θα απογειώσει την περιοχή μας αλλά και την ανάπτυξη σε όλη την χώρα”
Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα μιλάει στο NouPou για το Ελληνικό, το οποίο είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα του, την συνεργασία με τους νότιους δημάρχους και εξηγεί γιατί θέλει τη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών.
- 03/07/2019
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Eίστε υποψήφιος βουλευτής στoν Νότιο Τομέα. Γιατί να βάλει κάποιος δίπλα στο όνομα σας έναν σταυρό;
Ως ενεργός επιχειρηματίας φέρνω μαζί μου τρία στοιχεία που είναι σύμφυτα με την επιχειρηματική κουλτούρα. Την έννοια του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, του project, της επιμονής στον στόχο και της απόφασης και, τέλος, το στοιχείο του χρονοδιαγράμματος και της λογοδοσίας. Αυτά κουβαλάω μαζί μου, μαζί με μια βαθιά πίστη στην ανάγκη να ειρηνεύσουμε την κοινωνία, να σταματήσουμε την εχθροπάθεια και τον διχασμό, να χτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη μεταξύ των συμπολιτών μας, η οποία είναι απαραίτητη για να μας εμπιστευθούν και εκείνοι από τους οποίους ζητάμε να συμβάλουν στην επόμενη ημέρα ανάπτυξης της χώρας, τους ξένους επενδυτές. Γιατί πιστεύω ότι οι νέες επενδύσεις είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της χώρας αν θέλουμε να βγούμε από τον πάτο του βαρελιού όπου σερνόμαστε σήμερα. Αυτή η στρατηγική μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία του ανθρώπινου κεφαλαίου μας, τη μετανάστευση των παιδιών μας, να φέρει πίσω στην Ελλάδα τους νέους μας που λιπαίνουν σήμερα ξένες πατρίδες. Αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που να αντιμετωπίσουν και τα δημοσιονομικά μας αδιέξοδα.
Γιατί αποφασίσατε να συνεχίστε να ασχολείστε με τα κοινά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Στην πολιτική δεν είμαι καινούριος. Για πολλά χρόνια συνδύαζα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα με την ενεργό συμμετοχή στην πολιτική. Πάντα, όμως, επεδίωκα να προωθηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σε φιλελεύθερη κατεύθυνση. Παλαιότερα με τους Ταύρους, στη συνέχεια με τη Δράση, τώρα με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το σχέδιο του οποίου για τη χώρα με βρίσκει σύμφωνο και με εμπνέει.
Τι είναι αυτό που θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα / πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά στο να αντιμετωπιστεί;
Στα νότια, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα. Δεν είναι μόνο το Ελληνικό όπου για είκοσι χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει τίποτα. Όλη η παραλιακή χρειάζεται μια παρόμοια αντιμετώπιση. Δυστυχώς, έχει τεμαχιστεί σε πολλά μικροσυμφέροντα με αποτέλεσμα να μην προχωράει κανένα έργο και εκτός αυτού η στασιμότητα ήταν ανέκαθεν ένα σήμα κατατεθέν της ελληνικής εξουσίας. Έτσι λοιπόν, αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω, με εφόδια την εμπειρία μου από την δική μου επιχειρηματική καριέρα, είναι να θέσω μπρος αυτά τα έργα ώστε να μετατραπεί η παραλιακή των Νοτίων σε μια απ’ τις πιο όμορφες παραλιακές στη Μεσόγειο.
Ποια είναι η αγαπημένη σας κρυφή γωνιά στην περιοχή. Εκείνο το σημείο που έχει για εσάς μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία;
Δεν θα έλεγα κρυφή, αφού όλη μου η ζωή ήταν διάφανη, ανοιχτή στους ανθρώπους που αγαπάω, τους συγγενείς και τους φίλους μου. Αγαπημένες γωνιές έχω αρκετές στη Νότια Αθήνα. Μια από αυτές είναι το παλιό μου νηπιαγωγείο, στην οδό Φορνεζη στην Καλλιθεα. Όποτε με βγάζει ο δρόμος εκεί με πιάνει μια νοσταλγία, για εκείνο το έκπληκτο βλέμμα που προσπαθούσε να πιάσει τον κόσμο γύρω του. Άλλη αγαπημένη γωνία, ο Φλοίσβος στο Φάληρο, νωρίς το πρωί, όταν μπορείς να δεις τον Πειραιά από μακριά να φωτίζεται καθώς τον λούζουν οι ακτίνες του πρωινού ηλίου. Η, πιο πέρα, στην μαρίνα του Αλίμου το απόγευμα στο καφέ, αντικρίζοντας τον ήλιο να δύει ανάμεσα στα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών.
Πως θα περιγράφατε τα νότια σε ένα ξένο και που θα τον πηγαίνατε για να βιώσει την καλύτερη εκδοχή τους;
Το παραλιακό μέτωπο είναι ένα από τα πιο όμορφα τοπία στον κόσμο. Είναι ο συνδυασμός της θάλασσας, με το έντονο μπλε χρώματα της, το ελληνικό φως που χρωματίζει τα μακρινά νησιά, η οικιστική ζώνη που δεν επεμβαίνει στο θαλάσσιο μέτωπο, η δυνατότητα να περπατήσεις, αλλά και να καθήσεις και να ξεχαστείς. Τα πλοία που πάνε και έρχονται στον Πειραιά μακριά στον ορίζοντα συμπληρώνουν την εικόνα, μια εικόνα αρμονικής συνύπαρξης της ανθρώπινης παρέμβασης με το όμορφο φυσικό τοπίο. Είναι περίεργο που η παραλιακή οικιστική ζώνη δεν είναι (ακόμα…) η ακριβότερη στον κόσμο…
Έχουμε βιώσει 10 χρόνια οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει φως στο τούνελ; Ποιες τονωτικές ενέσεις χρειάζεται να γίνουν προκειμένου η χώρα μας να ανακάμψει;
Το ελατήριο της οικονομίας είναι ακριβώς η δυνατότητα για όνειρα. Όνειρα καλής ζωής, ευημερίας, πλούτου. Από εκεί ξεκινούν όλα. Η πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων δημιουργεί μία βάση για να ξεκινήσουν πάλι όνειρα, σχέδια, σενάρια παραγωγικών ανθρώπων. Είναι μια καλή βάση για να εκτιναχθεί αποφασιστικά το ελατήριο της οικονομίας, λύνοντας όλα μας τα πολλαπλά αδιέξοδα και αρχίζοντας έναν νέο, ενάρετο αυτήν την φορά, κύκλο για την οικονομία. Η αντίδραση των αγορών, με την απότομη μείωση των επιτοκίων, μόνο με την προοπτική της κυβερνητικής αλλαγής αποτελεί μια πρόγευση για την επόμενη ημέρα.
Πως βλέπετε την κατάσταση σήμερα στα Νότια της Αθήνας και πως οραματίζεστε να τα δείτε τέσσερα χρόνια μετά;
Aνάπτυξη στα Νότια με τόσο μεγάλη ανεργία δεν μπορούμε να έχουμε. Ειδικά σε περιοχές των Νοτίων όπως στον Άγιο Δημήτριο, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο και τον Ταύρο. Γενικότερα, θεωρώ ότι η επιχειρηματικότητα που θα απαλλαγεί από την υπερφορολόγηση και τον κρατισμό θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν.
Κεφάλαιο Ελληνικό: Θα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα έργα να υλοποιούνται; Και τι επίπτωση θεωρείτε ότι θα έχει αυτό συνολικά στην περιοχή;
Ναι, θα τα καταφέρουμε και το Ελληνικό θα απογειώσει την περιοχή μας αλλά και την ανάπτυξη σε όλη την χώρα. Είναι το project σύμβολο για την ελληνική οικονομία.
Σε ότι αφορά το Νότιο Τομέα, ποιες είναι οι απαραίτητες επενδύσεις που θεωρείτε κρίσιμο να πραγματοποιηθούν και ποια από αυτές έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα για εσάς; Εκείνη που είναι No1 στην ατζέντα σας προσωπικά.
Πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις συγκοινωνίες στα εσωτερικά των Δήμων, το πάρκινγκ, η καθαριότητα, να υπάρξει αξιοποίηση και ανάπλαση περιοχών που ανήκουν στον Δήμο όπως μια μεγάλη αχρησιμοποίητη περιοχή στον Ασύρματο, η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης της ΠΥΡ.ΚΑΛ. που δεν λειτουργεί χρόνια τώρα, το πρόβλημα των γκράφιτι ή των βανδαλισμών και της παρανομίας σε, ελάχιστα μεν, μέρη κυρίως σε μεμονωμένες πλατείες ή γειτονιές. Τέλος, υπάρχει και το ρέμα της Πικροδάφνης. Το ρέμα αυτό διασχίζει την Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο και καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο. Έχει εγκαταλειφθεί ενώ υπάρχουν αρκετά θέματα καταπατήσεων, σκουπιδιών και πλημμυρών. Το θέμα αυτό χρίζει αντιμετώπισης και προστασίας. Το Ελληνικό όμως για μένα είναι πάντα το μείζον.
Το παραλιακό μέτωπο αλλάζει ραγδαία. Με βάση αυτό το δεδομένο, πόσο σημαντική είναι για εσάς η στενή συνεργασία με τους νότιους Δημάρχους και πως σκοπεύετε πρακτικά να βοηθήσετε στο να επιτευχθεί αυτή.
Ένας βουλευτής πρέπει πρώτα, να κατανοεί τα τοπικά προβλήματα, στη συνέχεια να προτείνει λύσεις και να πιέζει ασφαλώς για αυτές στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον να συνεργάζεται στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία έχει μια αποστροφή για τους πολιτικούς. Πως σκοπεύετε να καταφέρετε προσωπικά να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη τους;
Να μην τους λέμε ψέματα και να μην τους χαϊδεύουμε τα αυτιά τους. Να περάσει ο χρόνος και να τους δείξουμε ότι η ζωή δεν έχει μόνο προστάτες (οικογένεια και πολιτικούς) αλλά και πεδίο δημιουργίας και δράσης.
Τι είναι αυτό που θα θέλετε να θυμούνται οι ψηφοφόροι για εσάς πριν μπουν στις κάλπες;
Ότι ξέρω τη δουλειά. Ότι ξέρω να σχεδιάζω, να δουλεύω, να έχω αποτέλεσμα και να λογοδοτώ. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή, αυτό θα κάνω και τώρα.