Τίτλοι τέλους για το Τουριστικό Περίπτερο Ζέρβας στη Γλυφάδα
Εδώ και περίπου 60 χρόνια η σιδηροκατασκευή με το λογότυπο του Ζέρβα στέκει αγέρωχη ως σήμα κατατεθέν της Γλυφάδας. Πριν λίγες μέρες, όμως, αυτό το ιστορικό μαγαζί έριξε αυλαία.
- 22/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Ζέρβας υπάρχει στη β’ μαρίνα της Γλυφάδας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα παιδικά μου χρόνια τον είχα συνδέσει με τις εκθέσεις φιδιών που γινόντουσαν ακριβώς μπροστά του ενώ τα τελευταία χρόνια πάντα του ρίχνω ματιές κάθε που περνάω από μπροστά του για το καθιερωμένο μου jogging στην Διαδόχου Παύλου. Θυμάμαι σχεδόν κάθε φορά μια παρέα μεσίληκων να έχουν πάρει ένα πλαστικό τραπέζι με καρέκλες ακριβώς δίπλα στο Ζέρβα και να παίζουν τάβλι με τις ώρες, απορροφώντας την ηλιοφάνεια του αττικού ουρανού. Πάντα χαμογελάω όταν τους βλέπω γιατί μου θυμίζουν τους 50-50.
Στο μυαλό μου υπάρχουν βέβαια και αναφορές σχετικά με τον Ζέρβα από μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς μου, όπως ότι η παραλία μπροστά του είχε πάρει το όνομά του και όλοι αναφέρονταν σ’ αυτήν ως η παραλία του Ζέρβα. Από τη μεριά προς τ’΄Αστέρια ήταν η παραλία του Αντωνόπουλου, ενώ από την άλλη μεριά η παραλία το Διαμάντι. Η παραλία του Ζέρβα, λοιπόν, επειδή ήταν στην ίδια ευθεία με το τέρμα του λεωφορείου στην πλατεία, αποτελούσε τη συνηθέστερη επιλογή για τη νεολαία που κατέβαινε για μπάνιο και δεν ήθελε να περπατήσει πιο πέρα αλλά και κατοίκους του κέντρου που ερχόντουσαν στη Γλυφάδα για να ρίξουν μια βουτιά και μετά να φάνε ψαράκι στο Ζέρβα.
Τις μεγάλες του δόξες τις γνώρισε με τη συνεργασία του με το θρυλικό νυχτερινό μαγαζί Quinta στην Κυψέλη, που στην ουσία αποτέλεσε το πρώτο club, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Η Quinta άνοιξε το 1959 από τον αέναο bon viveur Μπάμπη Μουτσάτσο, τον Τσιλιχρήστο της τότε εποχής και παίχτη του polo στην ομάδα του Ολυμπιακού και αποτέλεσε το στέκι όλου του εγχώριου αλλά και διεθνούς jet set που επισκεφτόταν την Ελλάδα. Θαμώνας της ήταν, επίσης, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η Quinta εγκαινίασε την πρωτοτυπία της μεταφοράς του club κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από το κέντρο στην παραλιακή, μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη σήμερα. Έτσι το καλοκαίρι η Quinta αναστάτωνε τη νυχτερινή Αθήνα από το Τουριστικό περίπτερο του Ζέρβα δίπλα στο κύμα.
Το επιτυχημένο περιοδικό της εποχής, οι «Εικόνες», φιλοξενούν αφιέρωμα στην αθηναϊκή νεολαία. Στο εξώφυλλό τους -εννοείται- φωτογραφία από πάρτι στην καλοκαιρινή Quinta, στο Tουριστικό Περίπτερο Ζέρβας, στη Γλυφάδα. (Πηγή φωτογραφίας www.vice.com)
Ωστόσο, σταδιακά, όπως και τα περισσότερα παλιά μαγαζιά, κάπου έχασε την αίγλη του. Τα τελευταία χρόνια ο Ζέρβας είχε ανακαινιστεί -κρατώντας πάντα το χαρακτηριστικό λογότυπο που έχει εδώ και δεκαετίες- σε ναυτικό στυλ, με αναπαυτικές πολυθρόνες και καναπέ σε χρώμα blue marine, με παράθυρα μεγάλα για να βλέπουν τη θέα του Αργοσαρωνικού, ενώ ο εξωτερικός χώρος είχε γεμίσει με μπαμπού καρέκλες, τραπέζια στρωμένα με καρώ τραπεζομάντιλα, παρτέρια με πανσέδες και barbeque. Διοργάνωνε επίσης πολλά live με ελληνική μουσική.
Ο “Ζέρβας”, άλλο ένα ιστορικό μαγαζί της Γλυφάδας, αποτελεί δυστυχώς πλέον παρελθόν για την καθημερινότητά μας, αλλά, ευτυχώς, όχι για τις αναμνήσεις μας.