Χριστοφάκης: “Κέρδισε η χειρότερη εικόνα της Ελλάδας”
Ο Νίκος Χριστοφάκης, νικητής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την οικονομική κρίση, μιλάει στο Nou-Pou.gr για τη φωτογραφία που ναι μεν τον οδήγησε στην νίκη, αλλά θα ήθελε να πάψει ως εικόνα στην Ελλάδα.
- 13/04/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Πώς αισθάνεσαι που η δική σου φωτογραφία ήταν αυτή που τράβηξε τα βλέμματα και κέρδισε τις περισσότερες ψήφους;
Μία νίκη είναι πάντα νίκη, αλλά τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Το λέω αυτό γιατί κέρδισε ίσως η χειρότερη εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά παράλληλα στείλαμε αυτήν την εικόνα στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τη βλέπουν πολιτικοί και επισκέπτες και να τους θυμίζει πού έφτασαν ένα μέρος των Ελλήνων που πριν είχαν σπίτια και δουλειές και τώρα είναι στους δρόμους.
Τι συμβολίζει/απεικονίζει για σένα αυτή η φωτογραφία, που μπορεί το απλό μάτι να μην μπορεί να διακρίνει;
Η φωτογραφία για εμένα είναι αντιθέσεις. Είναι η αρχή και το τέλος. Τι θέλω να πω: Από τις τράπεζες που τις καλές εποχές μοίραζαν τα χρήματα στον κόσμο, μέχρι την εποχή της κρίσης που τους παίρνουν τις περιουσίες, αναγκάζοντας τους να ζητιανεύουν έξω από αυτές.
Η οικονομική κρίση προκάλεσε πολλές εικόνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θεωρείς πώς στο μέλλον, θα μπορέσουν οι φωτογράφοι να δείξουν μια πιο αισιόδοξη πλευρά της Ελλάδας;
Αισιόδοξες εικόνες είχε και θα έχει η Ελλάδα. Απλά τα τελευταία χρόνια κάτι χάλασε. Θετικές εικόνες παίρνουμε συχνά από επιτυχίες που κάνουν μεμονωμένα Έλληνες σε διάφορους τομείς, όπως στον αθλητισμό, την επιστήμη κλπ. Τώρα ήρθε η ώρα και η σειρά των πολιτικών ελπίζουμε.
Ποιά άλλη φωτογραφία από το διαγωνισμό σου άρεσε πολύ και θεωρείς την αμέσως επόμενη καλύτερη από αυτήν που ψήφισε ο κόσμος;
Θεωρώ καταπληκτική φωτογραφία και ας μην είχε υψηλή βαθμολογία (απορώ, πάντως) των αστυνομικών με το παιδάκι μπροστά τους να κοιτάει.
Υπάρχουν τέτοιες εικόνες κρίσης, στα νότια προάστια; Το ρωτάμε γιατί επικρατεί ακόμη η άποψη ότι στα νότια προάστια της Αθήνας, δεν έχει κάνει το πέρασμα της η κρίση με έντονο τρόπο; Είναι αλήθεια αυτό;
Φυσικά και δεν είναι αλήθεια. Είναι έντονη η κρίση, απλά με διαφορετικό background. Δεν νομίζω ότι η κρίση διαχωρίζει το κοινό της, γιατί χτυπήθηκαν και τα υψηλά εισοδήματα, απλώς το καμουφλάρουν καλύτερα.
Τι θα κάνεις όταν πας στις Βρυξέλλες; Έχεις βάλει στόχο να υλοποιήσεις κάποιο project/ιδέα όσο βρίσκεσαι εκεί;
Το ταξίδι θα γίνει Οκτώβριο. Οι απόψεις μου θα είναι πάντα ίδιες με αυτές που συζητάμε και θα τις μεταφέρω και στο ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση που θα κάνω, γιατί θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα.
Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο 1000 λέξεις. Μπορείς με πολύ λιγότερες να πεις τι αξίζει η νικήτρια φωτογραφία;
(γελάει) Θα χαλάσουμε την παροιμία. Πιστεύω ότι αυτή η εικόνα είναι η προσωποποίηση της αλήθειας και της αντίθεσης, αλλά και ειρωνική να τη βλέπεις στην πρωτεύουσα και έξω από την κεντρική τράπεζα.