Η Μαρία Πραστάκου με το μαγικό ραβδάκι της μπορεί να μεταμορφώσει τo ίδιo ρούχο πολλές φορές!
Μια πρακτική ιδέα μέσα στο μετρό του Λονδίνου ήρθε και φώτισε το μυαλό της Μαρίας Πραστάκου και σήμερα χρωστάμε σε εκείνη και την εταιρεία της, “180 degrees”, μεταμορφώσιμα ρούχα που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας κατά 180 μοίρες ξεπερνώντας και την πιο τρελή fashionable φαντασία μας!
- 07/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Μίλησέ μου λίγο για το πώς ξεκίνησες.
Έχω ζήσει 5 χρόνια στο Λονδίνο όπου σπούδασα Fashion Design technology και δούλεψα με την Mary Katrantzou. Κατά τη διάρκεια του Master έκανα και μια αίτηση στο διαγωνισμό κοινωνικής ευθύνης που κάνει η Eurobank και παρέχει μια χρηματοδότηση συμβολική αλλά το βασικότερο είναι πως σου προσφέρει γραφείο, τεχνική υποστήριξη, γραμματειακή υποστήριξη, μαθήματα, workshops, χώρους συνεδρίων και διάφορα άλλα, μια κίνηση που βοηθάει πολύ τους νέους επιχειρηματίες. Ήμουν μια εκ των νικητών, οπότε και με βοήθησε πολύ για 12 μήνες. Επιπλέον, συμμετείχα στην Athens Xclusive Designers Week όπου κέρδισα για 2 συνεχόμενες χρονιές το βραβείο Best Trendsetter. Από το λύκειο βέβαια με ενδιέφερε να δω τη μόδα από μέσα, οπότε κατά το παρελθόν εργάστηκα σαν φωτογράφος στο Athens Fashion Week και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να γνωρίσω κόσμο αλλά και σαν πωλήτρια στον Tsantilis. Όλα βοήθησαν. Καθοριστική βέβαια θεωρώ την πρακτική μου στην Mary Katrantzou. Είναι ένας Οίκος που έχει πάρα πολλά να δώσει στη μόδα. Εκεί από πρακτικάρια έφτασα να έχω υπ’ ευθύνη μου όλα τα printed υφάσματα.
Στην Ελλάδα γιατί επέστρεψες;
Στην Ελλάδα γύρισα για το μεταπτυχιακό μου στο Alba που προέκυψε τυχαία. Τότε προσανατολιζόμουν σε δουλειές στην Αγγλία αλλά είχα πάρει μια υποτροφία από το Alba και δεν ήθελα να πάει χαμένη. Το ότι ξεκίνησα την εταιρεία στην Ελλάδα ήταν καθαρά επειδή ήθελα να προσπαθήσω να κάνω κάτι στη χώρα μου. Πιστεύω πως υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες, όχι φυσικά στο μέγεθος του εξωτερικού. Αλλά ήταν πολύ καλή αρχή και για να πιλοτάρω. Ένιωθα πως θα μπορούσα να κάνω ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα στη χώρα μου και να αξιολογήσω καλύτερα το προϊόν και τη δουλειά μου. Στο εξωτερικό θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο και οι σχέσεις είναι πιο απρόσωπες, το οποίο και δεν μου αρέσει καθόλου.
Το brand είναι βασισμένο στην ιδέα των μεταμορφώσιμων ρούχων και της πολυλειτουργικότητας. Πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα;
Όταν ήμουν στον πρώτο χρόνο στο Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, είχαμε να κάνουμε ένα project για νομάδες. Οι νομάδες μετακινούνται πάρα πολύ, δεν έχουν σταθερή κατοικία. Και επειδή η μισή μου οικογένεια ήταν στην Αμερική, η μισή στην Ελλάδα κι εγώ ήμουν στην Αγγλία, ήμουν συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι, και συνήθως υπέρβαρη. Κάποια στιγμή ενώ ήμουν στο μετρό και πήγαινα την αδερφή μου στο αεροδρόμιο, εκείνη γκρίνιαζε για τη βαλίτσα της, πως δεν είναι καθόλου πρακτική. Και τότε μου ήρθε η ιδέα για μια τσάντα που μπορεί να γίνει και φόρεμα. Πώς θα μπορούσες να αξιοποιήσεις το χώρο των αποσκευών σου όταν έχεις δύο πράγματα μέσα σε ένα. Ήταν και 2008 που είχε σκάσει η κρίση στην Ευρώπη και τον επόμενο χρόνο ήρθε στην Ελλάδα. Οπότε ήταν ακόμη πιο σημαντικό ένα καθημερινό πράγμα που έχει επιπλέον πρακτική αξία. Δηλαδή αγοράζεις ένα φουστάνι 50-100 ευρώ αλλά δεν είναι μόνο ένα φουστάνι, είναι και φούστα, δύο πράγματα, πολλές φορές είναι και τρία πράγματα. Ένα φουστάνι που το είχες βάλει πριν δυο βδομάδες, σήμερα μπορείς να το βάλεις σαν φούστα ή μπλούζα. Η σκέψη μου μίλησε. Στη συνέχεια, στο πανεπιστήμιο όλες μου οι συλλογές ήταν βασισμένες σε αυτή την ιδέα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Η σκέψη ωρίμασε και ερχόμενη εδώ, αποφάσισα να το ξεκινήσω και να φτιάχνω και δικά μου prints.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου από την πρώτη ολοκληρωμένη σου συλλογή;
Η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή θα μπορούσε να θεωρηθεί στο Athens Xclusive, η οποία πήρε εξαιρετικές κριτικές και το βραβείο Best Trendsetter. Αλλά εγώ δεν θεωρώ πως ήταν αυτή ή πρώτη μου ολοκληρωμένη συλλογή, διότι έγινε πιο πολύ με εμένα να “παίζω”, ήταν πιο ερασιτεχνική αν θες. Από το καλοκαίρι του ‘14 που πήρε το δεύτερο βραβείο και πόσω μάλλον αυτή η τρίτη μου συλλογή από την οποία αναπτύχθηκα περισσότερο. Έφτιαξα μαγαζί κατευθείαν και το πραγματικό feedback το πήρα από ‘κει. Από την πραγματική γυναίκα. Στα μοντέλα ταιριάζουν όλα. Αλλά σημασία έχει να ταιριάζει στην καθημερινή γυναίκα που ψάχνει κάτι να την κολακεύει και να είναι όπως το θέλει, που θα το τιμήσει φορώντας το και δεν θα τη φορέσει αυτό. Η απόπειρα του pop-up πήγε πολύ καλά και οικονομικά και προσωπικά, δηλαδή από ηθικής ικανοποίησης. Ήρθαν γυναίκες και μετά ξανάρθανε και ξανάρθανε.
Πώς πιστεύεις πως μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τη μεταμόρφωση/αλλαγή;
Θεωρώ πως οι άνθρωποι όσο ζούμε και αναπνέουμε αλλάζουμε και αυτό είναι και το ωραίο πράγμα στον άνθρωπο. Έχουμε ανεξάντλητες πιθανότητες για αλλαγή. Αυτό πρεσβεύουν και τα ρούχα μου. Παρόλο που ο καθένας είναι όμορφος έτσι όπως είναι, εντούτοις συνεχίζει να αλλάζει, να εξελίσσεται, να μαθαίνει. Δεν χρειάζεται να εντάξουμε την αλλαγή γιατί υπάρχει μέσα μας και γύρω μας. Χρειάζεται μόνο να μην τη φοβόμαστε και να την αφήνουμε να κάνει ελεύθερη τη δουλειά της.
Περιέγραψέ μου μια μέρα δημιουργίας.
Είναι οι μέρες που σχεδιάζω και οι μέρες που διαχειρίζομαι την εταιρεία. Αισθάνομαι δημιουργικά όταν κάνω και τα δύο γιατί σαν άνθρωπος μου αρέσει να κάνω πολλά ταυτόχρονα. Είμαστε πολλά πράγματα μαζί, ειδικά οι γυναίκες πιστεύω. Μια δημιουργική μου μέρα ξεκινάει κάπως έτσι. Πάντα μουσική, ένας ζεστός καφές, πάντα τη φόρμα μου και αρχίζω με το να πάρω όλα τα τηλέφωνα, να συντονίσω τους υπόλοιπους και μετά να συντονίσω και τον εαυτό μου. Περνάω άπειρες ώρες να ψάχνω trends αλλά περισσότερο υφάσματα. Παίρνω μπλοκάκι, μολύβι, γράφω τις ιδέες μου, κάνω σκίτσα και στο τέλος έρχονται οι πειραματισμοί στην κούκλα. Είτε με καινούρια υφάσματα είτε με παλιά, κάνω δοκιμές. Μετά πάμε σε πατρόν, δείγματα, παραγωγή. Είναι υπέροχη όλη η διαδικασία αυτή.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από τη συλλογή;
Τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι δυο. Το πρώτο είναι ένα φόρεμα-μπλούζα με prints. Σαν φόρεμα είναι ασύμμετρο. Όταν μεταμορφώνεται σε μπλούζα, τα μανίκια του φορέματος αγκαλιάζουν το λαιμό σαν φουλάρι. Το δεύτερο είναι ένα maxi φόρεμα, εντυπωσιακό για ιδιαίτερες περιστάσεις που όμως μεταμορφώνεται σε κάπα βραδυνή και φούστα. Από αμπιγιέ σε casual.
Από πού εμπνεύστηκες τη νέα συλλογή “Crystalize”;
Είχα πάει στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης. Υπήρχε μια εξαιρετική συλλογή από πετρώματα με υπέροχα χρώματα. Τράβηξα άπειρες φωτογραφίες και είδα και μια καλλιτέχνη με εξαιρετικά έργα πάνω στο ίδιο θέμα. Οπότε γύρισα στην Ελλάδα και αποτύπωσα στα prints τα δικά μου πετρώματα με βάση όλα αυτά που είχα δει και βιώσει σαν οπτική εμπειρία. Για την καλοκαιρινή συλλογή από την άλλη, είχα πάει στη Στοκχόλμη συνοδεύοντας τη μητέρα μου για μια δουλειά της. Από την αρχιτεκτονική της πόλης εμπνεύστηκα τη συλλογή μου. Υπάρχουν πράγματα που με ανανεώνουν και με εμπνέουν, όπως τα ταξίδια. Αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μου και αυτήν την αλλαγή την αποτυπώνω και στα ρούχα μου.
180Degrees Pop Up Store, Κύπρου 61, Γλυφάδα. Τηλ: 21 0894 4445