90 ημέρες χωρίς κρέας: μια αρχάρια vegetarian εξομολογείται
Πώς από τα burgers και τις πατάτες με μπέικον πήγα στα όσπρια, στις σαλάτες και τα λαδερά. Κλείνοντας τους τρεις μήνες ως vegetarian, έχω πειστεί πως είναι η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ.
- 20/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ας ξεκινήσω τούτη τη διήγηση με μία μικρή ιστορία. Μία φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που έως και τα 27 του είχε ως καλύτερο φαγητό τα McDonald’s και τις πατάτες με τσένταρ και μπέικον. Μεταμεσονύχτιες στάσεις στα drive-in, οι οδηγοί delivery για σουβλάκια την ήξεραν με το μικρό της όνομα και θυμόταν το τηλέφωνο της πιτσαρίας απ’ έξω και ανακατωτά. Τρία χρόνια μετά, το κορίτσι ορκίζεται στο βωμό των superfoods, καταναλώνει λιναρόσπορο, chia και όλα αυτά, και έχει βγάλει το κρέας τελείως από τη διατροφή της. Τι συνέβη; Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα!
Σε λίγες ημέρες κλείνω τον τρίτο μήνα της vegetarian ζωής μου και πιστεύω πως είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανα ποτέ. Σύμφωνα με τη Wikipedia θεωρούμαι vegetarian καθώς δεν έχω βγάλει από τη διατροφή μου τα αυγά και τα γαλακτοκομικά όπως οι vegan. Δύο είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω είναι το «Πως αντέχεις;» και -η σχεδόν αστεία- «Καθόλου κρέας; Ούτε κοτόπουλο/κιμά/ σουβλάκι κ.α» Όπως καταλαβαίνεις, εκεί ζω μία My big fat greek wedding στιγμή.
Δεν είμαι εδώ για να σου πω τι είναι σωστό και τι δεν είναι, τι να κάνεις και τι όχι. Δεν είμαι άλλωστε ούτε γιατρός, ούτε διατροφολόγος. Σου παραθέτω απλά τη δική μου εμπειρία.
Ήθελα χρόνια ολόκληρα να κόψω το κρέας καθαρά για ιδεολογικούς λόγους. Όπως κατάλαβες και από την εισαγωγή, δεν με ενδιαφέρει καθόλου να τρώω σωστά. Με ενδιαφέρει ωστόσο να μην σκοτώνονται ζωάκια, να μη ζουν σε άθλιες συνθήκες και να μη βασανίζονται καθημερινά. Να μπορώ να φωνάζω για τα δικαιώματα των οικόσιτων ζώων χωρίς να τα διαχωρίζω από τα ζώα της φάρμας (speciesism).
Πιστεύω πως για να πάρεις μία τέτοια απόφαση και να μην τα παρατήσεις λίγες ώρες ή μέρες μετά, θα πρέπει να είσαι πολύ συνειδητοποιημένος ως προς το γιατί το κάνεις, είτε λόγω διατροφής, είτε λόγω ιδεολογίας. Μπορεί κάποιος να σου παραθέσει δεκάδες λόγους για να μην απομακρύνεις το κρέας από τη διατροφή σου, όμως αν είσαι απόλυτα σίγουρος/η γι αυτό και έχεις κάνει και την έρευνά σου, τότε απλά θα βρεις δεκάδες λόγους για να ακολουθήσεις την vegetarian διατροφή.
Αν δεν πιστεύεις πως μπορείς να αλλάξεις εσύ τον κόσμο, θα σου πω απλά πως οι αλλαγές έρχονται από μονάδες που όλο και μεγαλώνουν σχηματίζοντας ομάδες, κινήματα, τρόπο ζωής. Άλλωστε, υπάρχουν στοιχεία πως στην Αμερική μόνο, ζουν 16 εκατομμύρια vegetarian και vegan. Η PETA με τη σειρά της, έβγαλε ένα στατιστικό σύμφωνα με το οποίο οι vegan σώζουν κατά μέσο όρο 8 ζωάκια τον μήνα, 100 στον ένα χρόνο και 300 στα τρία χρόνια. Οπότε ναι, μπορείς να τον αλλάξεις.
Τρεις μήνες μετά έχω βρει πολλές νέες γεύσεις. Δεν αρκεί να αφαιρέσεις το κρέας από τη διατροφή σου, αυτό άλλωστε είναι το μεγαλύτερο λάθος. Θα σε συμβούλευα να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο να σου πει τι παίζει με όσπρια και ρύζι (μαζί απελευθερώνουν πολύ πρωτεΐνη), να σου πει για αμινοξέα, καλά λιπαρά, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και να ψάξεις τα superfoods.
Αν θελήσεις να κόψεις το κρέας θα πρέπει να κάνεις μία σχετική έρευνα γύρω από αυτό, ώστε να μη λείψει στον οργανισμό σου το σίδηρο αλλά και να μην αυξήσεις την κατανάλωση των υδατανθράκων που οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Επίσης, δεν είναι καθόλου βαρετό γευστικά γιατί συνεχώς ανακαλύπτεις νέες γεύσεις, δεν τη βγάζεις με μία μπριζόλα και ένα σουβλάκι. Χάρη στο διαδίκτυο έχω ανακαλύψει δεκάδες γρήγορες συνταγές –γιατί μισώ και το μαγείρεμα- και τα στατιστικά δηλώνουν πως οι χορτοφάγοι περνούν λιγότερη ώρα στην κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού τους. Sold. Μερικές από τις συνταγές είναι μακαρόνια με πέστο αβοκάντο, ρεβίθια με σπανάκι και πράσο, κεμπάπ σόγιας με κάρυ και ρύζι. Εμένα πάντως, δε μου ακούγονται καθόλου βαρετά αυτά.
Φυσικά, αν είσαι λάτρης της υγιεινής διατροφής τότε ξέρεις πως το να κόψεις το κρέας θα κάνει πολύ καλό στον οργανισμό σου. Υπάρχουν διάφορα ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο (Forks over knives, Live and let live, TheTruth About Your Food with FOOD, INC) σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη σχέση του με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη κλπ. Ζούμε σε μία χώρα που έχει ως βάση της τη Μεσογειακή διατροφή, πόσοι όμως την ακολουθούμε; Και πόσο κρέας τρώμε σχεδόν καθημερινά πια; Το αν οι vegetarian ζουν περισσότερο, αυτό οφείλεται απλά επειδή κάνουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Χωρίς αλλαντικά, χωρίς λουκάνικα και επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα και χωρίς πολλά trans λιπαρά.
Παίρνοντας τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις στα χέρια μου, οι δείκτες δείχνουν να συμφωνούν με τον νέο τρόπο ζωής μου. Εκεί που σχεδόν ήθελες να κλάψεις αν έβλεπες τις γενικές μου πριν τρία χρόνια, τώρα περηφανεύομαι γι αυτές. Εκτός από το εσωτερικό, βλέπω διαφορά στη διάθεσή μου αλλά και το βασικότερο είναι πως δεν φουσκώνω πλέον τόσο πολύ και μισή ώρα μετά το φαγητό μπορώ να αρχίσω να τρέχω. Καλά, δεν θα έφτανα ως εκεί, αλλά ήθελα να σου δώσω ένα παράδειγμα.
Στην Αθήνα έχουμε λίγα εστιατόρια για vegetarian/vegan και στα Νότια μόνο το “Γή” στη Γλυφάδα. Ωστόσο όλο και περισσότερα εστιατόρια έχουν εντάξει στον κατάλογό τους πιάτα χωρίς κρέας. Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βότανα μπορείς να βρεις ό,τι νέο κυκλοφορεί από superfood (kale chips for ever).
Το να αλλάξεις τον κόσμο και τη ζωή σου, είναι μόλις μία απόφαση μακριά.