Botox ή υαλουρονικό; Η Δρ Χάρις Βρεττού του Medical Anti-aging απαντά
Αφιέρωμα: ΒούλαΣτο ιατρείο Medical Anti-aging της Δρ Χάρις Βρεττού στη Βούλα, εφαρμόζονται οι πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές ενέσιμες και μη θεραπείες για πρόσωπο και σώμα, με γνώμονα το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα. Συζητήσαμε με την Δρ Βρεττού για τις τάσεις της αισθητικής ιατρικής σήμερα.
- 11/04/2023
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Με εξειδίκευση στις βιολογικές αισθητικές θεραπείες και τις θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα ιδιαίτερα φυσικό αποτέλεσμα, η Δρ Χάρις Βρεττού, εφαρμόζει την αισθητική ιατρική στο Medical Anti-aging με έδρα την Βούλα. Στόχος της, να διατηρεί ή να βελτιώνει τη φυσική ομορφιά των ανθρώπων που την εμπιστεύονται.
Πώς αποφασίσατε να εξειδικευτείτε στην αισθητική ιατρική;
Με τον όρο αισθητική ιατρική περιγράφεται οποιαδήποτε ιατρική πράξη ή θεραπευτική παρέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας ενός ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα προάγει την ψυχοσωματική ευεξία του. Επέλεξα να εκπαιδευτώ και να υπηρετήσω την αισθητική ιατρική γιατί μέσα από αυτή μου δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσω την ιατρική επιστήμη με την αγάπη μου για την ομορφιά και την καλαισθησία. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να καταφέρνεις με επιστημονικό τρόπο να παρεμβαίνεις θετικά στην εικόνα ενός ανθρώπου και κατ´ επέκταση στη ψυχική του υγεία.
Πόσο δύσκολο είναι να πείτε στους ασθενείς σας ποια θεραπεία χρειάζονται ή αντίστοιχα ποια δεν τους ταιριάζει ακόμη και αν την έχουν ζητήσει οι ίδιοι;
Πρωτίστως ο γιατρός πρέπει να έχει την κατάρτιση να αναγνωρίσει τη θεραπεία που χρειάζεται ο εκάστοτε άνθρωπος και να απορρίψει ό,τι δεν ενδείκνυται. Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος να επικοινωνήσεις την πραγματικότητα και την αλήθεια προς τον ασθενή σου. Συνήθως οι γυναίκες και οι άντρες που επισκέπτονται το ιατρείο μου έχουν κάποιο ξεκάθαρο αίτημα. Όμως αν κατά τη διαδικασία ανάλυσης του προσώπου τους, που είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις της αισθητικής ιατρικής, διαγνώσω ότι θα ωφελούνταν περισσότερο από κάτι διαφορετικό, σαφέστατα θα το επικοινωνήσω τεκμηριώνοντας το γιατί. Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο το αντίθετο, δηλαδή να προτείνω ή να εφαρμόσω, εάν μου ζητηθεί, μία θεραπεία που δεν ενδείκνυται ή δεν χρειάζεται. Καλό είναι ως ιατροί να θυμόμαστε πάντα μία από τις βασικές αρχές της επιστήμης μας, που είναι το «primum non nuocere» (επεξ.: λατινική έκφραση «πρωτίστως μη βλάψεις»).
Κατά γενικό κανόνα ποιο μέρος του προσώπου χρειάζεται υποστήριξη ανά ηλικία;
Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να ξεχωρίσουμε αυτό που λέμε antiaging (αντιγήρανση) με αυτό που λέμε beautification (ωραιοποίηση, βελτίωση της εικόνας του προσώπου). Εάν μιλάμε για παρεμβάσεις αντιγήρανσης τότε οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν τις μεταβολές που υφίστανται οι ιστοί ανά δεκαετία και να πράξουμε αναλόγως. Λόγω της πολύ αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών αισθητικής ιατρικής τα τελευταία 15-20 χρόνια γίνονται τεράστιες μελέτες και έχει δημιουργηθεί ένας «καινούριος» άτλαντας ανατομίας του προσώπου. Θα δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι στη διαδικασία της γήρανσης συμμετέχουν όλα τα στρώματα ιστών του προσώπου, έτσι καταγράφονται ακόμα και οστικές μεταβολές του κρανίου που διατελούνται ανά δεκαετία, συμμετέχοντας στη διαδικασία της γήρανσης, ενώ παλαιότερα γινόταν λόγος μόνο για την μείωση του κολλαγόνου στο δέρμα. Οφείλουμε λοιπόν να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και να παρατηρούμε αυτές τις μεταβολές, παρεμβαίνοντας αντίστοιχα στο άνω, στο μέσο ή στο κάτω μέρος του προσώπου όπου αυτό ενδείκνυται κάθε φορά. Για παράδειγμα, συνήθως στη δεκαετία των 40 έχει νόημα η παρέμβαση στο «μέσο πρόσωπο» και λίγο αργότερα στο «κατώτερο πρόσωπο».
Στη δεύτερη περίπτωση, του beautification, δεν παρεμβαίνουμε στη γήρανση αλλά σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε ηλικία, βάσει των αρχών της συμμετρίας και της προφιλομετρίας. Δηλαδή θα μπορούσε κάλλιστα μία γυναίκα 20 χρονών να έχει ένα έλλειμα στο πηγούνι και με την προσθήκη ενός ενέσιμου ενθέματος να διορθωθεί το προφίλ της.
Botox και υαλουρονικό οξύ. Σε ποιες περιπτώσεις και ηλικίες ενδείκνυται το κάθε ένα;
Η απάντηση εδώ διαμορφώνεται κατά περίπτωση. Θα έλεγα όμως ότι, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ηλικιακό πλαίσιο, εφόσον μιλάμε για αντιγήρανση. Όσον αφορά στο botox, η ένδειξη υφίσταται όταν οι «δυναμικές» ρυτίδες -αυτές που δημιουργούνται κατά την κίνηση- αρχίζουν να γίνονται «στατικές», δηλαδή να φαίνονται και στην απουσία κίνησης. Αυτό κατά μέσο όρο αρχίζει να συμβαίνει από τη δεκαετία των 30 και μετά. Πάντα στο πλαίσιο της αντιγήρανσης, η χρήση του υαλουρονικού οξέος ως filler αρχίζει να έχει νόημα όταν αυτό γίνεται για να αποκαταστήσουμε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί ένα έλλειμμα με το πέρασμα του χρόνου, λόγω της ατροφίας του υποκείμενου λιπώδους ιστού. Έτσι, ενώ μια βαθιά ρινοπαρειακή αύλακα μπορεί να είναι κάτι που μας δυσαρεστεί ακόμα και στα 25-30 η αποκατάσταση του όγκου στις παρειές συνήθως αρχίζει να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη από τη δεκαετία των 40 και μετά. Το Υαλουρονικο οξύ όμως μπορεί πιο εύκολα να χρησιμοποιηθεί και στην διαδικασία του να κάνω κάποιον πιο όμορφο (beautification ) όπως αναφέραμε νωρίτερα. Για παράδειγμα ένα ιδιαίτερα μικρό άνω χείλος σε σχέση με το κάτω χείλος θα μπορούσε να διορθωθεί ακόμη και σε μία πιο νεαρή ηλικία προκειμένου να βελτιώσει τη συνολική εικόνα.
Ποια είναι τα οφέλη της μεσοθεραπείας; Μπορούμε να το συνδυάσουμε με άλλες μεθόδους αισθητικής ιατρικής;
Για τη μεσοθεραπεία θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες και όχι τυχαία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τρόπο χορήγησης θεραπευτικού σκευάσματος ενδοδερμικά. Η μεσοθεραπεία πρωτοεφαρμόστηκε το 1953 από το μεγάλο Γάλλο γιατρό Pistor, κυρίως για αντιαλγικούς λόγους. Στην εποχή μας έχει διαπιστωθεί το τεράστιο όφελος που έχει ως προς την ανταποδοτικότητα του αποτελέσματος. Με απλά λόγια, εκεί που δε μπορεί να εισχωρήσει 100% μια κρέμα ή ένας ορός μπορεί σίγουρα να εισχωρήσει η βελόνα και να αφήσει το 100% των ενεργών συστατικών που θέλουμε. Ανάλογα λοιπόν με το τι έχει μέσα το θεραπευτικό σκεύασμα ορίζεται και το αποτέλεσμα της κάθε μεσοθεραπείας. Εδώ ας σημειωθεί ότι μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί όπου υπάρχει δέρμα!
Υπάρχει πλέον μία πληθώρα μεσοθεραπευτικών προϊόντων στη διάθεση μας, όμως η σωστή επιλογή αυτών από έναν έμπειρο ιατρό, όπως και η σωστή εφαρμογή είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Σαφέστατα και συνδυάζονται με άλλες θεραπείες αισθητικής ιατρικής και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, ούτως ώστε να δουλέψουμε σε διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα φανταστείτε να έχουμε ένα φωτογηρασμένο, ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ, το οποίο κάνει συνέχεια μόνο βοτουλινική τοξίνη. Πόσο αισθητικά άρτιο μπορεί να είναι αυτό; Όταν ο στόχος είναι να βελτιώσουμε συνολικά και αισθητά την ποιότητα του δέρματος, δηλαδή τον χρωματικό τόνο, τη σύσφιξη, την ενυδάτωση και γενικότερα την όψη της επιδερμίδας, η μεσοθεραπεία παραμένει η πρώτη επιλογή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς που επιθυμούν πρωτίστως να βελτιώσουν την υγεία και την όψη του δέρματός τους οφείλουν να την επιλέγουν σαν πρώτη θεραπεία.
Σε ένα crash test ανάμεσα σε botox, υαλουρονικό, νήματα και μεσοθεραπεία τι θα «κέρδιζε» και γιατί;
Στην παγκόσμια κατάταξη μη χειρουργικών θεραπειών αισθητικής ιατρικής της ISAPS την πρωτιά εξακολουθεί να κατέχει η θεραπεία της βοτουλινικής τοξίνης (botox) ενώ τη δεύτερη θέση έχουν τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως. Η βοτουλινική τοξίνη παραμένει η πιο συχνή θεραπεία στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, όπως επίσης και η πρώτη επιλογή και σε όλες τις επιμέρους κατατάξεις που αφορούν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Από τις 17.600.000 μη χειρουργικές παρεμβάσεις που έγιναν παγκοσμίως το 2021, τα περίπου 7,3 εκατομμύρια ήταν εφαρμογές βοτουλινικής τοξίνης και ο λόγος που διατηρεί την πρώτη θέση θεωρώ ότι είναι αφενός επειδή είναι πολύ δημοφιλής, αφετέρου επειδή δίνει πολύ ξεκάθαρο και σίγουρο αποτέλεσμα όπου, μαλακώνοντας τις γραμμές έκφρασης, μπορείς να δώσεις στο πρόσωπο μια πιο ξεκούραστη όψη. Είναι ας πούμε μια value for money θεραπεία. Η προσωπική μου άποψη στο θέμα είναι ότι με την κάθε θεραπεία μπορείς να έχεις ένα διαφορετικό όφελος. Ο νικητής του crash test στην καθ’ ημέρα πράξη λοιπόν, διαφοροποιείται και έτσι είναι το σωστό. Αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς αλλά και τις προτεραιότητές του, λαμβάνεται και η τελική απόφαση για την επιλογή της θεραπείας.
Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις της αισθητικής ιατρικής σήμερα και τι παρατηρείτε ότι ενδιαφέρει τις γυναίκες και τους άνδρες που έρχονται στο ιατρείο σας τα τελευταία χρόνια;
Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς πρεσβεύω το φυσικό αποτέλεσμα, είναι ότι έχει αρχίσει και γίνεται πλέον μη επιθυμητό παγκοσμίως το υπερβολικό γέμισμα άρα και η παραμόρφωση. Τα τελευταία δυο χρόνια στα μεγαλύτερα συνέδρια αισθητικής Ιατρικής γίνεται λόγος για το «overfilled syndrome» και υπάρχει παγκόσμια τάση αναστροφής των fillers. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός και η κατάχρηση των ενέσιμων ενθεμάτων τα προηγούμενα χρόνια έφερε ένα αποτέλεσμα «υπεργεμισμένων» σε σημείο παραμόρφωσης προσώπων. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς έχουν αρχίσει να απορρίπτουν αυτές τις τεχνικές και να ζητούν ολοένα και πιο φυσικά αποτελέσματα. Για καλή μας τύχη υπάρχει στη διάθεσή μας προϊόν το οποίο μπορεί να αναστρέψει, κοινώς να λιώσει προηγούμενα ενέσιμα ενθέματα υαλουρονικού οξέος όπως και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο επισκέπτεται κάποιος το ιατρείο μου, είναι γιατί επιθυμεί να κάνει το πέρασμα του χρόνου πιο ανώδυνο δίνοντας στην εικόνα του, αλλά και στην αυτοπεποίθηση του ό,τι χρειάζεται χωρίς να αλλάξει την έμφυτη ομορφιά του.
Κατά πόσο τα πρότυπα ομορφιάς που προωθούνται μέσω των φίλτρων των social media έχουν δημιουργήσει ανθρώπους που δεν σταματούν μέχρι να αγγίξουν μία κίβδηλη τελειότητα και τι πιστεύετε πως θα μπορούσε να γίνει ώστε να μην οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις;
Η τελειότητα είναι μία ουτοπική έννοια, απροσπέλαστη για τον άνθρωπο και για ό,τι τον περιβάλλει. Η ατέλεια είναι αυτή που διαφοροποιεί και κάνει μοναδικό τον κάθε άνθρωπο. Εάν υποθετικά μπορούσαμε να είμαστε όλοι τέλειοι δεν θα διαφέραμε πολύ ο ένας από τον άλλο και όλα γύρω μας θα ήταν όμοια και βαρετά. Η ατέλεια είναι αυτή που δημιουργεί την ποικιλομορφία αλλά και τις διαφορετικές εκφάνσεις της ομορφιάς. Θεωρώ λοιπόν ότι η αναζήτηση της τελειότητας per se είναι ένα άλμα στο κενό. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύουμε τη μοναδική έμφυτη ομορφιά που έχει ο καθένας μας από την επίδραση του χρόνου αλλά και του περιβάλλοντος επάνω σε αυτή. Η καλή υγεία του δέρματος χρήζει και αξίζει της καθημερινής μας προσοχής, όπως ακριβώς κάνουμε με τη στοματική υγιεινή ή τη διατροφή. Ενώ λοιπόν δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η τελειότητα, δικαιούμαι να βελτιώσω την εικόνα μου χωρίς απαραίτητα να γίνω μία ακόμα πανομοιότυπη αντιγραφή κάποιου άλλου. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα αρκεί να έχουμε το σθένος και την παιδεία να καταλάβουμε τη διαφορά. Δυστυχώς η επίδραση των social media είναι τις περισσότερες φορές προς τη λάθος κατεύθυνση και εκεί πραγματικά χρειάζεται η σωστή καθοδήγηση του ιατρού ώστε να μην έχουμε αυτά τα αφύσικα αποτελέσματα.
Τι είναι αυτό πρέπει να προσέχουμε ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως παραμορφώσεις;
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες και πλαίσια μέσα στα οποία οφείλουμε να κινηθούμε σαν γιατροί αισθητικής ιατρικής. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε σωστά και φυσικά αποτελέσματα. Η σωστή εκπαίδευση του γιατρού παραμένει το Α και το Ω, ενώ παράλληλα η αισθητική ιατρική εξελίσσεται διαρκώς και ο γιατρός που την εφαρμόζει πρέπει να παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις. Η γνώση της ανατομίας που ολοένα βαθαίνει, τα σύγχρονα υλικά που έχουμε στη διάθεση μας βελτιώνονται και αυξάνουν, οι τεχνικές εφαρμογής των υλικών πληθαίνουν ανοίγοντας νέους ορίζοντες εφαρμογής, οι τεχνολογίες laser και άλλων θερμικών θεραπειών προστίθενται στη φαρέτρα μας και αποτελούν τα «όπλα» μας για όλο και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Όλη αυτή η νέα γνώση απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση και εκπαίδευση από το γιατρό αισθητικής ιατρικής ανεξαρτήτως πόσο ικανός και επαρκής μπορεί να είναι ήδη. Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω ακράδαντα ότι έγκειται και στην προσωπική αισθητική του κάθε ανθρώπου, του κάθε γιατρού εν προκειμένω, να αναγνωρίσει αλλά και να ξέρει πότε πρέπει να πει το «όχι» με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.
Ποιο είναι το εύρος των υπηρεσιών που παρέχει το «Χάρις Βρεττού Medical Anti-aging» και τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει;
Το εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται στο ιατρείο περιλαμβάνει κυρίως ενέσιμες εφαρμογές, καθώς και κάποιες μη ενέσιμες όπως την χρήση μηχανημάτων laser, ραδιοσυχνοτήτων, fractional, φωτοθεραπείες που μπορούν να δράσουν επικουρικά με αυτές, για να έχουμε ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Ξεχωρίζει όμως ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται. Προσωπικός μου στόχος εξάλλου είναι και θα είναι η υψηλού επιπέδου υπηρεσία. Από τη στιγμή που κάποιος ζητήσει τη συμβουλή μου και την θεραπευτική μου παρέμβαση, αυτή γίνεται μόνο μετά από την κατάλληλη ανάλυση των αναγκών του, αλλά και με την αντίστοιχη επικοινωνία και ενημέρωση για το τι θα κάνουμε και γιατί. Πρεσβεύω το «less is more» και έχω δει πολλές φορές ότι μικρές «απαλές» αισθητικές τροποποιήσεις μπορούν να επιφέρουν υπέροχα και φυσικά αποτελέσματα που δίνουν όμως μεγάλη χαρά στον αποδέκτη τους.
Ποιες είναι οι πιο καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζετε;
Παρόλο που είμαι οπαδός της εξέλιξης και την παρακολουθώ στενά στο χώρο μου, έχω μια συγκεκριμένη άποψη για την καινοτομία αυτή καθαυτή. Κάθε χρόνο δαπανώνται δισεκατομμύρια στον χώρο της αισθητικής ιατρικής. Οι εταιρίες παραγωγής σκευασμάτων αισθητικής ιατρικής υποχρεούνται κατά κάποιο τρόπο να λανσάρουν όλο και κάτι νέο για να θεωρηθούν πρωτοπόρες. Από την άλλη οι γιατροί που εφαρμόζουν τις θεραπείες νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάσουν στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται τη νέα καινοτόμα θεραπεία που θα ανατρέψει τα πάντα και που μόνο αυτοί κάνουν. Θέλω συνειδητά να απέχω από αυτή την τακτική και να επιλέγω κάθε φορά θεραπείες με πραγματικά αποτελέσματα όσο «παλιές» κι αν είναι, αλλά κι από τις νέες θεραπείες που πολλές φορές μας εκπλήσσουν ευχάριστα, να φιλτράρω αυτές που πραγματικά αξίζουν και έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό. Παραδείγματα τέτοιων θεραπειών μπορεί να είναι ένα ενέσιμο εμφύτευμα (filler) το οποίο προέρχεται από ένα φύκι ιδιαίτερα συμβατό με τους ιστούς μας ή μια βιοδιέγερση η οποία πραγματοποιείται με ελάχιστα τσιμπήματα.
Επίσης μια θεραπεία για την οποία είμαι πολύ περήφανη για τον καινοτόμο, διαφορετικό τρόπο με τον οποίο την εφαρμόζω, είναι σίγουρα το PRP/PRF/STEMCELLS. Μια θεραπεία 100% βιολογική με την έννοια ότι στηρίζει την ίδια τη βιολογία των κυττάρων μας ενώ η πρώτη ύλη αποτελείται από τα ίδια μας τα κύτταρα μόνον. Η καινοτομία κατά την γνώμη μου βρίσκεται στην καθαρή ιατρική σκέψη ώστε να γίνει η σωστή επιλογή θεραπείας για τον κάθε άνθρωπο.
Φωτογραφίες: Alex Zachariadis Photographer