Διαλειμματική νηστεία: Τι πρέπει να γνωρίζεις για το fasting
Η διατροφολογική ομάδα Nutrition Support μας δίνει τις απαντήσει για το τι είναι η διαλειμματική νηστεία που έχει γίνει της μόδας το τελευταίο καιρό.
- 11/05/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Πολλά ερωτήματα μπορεί να ταλανίζουν όσους έχουμε καταπιαστεί με το θέμα «διαλειμματική νηστεία», γνωστή ως «intermittent fasting» (IF). Είναι μία δίαιτα της μόδας; Έχει τη δυναμική να μείνει και να αντικαταστήσει τις κλασικές διατροφικές οδηγίες;
Η συζήτηση που παρακολουθούμε βασίζεται σε δημοσιευμένα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι είναι μία υποσχόμενη μέθοδος για να χάσει κανείς βάρος και να πετύχει βελτίωση στους δείκτες υγείας.
Τι είναι διαλειμματική νηστεία (IF);
Μία βασική παραδοχή της IF είναι το τεκμηριωμένο επιστημονικά γεγονός ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύουμε για τις καθημερινές μας λειτουργίες. Αυτό που την διαφοροποιεί είναι ο τρόπος που γίνεται ο περιορισμός των θερμίδων, αν και οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχει ενιαία χαρακτηριστικά.
Στην βιβλιογραφία μελετώνται διαφορετικού τύπου «διαλειμματικές νηστείες». Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η δημοσιότητα στρέφεται στην 16:8 αλλά είναι επίσης γνωστή και η 2:5.
Στον τύπο 16:8, η φάση νηστείας (αποχής από το φαγητό) διαρκεί 16 ώρες και ακολουθεί η φάση λήψης φαγητού που διαρκεί 8 ώρες.
Στον τύπο 2:5, η νηστεία γίνεται 2 ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να είναι απόλυτη (καμία λήψη τροφής ή να περιλαμβάνει 1 γεύμα των 500-600 θερμίδων. Τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας ακολουθείται ένα κανονικό ή ελαφρώς υποθερμιδικό πρόγραμμα.
Είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους;
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, ο ενδεδειγμένος τρόπος για την απώλεια βάρους είναι η μείωση περίπου 500 θερμίδων την ημέρα από την ημερήσια κατανάλωση με στόχο να χάσουμε από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της IF, πετυχαίνουμε τον περιορισμό των θερμίδων μέσω του περιορισμού του ωραρίου που επιτρέπεται η λήψη τροφής.
Τα στοιχεία που υπάρχουν δε θεωρούνται επαρκή για να γενικευτούν, παρόλα αυτά η IF φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, όσο και οι κλασικές μεθόδους χωρίς να υπερέχει συγκριτικά.
Ακολουθώντας IF μπορώ να βελτιώσω την υγεία μου;
Η IF είναι μία σχετικά καινούρια δίαιτα. Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικές σε ότι αφορά την επίδρασή της σε δείκτες υγείας.
Μέχρι τώρα οι θετικές επιδράσεις φαίνεται να σχετίζονται κυρίως με την απώλεια του βάρους, αλλά και την επίδραση της στην ινσουλίνη.
Δεν έχει μελετηθεί εκτενώς πως αντιδρά το σώμα μας όταν ακολουθούμε την IF μακροχρόνια και αν έχει αντίστοιχα τις όποιες θετικές επιδράσεις του πρώτου διαστήματος.
Η IF απευθύνεται σε όλους;
Εδώ απαντάμε με σιγουριά όχι. Σε περίπτωση διαβήτη, εγκυμοσύνης, θηλασμού καθώς και στην παιδική ηλικία δεν επιτρέπεται ο πειραματισμός με την IF. Αντίστοιχα αντενδείκνυται στις διατροφικές διαταραχές.
Συμπέρασμα
Η IF είναι ένα σύνολο από δίαιτες με κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Δεν φαίνεται να είναι απλά μία δημοφιλής δίαιτα αλλά προκύπτουν και κάποια οφέλη. Για να είμαστε σε θέση να τη συστήσουμε με σιγουριά χρειάζεται να αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική. Έτσι περιμένουμε νέα πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα με μελέτες καλύτερα σχεδιασμένες που διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ανεξάρτητα με τον ιδανικό τρόπο για τον περιορισμό της ποσότητας της τροφής, σε κάθε περίπτωση έχει σημασία η ποιότητά της. Δηλαδή, το να ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής (με χαρακτηριστικά όπως: πολλά λαχανικά και φρούτα, άπαχα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, «καλά» λιπαρά και μη επεξεργασμένα δημητριακά) είναι κάτι που πρέπει να το βάζουμε σε προτεραιότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό και τον διαιτολόγο σας.
Από την Διαιτολογική ομάδα του κέντρου διατροφής Nutrition Support
Διεύθυνση: πλατεία Εσπερίδων 2, Γλυφάδα Τηλ: 210-8982265