Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;
Η κλινική ψυχολόγος Εμμανουέλα Παπαθανασίου εξηγεί τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο να μιλήσει με έναν θεραπευτή.
- 16/07/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία – η θλίψη, το άγχος, η κατάθλιψη, το τραύμα, ο εθισμός και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι από τους πιο συνηθισμένους. Μερικά προβλήματα στη ζωή μας μπορεί να φαίνονται ανεκτά, ενώ άλλα συντριπτικά. Ανεξάρτητα από την ένταση, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του προβλήματός μας, κανένα ζήτημα δεν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο για να επωφεληθούμε από τη θεραπεία
Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο να μιλήσει με έναν θεραπευτή:
1. Οι φίλοι και η οικογένειά σου δεν μπορούν να είναι το μόνο σου καταφύγιο
Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές υποστήριξης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις συχνά βουτούν κατευθείαν στο “fix it mode”. Θα ακούς συχνά δηλώσεις, “Λοιπόν, αυτό συνέβη σε μένα και έκανα τα Χ, Υ και Ζ. Πρέπει πραγματικά να το δοκιμάσεις, λειτούργησε για μένα.” Όταν συμβεί αυτό, η εστίαση της συνομιλίας μετατοπίζεται μακριά από εσένα και τη μοναδική εμπειρία σου. Οι συμβουλές τους προέρχονται από την κοσμοθεωρία τους που ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται σε εσένα ή να ισχύει για τη δική σου κατάσταση. Όταν αποκαλύπτεις προβλήματα σε φίλους και συγγενείς, μπορεί να εμφανιστεί μια ποικιλία αρνητικών αντιδράσεων, όπως η απάντηση «σου το είπα, έτσι;» αν δεν ακολουθήσεις τις συμβουλές τους.
2. Αυτοπροστασία
Η σωματική σου υγεία είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική σου υγεία. Η ιεράρχηση της ψυχικής υγείας προάγει υγιείς πρακτικές αυτο-φροντίδας. Το να μιλάς για τα προβλήματά σου χωρίς να λογοκρίνεσαι για κάποια από τις ευαίσθητες πλευρές της προσωπικότητάς σου μπορεί να είναι απελευθερωτικό και καθαρτικό.
3. Πραγματοποίηση εναλλακτικών προοπτικών
Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, είναι συχνά δύσκολο να δούμε εναλλακτικές λύσεις. Η θεραπεία μπορεί να διευρύνει την προοπτική μας και να παρέχει απόσταση μεταξύ του εαυτού μας και του προβλήματός μας, βοηθώντας να τις προσεγγίσουμε και τελικά να ξεπεράσουμε το στρες που επηρεάζει την ευημερία μας.
4. Εύρεση νοήματος
Είναι φυσικό να θέλεις να καταλάβεις τον λόγο που σου συμβαίνουν δύσκολα πράγματα. Η κατανόηση της δυσκολίας εκδηλώνεται μέσω σκέψεων, “γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα;” Όταν μπορείς να συνεισφέρεις στην αίσθηση του νοήματος σε μια δύσκολη κατάσταση, η ισχύς του προβλήματος συχνά μειώνεται. Η θεραπεία είναι μια διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις το λόγο του προβλήματος.
5. Ανακάλυψε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης
Η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέες στρατηγικές αντιμετώπισης των τρεχόντων και μελλοντικών προβλημάτων. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης είναι οι σκόπιμες προσπάθειες που κάνουμε για να διαχειριστούμε και να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος. Υπάρχει πληθώρα στρατηγικών αντιμετώπισης για τη διαχείριση πολλών προβλημάτων. Ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης θα σου ταιριάζουν περισσότερο από άλλες. Η εκμάθηση και η εφαρμογή νέων στρατηγικών αντιμετώπισης θα σου δώσει την αυτοπεποίθηση να πιστεύεις ότι έχεις τον έλεγχο της διαχείρισης των προβλημάτων σου.
Ανεξάρτητα από το πρόβλημα, το άγχος ή τη δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο. Η θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους σημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και να μας οπλίσει με τις δεξιότητες για αποτελεσματική διαχείριση στο μέλλον.
Εμμανουέλα Παπαθανασίου
Κλινική Ψυχολόγος, ΜSc
6944723327
emma.papathanasiou@gmail.com