Η νότια Διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη μας βάζει σε διατροφικό πρόγραμμα μετά τις γιορτές
Μια συζήτηση με την Αλιμιώτισσα διατροφολόγο Κλεοπάτρα Κετσελίδη για τους στόχους της νέας χρονιάς, τα κιλά και τη "σωστή" διατροφή.
- 10/01/2022
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
Μετά τις κρεπάλες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βασική θέση στα resolutions του νέου έτους έχει για τους περισσότερους από εμάς το να μπούμε σε πρόγραμμα διατροφής, ίσως να χάσουμε κι εκείνα τα δύο ή τρία κιλάκια που κουβαλούσαμε από το καλοκαίρι. Η διατροφή, η απώλεια βάρους και φυσικά η καλύτερη φυσική κατάσταση είναι ψηλά στη λίστα με τους νέους στόχους, για να γίνουν όμως πραγματικότητα απαιτείται πρόγραμμα.
Ως ο πλέον ειδικός άνθρωπος για να μας βοηθήσει να το επιτύχουμε, η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη, που συνεργάζεται ως αθλητική διατροφολόγος με τις ακαδημίες μπάσκετ του Ολυμπιακού, μας άνοιξε το γραφείο της, Healthy Deli Nutrition, επί της οδού Γ. Παπανδρέου 3Α στον Άλιμο, και μας έδωσε… τροφή για σκέψη (αλλά και για πράξεις) για τη νέα χρονιά.
Στην εποχή της πανδημίας είναι τελικά πιο δύσκολο να ακολουθήσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή;
Η περίοδος που διανύουμε -και ειδικά αυτή της καραντίνας- ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα δύσκολο για όλους. Σε αυτήν λοιπόν την τόσο ασυνήθιστη κατάσταση, είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν και οι διατροφικές συνήθειες. Προσωπικά, έχω παρατηρήσει δύο είδη αντιδράσεων από τον κόσμο: Το πρώτο και πιο σύνηθες είναι η αλλοίωση των διατροφικών συνηθειών και το δεύτερο είναι η βελτίωση της διατροφής. Εξαρτάται πολύ από την ιδιοσυγκρασία του καθενός, το πόσο έχει δουλέψει με τον εαυτό του και τη διάθεση για αλλαγή. Πολλοί πήραν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και θέλησαν να την μετατρέψουν σε κάτι θετικό. Βρήκαν την αποχή από την εργασία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις ως ευκαιρία να ασχοληθούν με τη βελτίωση της διατροφής τους, με την οργάνωση της κουζίνας, την εκμάθηση μαγειρικής και την άθληση. Άλλοι πάλι είδαν το φαγητό ως παρηγοριά και κατέφυγαν σε αυτό για διασκέδαση, κάτι που είχε εννοείται αρνητικές συνέπειες και στο βάρος και σε πολλούς παράγοντες υγείας. Δεν κρίνουμε κανέναν, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει άλλα ερεθίσματα και άλλες ανάγκες.
Η ελληνική διατροφική κουλτούρα έχει στο DNA της τη Μεσογειακή Διατροφή. Ποιες είναι, σύμφωνα με αυτή, οι καλύτερες τροφές που μπορούμε να τρώμε τον χειμώνα ;
Δυστυχώς, οι διατροφικές συνήθειες των Eλλήνων τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και δεν συνάδουν με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Σίγουρα έχουμε διατηρήσει ορισμένα καλά στοιχεία σε σχέση με άλλους λαούς, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα όσπρια, ωστόσο οι επιρροές του δυτικού τρόπου ζωής έχουν εισχωρήσει στη διατροφή μας. Ειδικά οι νεότερες γενιές καταναλώνουν πολύ συχνά fast food, κόκκινο κρέας, λιπαρά τρόφιμα, αλκοόλ αναψυκτικά και άλλες τροφές. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, από τα οποία επωφελούμαστε χάρη στις βιταμίνες. Αυτές τις τροφές θέλουμε και τον Χειμώνα, όπου κυριαρχούν οι εποχιακές ασθένειες, για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας με βιταμίνες και μέταλλα.
Την περίοδο των Χριστουγέννων όλοι λίγο πολύ φάγαμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και γενικώς πάρα πολλά γλυκά. Υπάρχει κάποια μαγική συμβουλή που έχεις να μας δώσεις πάνω σε αυτό; Πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει ένα μέτρο μπροστά σε τόσες προκλήσεις;
Το μέτρο το ορίζουμε εμείς για τον εαυτό μας. Οι γιορτές δεν είναι η περίοδος που πρέπει να μετράμε θερμίδες. Καταναλώνουμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε, χωρίς ωστόσο να πιέζουμε τον εαυτό μας να φάει τα πάντα σε τεράστιες ποσότητες απλά και μόνο επειδή είναι γιορτές. Τρώμε πάντα συνετά. Εξάλλου σημασία δεν έχει τι κάνουμε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων!
Στην Ελλάδα όλες οι γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Και γενικά μάλλον καταναλώνουμε πολύ κρέας. Είναι αυτό κάτι που πρέπει να αλλάξουμε;
Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου ΙΙ κ.α. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μάλιστα (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ) περιέχει επιπλέον συντηρητικά και χημικά τα οποία αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του δεν πρέπει να ξεπερνά την 1 φορά την εβδομάδα. Μεγάλη σημασία ωστόσο παίζει και η κοπή κόκκινου κρέατος που θα επιλέξουμε αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος. Προτείνω λοιπόν να επιλέγουμε άπαχα μέρη κρέατος όπως το ψαρονέφρι, το μοσχαρίσιο φιλέτο (μπορείτε πάντα να ζητήσετε από τον κρεοπώλη άπαχο κομμάτι ή να αφαιρέσει το ορατό λίπος). Εξαιρετικές επιλογές είναι επίσης το λευκό κρέας από κοτόπουλο και γαλοπούλα. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος προτιμούμε την ψησταριά και το μαγείρεμα στη σχάρα του φούρνου τοποθετώντας ένα ταψί στο κάτω μέρος ώστε να γίνει εκεί η συλλογή του λίπους. Έτσι το κρέας δε θα μαγειρευτεί στο λίπος του και θα έχουμε ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Καλύτερο οργανολιπτικό αποτέλεσμα, περιορίζοντας παράλληλα το πρόσθετο αλάτι, μπορούμε να χαρίσουμε στο κρέας μαρινάροντάς το με ελαιόλαδο, κρασί, μουστάρδα, μέλι, μυρωδικά κ.ά.
Στις γιορτές καταναλώσαμε επίσης πολύ αλκοόλ…
Ιδανικό είναι να μην υπερκαταναλώνουμε αλκοόλ αλλά να το απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες και ενδεχομένως αραιωμένο με ανθρακούχο ή απλό νερό. Η αποχή από το αλκοόλ για μερικές μέρες μετά τις γιορτές είναι σίγουρα μια καλή πρακτική για «αποφόρτιση» του ήπατος. Ακόμη, από έρευνες έχει φανεί ότι η κατανάλωση προβιοτικών (πχ κεφίρ ή γιαουρτι χαμηλών λιπαρών), νερού, πράσινου τσαγιού φρούτων και λαχανικών βοηθούν στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ.
Με το πέρας των γιορτών όλοι προσπαθούν να ξεκινήσουν διατροφή – συνήθως με αφαγία ή με παρόμοιους τρόπους. Πώς μπορεί να κάνει κάποιος σωστή μετάβαση από τα τραπέζια των γιορτών σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Η αποχή από το φαγητό ή οι διάφορες «αποτοξινωτικές» μέθοδοι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και είναι σίγουρα λάθος πρακτικές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να επανέλθει και να αποβάλει τα περιττά κιλά είναι να πίνουμε πολλά υγρά, όπως νερό, τσάι και διάφορα αφεψήματα, να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, να μαγειρεύουμε ελαφριά για να βοηθήσουμε το πεπτικό μας να ανταποκριθεί καλύτερα και φυσικά να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας.
Μήπως ισχύει ότι για να αδυνατίσουμε είναι καλύτερα να τρώμε σκέτη πρωτεΐνη με σαλάτα;
Αν πρέπει να δώσω μονολεκτική απάντηση, θα πω όχι. Ωστόσο ο τύπος της δίαιτας και των συνδυασμών που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές και βάσει ερευνών έχει φανεί ότι τέτοιου είδους δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια κυρίως υγρών και μυϊκού ιστού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε επαναπρόσληψη του απολεσθέντος βάρους. Η πλειοψηφία των μελετών και ανάμεσα σε αυτές και μια πρόσφατη μελέτη που εκπόνησα σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητές υποστηρίζουν πως η Μεσογειακή Διατροφή είναι αυτή που μας βοηθάει να χάσουμε λίπος και παράλληλα να βελτιώσουμε τους παράγοντες υγείας μας. Το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών και αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το πετύχουμε με μια δίαιτα «Πρωτεΐνη-Σαλάτα».
Healthy Deli Nutrition | Κλεοπάτρα Κετσελίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος | Γ. Παπανδρέου 3Α, Άλιμος | 210 98 85010