Καρκίνος του μαστού: Όσα θέλουμε και πρέπει να γνωρίζουμε
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, μιλάμε για τα αίτια, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε για τον αόρατο αυτό εχθρό.
- 25/10/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Γράφει η φαρμακοποιός, health coacher και ιδιοκτήτρια του φαρμακείου Remedi στη Γλυφάδα, Ρεβέκκα Διρχαλίδου.
Αν και καμία φορά μόνο και μόνο η ιδέα του καρκίνου μας τρομάζει καλό είναι να ενημερωνόμαστε σωστά για να γνωρίζουμε και να μπορούμε να δράσουμε ανάλογα. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, ο καρκίνος του μαστού υπάρχει στην ζωή των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου για εκείνες, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες διαγνώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Δυστυχώς κάθε χρόνο 2.000 Ελληνίδες χάνουν την μάχη. Τα στοιχεία αυτά μας υποδεικνύουν πως πρέπει να αφυπνιστούμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις κόρες και τις μαμάδες μας. μαστού.Ο τρόπος να προστατευτούμε είναι απλός και εύκολος, αφού θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
1. Αυτοεξέταση
Από την εφηβεία και στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή, οι γυναίκες θα πρέπει να αυτοεξετάζεται κάθε μήνα, να προσέχουν για τυχόν αλλαγές και να τις αναφέρουν άμεσα στο γιατρό τους. Καταλληλότερη ημέρα αυτοεξέτασης είναι η 10η ημέρα μετά την έμμηνο ρύση κάθε μήνα.
2. Επίσκεψη στο Γιατρό
Μια φορά το χρόνο επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για κλινική εξέταση.
3. Μαστογραφία
Μετά την ηλικία των σαράντα, κάνουμε κάθε χρόνο μία μαστογραφία.
Tip: Για να το θυμόμαστε κάθε χρόνο, ορίζουμε μια συγκεκριμένη περίοδο για τις προληπτικές μας εξετάσεις, όπως για παράδειγμα τον μήνα των γενεθλίων μας.
Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε
- Εξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης
- Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης
- Έκκριση υγρών ή αίματος από τη θηλή
- Εισολκή δέρματος δηλαδή έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού
- Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος
Αίτια για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού
- Ηλικία: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, ωστόσο τα ποσοστά αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι ηλικιακές κλίμακες. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ σπανίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
- Κληρονομικότητα: Υπολογίζεται ότι μόλις το 5 – 10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σχετίζεται όντως με παράγοντες κληρονομικότητας, ενοχοποιώντας δύο γονίδια, γνωστά ως BRCA 1 και BRCA 2. Επίσης, γυναίκες με εξ αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
- Διαταραχές της έμμηνου ρύσης: Στοιχεία υποδηλώνουν πως γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης (πριν από το 12ο έτος της ηλικίας τους) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
- Αλκοόλ: Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 στο Διεθνές Συνέδριο ογκολογίας του Σαν Αντόνιο, άτομα που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και καταναλώνουν με μετριοπάθεια αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισής του από εκείνα που πίνουν λίγο ή καθόλου οινοπνευματώδη.
- Παχυσαρκία: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.
- Κάπνισμα: Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως, από γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης για εννέα περίπου χρόνια, αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 60%.
- Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών: Με επιφύλαξη αναφερόμαστε σε αυτόν τον παράγοντα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί επίσημα από μελέτες η συσχέτιση της λήψης αντισυλληπτικών με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
- Ιστορικό Καρκίνου: Γυναίκες που έχουν εμφανίσει προηγουμένως καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών ή του μαστού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν 2ο καρκίνο στο μαστό.
- Καθιστική Ζωή: Όπως δείχνουν οι σύγχρονες μελέτες οι γυναίκες με συστηματική σωματική δραστηριότητα παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ανεξάρτητα από το όργανο που η ασθένεια πλήττει.
- Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης: προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση της μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Πώς προστατευόμαστε
- Τηρούμε το πρόγραμμα των εξετάσεων μας.
- Διατηρούμε ένα υγιές βάρος
- Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση αλκοόλ
- Ελαττώνουμε ή και διακόπτουμε το κάπνισμα
- Βάζουμε μέσα στην ζωή μας την καθημερινή άσκηση
Τι πρέπει να θυμόμαστε για τον καρκίνο του μαστού
- Κάθε γυναίκα μπορεί να νοσήσει, ακόμη και αν δεν έχει οικογενειακό ιστορικό
- Ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος
- Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
Φαρμακείο Remedi- Ρεβέκκα Διρχαλίδου | Κύπρου 61, Γλυφάδα | 21 0894 3438 | https://remedi.gr/| Facebook