Κορονοϊός και νεογέννητα: Οι συμβουλές της παιδιάτρου
Τι προσέχουμε αυτήν την περίοδο αν έχουμε στο σπίτι ένα νεογέννητο (ή λίγο μεγαλύτερο) βρέφος; Η Παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη και η Μαία Αναστασία Νομικού μας δίνουν όλες τις πρακτικές συμβουλές.
- 02/04/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Η περίοδος που ένα νέο μωρό έρχεται στο σπίτι είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη. Και τώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμα πιο απαιτητική, αφού τα περιορισμένα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα και ο φόβος για τις άγνωστες διαστάσεις του νέου ιού κάνουν τα άγχη μιας νέας μητέρας και της υπόλοιπης οικογένειας ακόμα πιο έντονα.
Ζητήσαμε λοιπόν από την Παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη και τη Μαία Αναστασία Νομικού να μας δώσουν έναν βασικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να προσέχουμε αυτές τις μέρες στο σπίτι με ένα μωρό.
Τα βασικά μέτρα προφύλαξης στον γενικό πληθυσμό
- Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ιό.
- Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά.
- Κρατάμε τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση από οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται.
- SOS Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα, ειδικότερα αν έχουμε βρεθεί σε δημόσιο χώρο, αν έχουμε φυσήξει τη μύτη μας, αν έχουμε βήξει ή φταρνιστεί. Αν δεν έχουμε κοντά νερό κ σαπούνι χρησιμοποιούμε αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
- Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας.
- Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντιλο αν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε ή με το εσωτερικό του αγκώνα μας για να προφυλάξουμε τους γύρω μας. Πετάμε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
- Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε συχνά μέσα στην ημέρα, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χερούλια, γραφεία, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ποντίκι υπολογιστή, τουαλέτες, νεροχύτες.
- Όσα προϊόντα είναι δυνατόν, καλό είναι να καθαρίζονται πριν τα βάλουμε μέσα στο σπίτι.
- Αερίζουμε καλά το σπίτι κάθε μέρα.
- Όσο διαρκούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας βγαίνουμε ΜΟΝΟ για ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες προϊόντων στο σπίτι. Αγοράζουμε με σύνεση ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνουμε κάθε μέρα.
- Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή και καλή ενυδάτωση που συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι παραπάνω πρέπει να κάνουμε ή να προσέχουμε αυτές τις μέρες αν έχουμε νεογέννητο (ή μεγαλύτερο βρέφος) στο σπίτι
- Εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
- Πλένουμε τα ρουχαλάκια του μωρού με δικό τους βρεφικό απορρυπαντικό σε ξεχωριστή πλύση και σε υψηλή θερμοκρασία και τα σιδερώνουμε.
- Αερίζουμε καλά τους χώρους του σπιτιού, σε ξεχωριστό χρόνο το κάθε δωμάτιο, για να μην εκτίθεται το μωρό στα ρεύματα.
- Αν έχουμε βρέφος που είναι σε ηλικία που κάθεται σε καρεκλάκι φαγητού, μπουσουλάει ή στέκεται, απολυμαίνουμε καλά τις επιφάνειες που ακουμπάει συχνά.
- Ταΐζουμε το μωρό με δικά του σκεύη φαγητού.
- Επειδή τα μωρά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς , όσο δύσκολο και αν είναι για τις γιαγιάδες και τους παππούδες, το να ΜΗΝ τα συναντούν είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς. Ακόμη και εμείς, αν θέλουμε να τους προσφέρουμε βοήθεια με τα ψώνια, καλό είναι να τα αφήνουμε έξω από την πόρτα τους.
Τι κάνουμε αν ένας γονέας αναγκαστικά δουλεύει και έρχεται σε επαφή με κόσμο
Αν ο ένας γονέας πρέπει να βγαίνει από το σπίτι είτε για δουλειά είτε για ψώνια, καλό είναι να προσέχει τα εξής:
- Να αφήνει τα παπούτσια εκτός σπιτιού.
- Τα ρούχα να τοποθετούνται στο μπαλκόνι για να αερίζονται.
- Nα πλένει σχολαστικά τα χέρια του πριν κάνει οτιδήποτε άλλο, ειδικά πριν έρθει σε επαφή με το βρέφος.
- Ίσως να είναι σκόπιμο ο ένας από τους δύο γονείς, που πρέπει να πηγαίνει στην εργασία του, να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο από το βρέφος.
Kατερίνα Κατσιμπάρδη
Παιδίατρος, Δικάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
Δαρδανελίων 44, Βούλα
Τ: 2130381617
pedkatsibardi@gmail.com
Aναστασία Νομικού
Μαία
anastasianomikou1414@gmail.com