Κορονοϊός: Τι να προσέξω στη διατροφή μου
Τα κρούσματα του κορονοϊού ολοένα και αυξάνονται. Η διαιτολογική ομάδα του Nutrition Support μας δίνει χρήσιμα tips για να προσέξουμε τη διατροφή μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
- 17/03/2020
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Η επάρκεια όλων των θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό μας είναι ένας παράγοντας που φαίνεται να συντελεί στην μέγιστη απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έτσι μπορεί να ανταποκριθεί στο καθημερινό και σύνθετο καθήκον της προστασίας μας από τους μικρούς εισβολείς στο σώμα μας όπως είναι οι ιοί.
Οι βιταμίνες που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην διαδικασία της ανοσολογικής απάντησης είναι η Α, D, E καθώς και συστατικά όπως ο Σίδηρος, ο Ψευδάργυρος, το Σελήνιο, ο Χαλκός. Πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων.
Τη βιταμίνη Α μπορεί να τη λάβει κανείς από το συκώτι, τον κρόκο αυγού, τα λιπαρά ψάρια καθώς και από λαχανικά όπως τη γλυκοπατάτα, το καρότο, την κολοκύθα και το σπανάκι.
View this post on InstagramA post shared by Nutrition Support (@nutritionsupport) on
Η βιταμίνη D ναι μεν υπάρχει σε τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια, παρόλα αυτά η παραγωγή από τον οργανισμό μας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας φαίνεται να είναι η βασικότερη πηγή.
View this post on InstagramA post shared by Nutrition Support (@nutritionsupport) on
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε φυτικά έλαια αλλά επίσης σε ξηρούς καρπούς και σπόρους (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, ηλιόσπορους).
Ο Σίδηρος υπάρχει κυρίως στο συκώτι, τις γαρίδες το καλαμάρι και το αυγό αλλά μπορεί να το συναντήσει κανείς και σε φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, το κακάο, το σπανάκι και τους ξηρούς καρπούς.
View this post on InstagramA post shared by Nutrition Support (@nutritionsupport) on
Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε Ψευδάργυρο χρειάζεται να υπάρχουν στη διατροφή τρόφιμα όπως φύτρο σταριού, αυγά, κρέας. Εξαιρετικά πλούσια πηγή αποτελούν και τα στρείδια.
Πολύ καλή πηγή Σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, ενώ πηγές αποτελούν τα αυγά τα ψάρια, σπόροι (όπως chia, ηλιόσποροι) ενώ υπάρχει στο κρέας και τα μανιτάρια. Η περιεκτικότητα του Σεληνίου στα τρόφιμα εξαρτάται από το υπέδαφος που καλλιεργούνται.
O Χαλκός βρίσκεται επίσης σε συκώτι, στρείδια, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τη σοκολάτα.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και κυρίως στα πιο λιπαρά ψάρια. Μπορούν να υπάρχουν και σε φυτικά τρόφιμα όπως τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia.
Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας βρίσκονται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σε πολύ μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως ξηροί καρποί και μανιτάρια. Χαμηλότερης βιολογικής αξίας βρίσκονται στα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη σόγια, το τόφου. Ο συνδυασμός κάποιων φυτικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτική πρωτεΐνη. Συμπληρωματική πρωτεΐνη μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες.
View this post on InstagramA post shared by Nutrition Support (@nutritionsupport) on
Τέλος, καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ στερητικές δίαιτες αυτή την περίοδο, και η προσπάθεια ρύθμισης του βάρους να γίνεται με πιο ήπιο και ισορροπημένο τρόπο ώστε να έχει ο οργανισμός την απαιτούμενη ενέργεια και θρέψη.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή που προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεσογειακή διατροφή και πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένα δημητριακά, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς καθώς και 20λεπτη έκθεση στη ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η διατροφή δεν μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανίκητο, αλλά μπορεί να του δώσει τις προϋποθέσεις να δουλέψει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Χρειάζεται να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου για να αξιολογήσει την πιθανότητα έλλειψης σε κάποιο θρεπτικό συστατικό και την κάλυψή του. Η διατροφική αξιολόγηση είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά. Επιπλέον, χρειάζεται να επανεξεταστεί η επιλογή της νηστείας με τη μορφή της αποχής όλων των ζωικών πρωτεϊνών ειδικά σε όσους διανύουν ήδη κάποιο κρυολόγημα ή έχουν αρρωστήσει πρόσφατα.
Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι ο τρόπος που ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση θρέψης αλλά και με άλλους παράγοντες. Σε αυτά τα πλαίσια η πρόληψη παραμένει η καλύτερη «θεραπεία». Η συμμόρφωση με τις οδηγίες για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού είναι αυτή που θα προστατέψει εμάς τους ίδιους, τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και τη δημόσια υγεία από αυτό τον νέο ιό, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.