ΝΙΩΘΩ: Ένας Χώρος Ψυχικής Υγείας (και) για εφήβους & παιδιά
Ο χώρος Ψυχικής Υγείας Νιώθω στοχεύει στην καλύτερη ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής για όλες τις ηλικίες. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν αναλαμβάνει ενήλικες, οικογένειες, παιδιά και εφήβους.
- 27/11/2020
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
Για κάθε περίπτωση υπάρχει και η επιλογή της ατομικής ψυχοθεραπείας και η επιλογή της ομαδικής. Ωστόσο η Αμαλία Λουίζου, εμπνεύστρια του Χώρου, συστήνει την ατομική θεραπεία σαν πρώτο βήμα θεραπευτικής εμπειρίας για τον κάθε ένα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η παραπάνω σύσταση γίνεται έτσι ώστε αν κάποιος άνθρωπος αποφασίσει να συμμετέχει σε ομαδική ψυχοθεραπεία, να έχει αποκτήσει πρώτα μία καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί η θεραπεία, να έχει εντοπίσει κάποια από τα θέματα στα οποία επιθυμεί να εστιάσει και να είναι σε θέση να ωφεληθεί ουσιαστικά από τη συμμετοχή του σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα.
“Ενδείκνυται να έχεις ήδη δουλέψει με τον εαυτό σου ή και με τον συγκεκριμένο θεραπευτή που συντονίζει την ομαδική ψυχοθεραπεία, γιατί η δυναμική της ομάδας είναι αρκετά διαφορετική. Η ατομική θεραπεία γίνεται κατά πρόσωπο με αποτέλεσμα ο θεραπευόμενος να βιώνει πιο άμεσα τη στήριξη που του παρέχεται. Αν μπει από την αρχή σε μία ομάδα, ενδέχεται και να νιώσει ότι παραμελείται.”, τονίζει η Αμαλία Λουίζου, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Νιώθω.
Ψυχοθεραπεία σε εφήβους και παιδιά
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι, βρίσκονται σε μια διαδικασία όπου ακόμα αποκτούν εμπειρία σε σχέση με το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους και με το πώς να αντιμετωπίσουν αντίξοες καταστάσεις που συναντούν στην πορεία τους. Το πώς θα εξελιχθεί η θεραπεία ενός παιδιού ή ενός εφήβου έχει άμεση σχέση με το πως οδηγήθηκε στην ψυχοθεραπεία.
“Αν για παράδειγμα το παιδί έρθει σε εμάς γιατί το έφερε η οικογένειά του παρά τη θέληση του, τότε μπορεί να μην κατανοήσει το λόγο που μπαίνει σε θεραπεία ή να πεισμώσει με αποτέλεσμα να μην δεσμευτεί στη θεραπεία. Οι έφηβοι, όμως, που έρχονται κατά κύριο λόγο από επιλογή τους είναι πιο συνειδητοποιημένοι συγκριτικάμε τα μικρότερα παιδιά.”
Τι οδηγεί έναν έφηβο στην ψυχοθεραπεία
Από τη στιγμή που γίνει η πρώτη αξιολόγηση και η διάγνωση από τους ειδικούς υποδείξει ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο ψυχικό νόσημα, πάμε στο σύνηθες φαινόμενο που θέλει τα σύγχρονα παιδιά και τους εφήβους να είναι αρκετά πιεσμένα.
“Είναι μια πρόκληση να έχεις απέναντί σου έναν έφηβο, καθώς τα παιδιά σήμερα είναι πολύ πιεσμένα και βιώνουν από νωρίς το συναίσθημα του άγχους. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζονται κρίσεις πανικού, συμπτώματα τραυλισμού, αϋπνίες και άλλες πρωτόγνωρες και φυσικά δυσάρεστες, ενοχλήσεις για έναν έφηβο”
Πιο συγκεκριμένες καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός παιδιού:
- Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Το υψηλό άγχος σε σχέση με τη δυνατότητα ανταπόκρισηςστις υποχρεώσεις
- Δυσκολίες στον τομέα της κοινωνικοποίησης
- Δυσκολίες στον ύπνο
- Έντονοι φόβοι
- Εκρηκτικές αντιδράσεις και έντονος θυμός
- Δυσκολίες σε σχέση με τη διατροφή (παιδική παχυσαρκία, ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία)
- Η αντιμετώπιση ενός συνδρόμου (για παράδειγμα Down, Williams, Aggelman)
- Η αντιμετώπιση μια διαταραχής (για παράδειγμα Αυτιστικού φάσματος, Ελλειμματικής προσοχής και Υπερκινητικότητας)
- Η αντιμετώπιση άλλων δυσκολιών όπως Νοητική Υστέρηση και Εγκεφαλική Παράλυση
- Δυσκολίες σε σχέση με τη λειτουργικότητα και την αυτο- φροντίδα
- Η αντιμετώπιση ενός διαζυγίου
- Η αντιμετώπιση ενός πένθους
Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που αντιλαμβάνονται σε δεύτερο χρόνο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αφού τους έχουν φέρει αρχικά οι γονείς τους, και επιθυμούν, πραγματικά, να βρουν μία λύση.
Ο στόχος της παρέμβασης σε παιδιά και εφήβους είναι να προσφέρει βοήθεια στα ίδια τα παιδιά, αλλά και να στηρίξει, να καθοδηγήσει, να ενισχύσει το ρόλο των γονέων και της οικογένειας σε σχέση με τη δυσκολία που έχει παρουσιαστεί. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Μέσα από τις παρακάτω υπηρεσίες:
- Συμβουλευτική Γονέων
- Θεραπεία μέσω Παιχνιδιού
- Ατομικήψυχοθεραπεία Εφήβων
- Ομάδες Εφήβων
- Ομάδες Αυτονόμησης Παιδιών
Μάθετε περισσότερα εδώ!