ΝΙΩΘΩ: Ο νέος Χώρος Ψυχικής Υγείας που μας βοηθάει να βρούμε την ισορροπία μας
Με motto το “Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα σε μία καλή ποιότητα ζωής” και με την συσσωρευμένη εμπειρία των εξειδικευμένων στελεχών του, το ΝΙΩΘΩ ήρθε στο κέντρο της Βούλας για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε σε κάθε τομέα της ζωής μας.
- 13/11/2020
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
Ο χώρος ΝΙΩΘΩ αποτελεί έναν χώρο ψυχικής υγείας. Το όραμα της ομάδας του με επικεφαλής την Αμαλία Λουίζου, Ψυχοθεραπεύτρια- MA Philosophy & Psychoanalysis, είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας στην καθημερινότητα.
“Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να λειτουργήσουμε σφαιρικά και να αντιμετωπίσουμε την ψυχική υγεία ως κάτι πολυπαραγοντικό.”
Έτσι στο ΝΙΩΘΩ, που άνοιξε την αγκαλιά του για το κοινό των νοτίων προαστίων μόλις τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες και συνεργάτες από διάφορες ειδικότητες στον Κλάδο της Υγείας. Ποιες είναι αυτές; Διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, ψυχίατροι, δραματοθεραπευτές, παθολόγοι κι άλλες ειδικότητες γιατρών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο χώρο αναλαμβάνει και τη στήριξη ατόμων με χρόνια νοσήματα.
Ποιος μπορεί να επισκεφθεί το ΝΙΩΘΩ;
Ο κάθε άνθρωπος που αισθάνεται την ανάγκη για βοήθεια και στήριξη, ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Μπορεί να είναι ένα άτομο ή μία οικογένεια, ένας ενήλικας, ένας έφηβος ή ένα παιδί.
“Συνήθως απευθύνεται σε εμάς κάποιος που ήδη βιώνει μία δύσκολη κατάταση, την οποία αδυνατεί να διαχειριστεί. Εμείς είμαστε εδώ για φροντίσουμε μέσα από τη σωστή αξιολόγηση, να τον βοηθήσουμε να αναβαθμίσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο την ποιότητα της ζωής παράλληλα με την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που τον οδήγησε στην πόρτα μας.”
Οι περισσότεροι επισκέπτονται ένα χώρο ψυχικής υγείας αποφασισμένοι για την κίνησή τους, στην πορεία όμως νιώθουν πως δυσκολεύονται λόγω της έκθεσης και κάνουν κάποια βήματα πίσω. Όπως μας εξηγεί η Αμαλία, αυτό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, αλλά εφόσον το άτομο νιώσει την ουσιαστική αλλαγή βιώνοντας τις μικρές καθημερινές αλλαγές στη ζωή του, τότε σίγουρα θα συνεχίσει να επενδύει στη θεραπεία της ψυχής του απολαμβάνοντας τα αποτελέσματά της και στο σώμα του.
“Επίσης παρέχουμε στήριξη σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως είναι η κλινικού τύπου κατάθλιψη, η ψυχωσική διαταραχή, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νεοπλασματική ασθένεια ή τα επακόλουθα από κάποιο ατύχημα.”
Η φιλοσοφία που πρεσβεύει η ομάδα του ΝΙΩΘΩ
Με λογότυπο την πεταλούδα, η οποία συμβολίζει την ψυχή από την αρχαία ακόμη Ελλάδα, η ομάδα του ΝΙΩΘΩ πλαισιώνει το άτομο ή την ομάδα θέτοντας ως αρχικό στόχο την σωστή αξιολόγηση. Η φιλοσοφία της είναι να γίνει η σωστή διάγνωση, ψυχικά και σωματικά, ώστε να εφαρμοστεί και η καλύτερη δυνατή θεραπεία.
“Το λογότυπό μας απεικονίζει την πεταλούδα, η οποία συμβολίζει την ψυχή αλλά έχει και δύο πρόσωπα που σχηματίζονται από τα φτερά της. Τα πρόσωπα αυτά εξηγούν την προσέγγισή μας, η οποία δίνει έμφαση στην άμεση επαφή με το άτομο, στο ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και προσπαθούμε μαζί να βρούμε μία λύση σε ό,τι το απασχολεί.”
Με στόχο την ισορροπία, την ηρεμία, την πνευματικότητα και την καλή σωματική υγεία, το ΝΙΩΘΩ αποτελεί ένα σύγχρονο θεραπευτήριο, αλλά με την έννοια που είχε στην αρχαιότητα δηλαδή έναν χώρο όπου μέσα από τις τέχνες, την πνευματικότητα και την ισορροπημένη διατροφή φτάνουμε στον καλύτερο εαυτό μας.
Οι υπηρεσίες του Χώρου Ψυχικής Υγείας
Στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του Χώρου είναι έξι και αφορούν στην ατομική ψυχοθεραπεία, στην ομαδική ψυχοθεραπεία, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τη διατροφική ψυχοθεραπεία, την ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων και φυσικά στην εποπτεία.
“Δραστηριοποιούμαι στο χώρο της ψυχικής υγείας 13 χρόνια και στα νότια προάστια υπήρχε η ανάγκη για έναν τέτοιο χώρο ψυχικής υγείας καθώς τα περιστατικά που μας επισκέπτονται, καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα σε ανάγκες. Για παράδειγμα έχουμε τους νέους γονείς που δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα και χρειάζονται βοήθεια, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που σίγουρα έχουν ανάγκη από επιπλέον στήριξη, τους εφήβους που ομολογώ πως είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι ως προς τη θεραπεία και τα σύγχρονα άτομα που βιώνουν μοναξιά.”
Τελικά η καραντίνα μάς κάνει καλό;
“Το άγχος της καθημερινότητας μάς είχε πιέσει πολύ, με αποτέλεσμα να έχουμε ρίξει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Η καραντίνα συγκεκριμένα εντείνει τα αισθήματα μοναξιάς, η μοναξιά όπως και η ίδια η ενημέρωση φέρνουν τη θλίψη κι αυτό είναι μία πραγματικότητα την οποία βιώσαμε και βιώνουμε όλοι μαζί.
Εκεί όμως που είχαμε δίπλα μας το θερμόμετρο ή παθαίναμε κρίσεις και ταχυπαλμίες, νομίζω ότι τελικά- ειδικότερα στο δεύτερο lockdown- ρίξαμε τους ρυθμούς, γίναμε πιο δημιουργικοί, συνδεθήκαμε με την οικογένεια και τους κοντινούς μας ανθρώπους, κάναμε έναν απολογισμό σχέσεων και ξεκουραστήκαμε.
Οι άνθρωποι βγαίνουμε πιο ξεκούραστοι από αυτό το δυσάρεστο κατά τα άλλα, διάλειμμα. Και θα ήθελα να κλείσω αυτή τη συνέντευξη μ’ ένα αισιόδοξο μήνυμα… Το ΝΙΩΘΩ ενσαρκώθηκε μέσα στην πρώτη καραντίνα και είναι εδώ για να προσφέρει κάτι θετικό και πολυπαραγοντικό στις ψυχές και τις ζωές μας!”