Ο Δρ. Ελευθέριος Σπάρταλης, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, μας μιλάει για το νέο πρότυπο Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς της Kλινικής ΡΕΑ
Μια στρατηγική συνεργασία που δημιουργεί για πρώτη φορά στα Νότια Προάστια ένα ολοκληρωμένο και υπερσύγχρονο κέντρο χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων του Θυρεοειδούς Αδένα και των Παραθυρεοειδών.
- 20/11/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Κλινική ΡΕΑ μετά την πρόσφατη απόκτηση της άδειας Γενικής Κλινικής συνεχίζει να αναπτύσσεται διαρκώς και να διευρύνει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες της. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε και το πρότυπο Τμήμα Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, πλήρως στελεχομένο και εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα επεμβατικά και διαγνωστικά εργαλεία. Βασικός συντελεστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων και Διευθυντής του Κέντρου Θυρεοειδούς Αθηνών Δρ. Ελευθέριος Σπάρταλης. Αυτή η στρατηγική συνεργασία με την Κλινική ΡΕΑ δημιούργησε – για πρώτη φορά στα Νότια Προάστια – ένα ολοκληρωμένο και υπερσύγχρονο κέντρο χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων του Θυρεοειδούς Αδένα και των Παραθυρεοειδών.
Πότε απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα;
Αν μπορούμε να ταξινομήσουμε όλες τις αιτίες που θέτουν την ένδειξη θυρεοειδεκτομής σε 4 μεγάλες ομάδες, αυτές είναι οι εξής: 1. όταν υπάρχει θετική κυτταρολογική εξέταση μετά από παρακέντηση κάποιου όζου, όταν δηλαδή έχουμε τεκμηριωμένα κακοήθεια, 2. όταν το πρόβλημα είναι λειτουργικό, όπως για παράδειγμα η νόσος Graves, και η φαρμακευτική αγωγή αποτυγχάνει να το αντιμετωπίσει, 3. όταν υπάρχουν ή θα υπάρξουν πιεστικά φαινόμενα από ένα διογκωμένο αδένα, μία βρογχοκήλη δηλαδή, προς τις παρακείμενες ανατομικές δομές, κυρίως τον οισοφάγο και την τραχεία και 4. όταν υπάρχει έντονη υποψία κακοήθειας, και οι υπόλοιπες διαγνωστικές μέθοδοι δεν μπορούν πια να μας βοηθήσουν. Τότε οφείλουμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της θυρεοειδεκτομής με τον ή την ασθενή μας.
Ισχύει πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με υψηλά ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς;
Στη χώρα μας όντως η εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς έχει αυξηθεί. Το ίδιο ισχύει διεθνώς. Πέρα από τις γνωστές αιτίες, όπως η ραδιενέργεια και κάποιου τύπου ακτινοβολίες, η επιστημονική κοινότητα σήμερα το αποδίδει εν μέρει και σε αυτό που λέμε “υπερδιάγνωση”. Ψάχνουμε περισσότερο και επομένως ανακαλύπτουμε περισσότερα. Και αν το φανταστούμε σαν μία ζυγαριά, εφόσον από τη μία μεριά υπάρχει η “υπερδιάγνωση”, τότε από την άλλη συναντάμε την “υπερθεραπεία”. Το γεγονός είναι πως η χειρουργική έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς. Μένει να “ζυγίσουμε” ως επιστημονική κοινότητα την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης για κάθε ασθενή ξεχωριστά και αυτή είναι και η επικρατούσα ερευνητική τάση αυτή τη στιγμή. Να γίνουμε δηλαδή λιγότερο επιθετικοί διατηρώντας τα άριστα ογκολογικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν εξελίξεις στην τεχνική της θυρεοειδεκτομής;
Η σύγχρονη θυρεοεδιεκτομή, αυτή που εφαρμόζουμε πλέον στην Κλινική ΡΕΑ, είναι μία ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία. Η είσοδος πλέον επιτυγχάνεται με μία πολύ μικρή εγκάρσια τραχηλική τομή επί φυσιολογικής πτυχής ή ρυτίδας του δέρματος (μικροεπεμβατική θυρεοειδεκτομή). Η εξέλιξη των μικροχειρουργικών τεχνικών και η χρήση ειδικών φακών μας επιτρέπουν να αφαιρούμε ολόκληρο τον αδένα, έχοντας το χειρουργικό μας πεδίο σε μεγέθυνση ώστε να διακρίνουμε και να προφυλάσσουμε όλες τις ευαίσθητες δομές που τον περιβάλλουν. Επιπλέον, η αναγνώριση και διαφύλαξη των άνω και των κάτω παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιούνται πλέον εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας όπως το ειδικό ψαλίδι υπερήχων και η διπολική διαθερμία. Έτσι η επέμβαση γίνεται αναίμακτα και με σεβασμό στους γύρω ιστούς.
Το χειρουργείο ολοκληρώνεται με πλαστική αποκατάσταση της συνέχειας του δέρματος, χωρίς να είναι πλέον αναγκαία η χρήση παροχέτευσης. Η δε ραφή είναι ενδοδερμική και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τα παραδοσιακά ράμματα που άφηναν σημάδι ή οδηγούσαν σε υπερτροφική ουλή. Την επόμενη ημέρα χορηγείται εξιτήριο.
Η καλή γνώση της ανατομικής του τραχήλου και η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού θυρεοειδεκτομών, σε συνδυασμό με την εμπειρία της ομάδας μας και την εξειδίκευση στο αντικείμενο, αλλά και τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό της Κλινικής ΡΕΑ, παρέχουν τα εχέγγυα για μια άρτια και ασφαλή χειρουργική επέμβαση.
Ο Δρ. Ελευθέριος Σπάρταλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα του. Μετεκπαιδεύτηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Yπήρξε μαθητής των κορυφαίων Αμερικανών χειρουργών θυρεοειδούς Greg Randolph και Richard Hodin στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, καθώς και του πρωτοπόρου στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των ενδοκρινών αδένων Γάλλο καθηγητή Jacques Marescaux στο κέντρο IRCAD του Nouvel Hôpital Civil στο Στρασβούργο. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών, ορισμένες εξ’ αυτών μαζί με κορυφαία ονόματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη όπως είναι οι Ian Fentiman, Massimo Malagó, Max Kaiser, JJ Fung, Tim Pawlik, Andreas Paul, Markus Neuhäuser, Sharon Weber και πολλοί άλλοι.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αναγορεύτηκε ομόφωνα Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν από ένα έτος σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη του απονεμήθηκε ο τίτλος του Fellow of the American College of Surgeons. Είναι επίσης μέλος της Royal Society of Medicine στην Αγγλία καθώς και διεθνών επιστημονικών εταιρειών όπως η European Society of Surgical Oncology. Είναι παράλληλα πρόεδρος της επιτροπής αδειοδότησης ερευνητικών πρωτοκόλλων του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας “Ν.Σ. Χρηστέας” και συντονιστής εκπαίδευσης του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με τίτλο “Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική” όπου και διδάσκει τις πιο μοντέρνες τεχνικές στον τομέα της χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων.
Σήμερα κατέχει θέση Λέκτορα (Ακαδημαϊκού Υποτρόφου) στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, είναι Διευθυντής του Κέντρου Θυρεοειδούς Αθηνών και χειρουργεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της κλινικής ΡΕΑ στο Παλαιό Φάληρο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ. ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ MD MSc PhD FACS
Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών
Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας 49, Κολωνάκι (Μετρό Ευαγγελισμός)
Τηλ: 210 7210 580