Οι ευεργετικές ιδιότητες του αυγού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, η σύμβουλος για τη διατροφή, Ευαγγελία Ντεμίρη μιλά στο Nou-Pou.gr για εκείνα που μπορούμε να κερδίσουμε από το αυγό και προτείνει ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα με αυγό.
- 09/10/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Tο αυγό θεωρείται μια από τις πλουσιότερες φυσικές τροφές στη μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά επομένως χρειάζεται στο τραπέζι μας για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή μιας και μας βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους.
Να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η υψηλή βιολογική αξία δείχνει τον βαθμό στον οποίο το άζωτο που περιέχεται στην πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των λειτουργειών του οργανισμού μας. Μετα το μητρικό γάλα, θέση παίρνει το αυγό, με τη μεγαλύτερη βιολογική αξία στη φύση.
Είναι πλουσιο σε βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Α, D, K, Β6, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Είναι μια πολύ καλή πηγή χολίνης η οποία βοηθά σημαντικά τα ανθρωπινα κύτταρα και τον εγκέφαλο. ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες από όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα και συμβαλουν: στη συντήρηση της μυϊκής μάζας, στα γερά οστά, στο υγιές βάρος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η χοληστερίνη του αίματος δεν επηρεάζεται από τη χοληστερίνη που περιέχει το αυγο, επηρεάζει όμως την αύξηση επίπεδων HDL (καλής) χοληστερόλης. Δεν υπάρχει κανένα ζωτικό όργανο του σώματος μας που να μην ευνοείται από το αυγό και τις ευεαργετικές του ιδιότητες.
Η σύνθεση του αυγού είναι η εξής:
ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ & Ο ΚΡΟΚΟΣ
Νερό 85% Νερό 45-51%
Πρωτεΐνη 12% Πρωτεΐνη 18%
Λίπος 0,30% Λίπος 35%
Ο κρόκος ζυγίζει περίπου 16γρ με μεγάλη ποσότητα λευκώματος ανώτερης βιολογικής αξίας, σίδηρο, φώσφορο, θείο, ασβέστιο, βιταμίνες. Το βραστό αυγό, ποσέ η ωμό εχει 80 θερμίδες περιπου. Το ασπράδι βραστό ή ποσέ ή ωμό έχει 16 θερμίδες περίπου.
Το αυγό το καταναλώνουμε με πολλούς τρόπους ,είτε μόνο του, είτε μέσα στο φαγητό, είτε μέσα σε κάποιο γλυκό. Εγώ θα σας προτείνω ένα ωραίο γεύμα, γρήγορο, εύκολο και πολύ υγιεινό.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝΟ για 1 άτομο
ΥΛΙΚΑ
2αυγα βραστά (μόνο ασπράδι),μπροκολο,1 τόνο λαδιού (το οποίο το έχουμε στραγγίσει)
Λαδολέμονο & ταμπάσκο ,αλατοπίπερο
Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε το βρασμένο δροσερό μπρόκολο, τα αυγά κομμένες σε φέτες και τον τόνο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λεμονί το αλατοπίπερο ,το ταμπασκο και το ρίχνουμε πάνω από το πιάτο.
Η Ευαγγελία Ντεμίρη είναι σύμβουλος διατροφής στο Mediterranean Diet