Osteon Orthopedic & Spine Clinic: Μία ομάδα εξειδικευμένων γιατρών για όλες τις παθήσεις του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΤο NouPou επισκέφθηκε τη νέα Osteon Orthopedic & Spine Clinic της Γλυφάδας και συζήτησε με τον Κωνσταντίνο Σταραντζή, εκ των τεσσάρων ιδρυτών της, για την κλινική που καλύπτει όλη την παθολογία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, αποτελούμενη από μια ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων που μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις πλέον απαιτητικές περιπτώσεις.
- 21/05/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Μία ομάδα επιστημόνων, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια στο ίδιο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν έναν πρότυπο ιατρικό σχηματισμό, με ειδίκευση στον τομέα των παθήσεων του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Κάτω από την εταιρική ομπρέλα των θεραπευτηρίων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, οι τέσσερις γιατροί, συνέστησαν ένα ασυνήθιστο μοντέλο συνεργασίας για τα ελληνικά δεδομένα, με απόλυτη εξειδίκευση στους προαναφερόμενους τομείς του ανθρώπινου σώματος.
Tο μοντέλο του group practice με τη σύσταση ομάδων από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία πρακτική που βασίζεται στην αρμονική συνεργασία μεταξύ των ιατρών – μελών της ομάδας και απαιτεί κοινό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και αντίληψης, παράγοντες που κατ’ επέκταση οδηγούν στην παροχή καλύτερων, επαρκέστερων και πιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, χειρουργός σπονδυλικής στήλης, Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στην Osteon, περιγράφει τη διαδρομή και πώς εκείνος και οι τρεις συνέταιροι και συνοδοιπόροι του, οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη επιλογή. «Από τη στιγμή που βρεθήκαμε στα πρώτα στάδια της ιατρικής εξειδίκευσης, είχαμε ως όραμα την αριστεία. Θέλαμε να είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Κάπως έτσι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά επιλέξαμε να είμαστε καλοί σε κάτι συγκεκριμένο, έχοντας εντρυφήσει σε έναν τομέα. Έτσι, μπορούμε να τον παρακολουθούμε καθημερινά, να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένοι και καταρτισμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Εισφέροντας ο καθένας από εμάς την ειδικότητά του, ήταν απαραίτητο να συστήσουμε μία ομάδα που να καλύπτει όλη την παθολογία του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος και να απαρτίζεται από ανθρώπους που μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και ο καθένας από αυτούς έχει απόλυτη εξειδίκευση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, δημιουργώντας κατά κάποιον τρόπο ένα παζλ ειδικοτήτων».
Οι τέσσερις ιδρυτές που πλαισιώθηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες
Τέσσερις γιατροί αποτέλεσαν τα ιδρυτικά στελέχη της Osteon. Ο Βασίλης Σακελλαρίου με ειδίκευση στις παθήσεις ισχίου και γόνατου καθώς και στη γενική ορθοπεδική τραύματος. Ο Παναγιώτης Πάντος που ειδικεύεται στα άνω άκρα και τις αθλητικές κακώσεις, ο Γιώργος Μάζης στην άκρα χείρα και ο Κωνσταντίνος Σταραντζής με ειδίκευση στη σπονδυλική στήλη. Η ιδρυτική ομάδα πλαισιώθηκε στη συνέχεια από γιατρούς που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, το όραμα, την εκπαίδευση και την εμπειρία που ήταν απαραίτητη για να καλύψουν απαιτητικές ειδικότητες όπως ο τομέας της ποδοκνημικής, της παιδορθοπεδικής, της νευροχειρουργικής, της νευρολογίας, της ρευματολογίας και της λειτουργικής νευροχειρουργικής εγκεφάλου.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της φιλοσοφίας του group practice, την οποία μετουσιώνουν σε πράξη στην Osteon, είναι ότι αρκετά συχνά ένας ασθενής όταν νιώθει κάποια ενόχληση ή επιθυμεί να εξεταστεί, δεν γνωρίζει σε ποια ειδικότητα γιατρού ακριβώς θα πρέπει να απευθυνθεί. «Συχνά επιλέγει να επισκεφθεί έναν παθολόγο προκειμένου να λάβει κάποιες γενικές κατευθύνσεις. Ωστόσο είναι πιο απλό, με βάση το σύμπτωμα και τον εντοπισμό του, να έρθει σε εμάς κι εμείς θα τον κατευθύνουμε στη συνέχεια. Για παράδειγμα, εάν κάποιος νοιώθει πόνο στη λεκάνη ή το πόδι, μπορεί να οφείλεται στο ισχίο, το πόδι ή ακόμα και στη μέση του. Ο ασθενής δεν οφείλει να το γνωρίζει αυτό, ενώ και ένας γιατρός χωρίς εξειδίκευση είναι εύλογο να μην γνωρίζει σε ποιον ειδικό θα παραπέμψει έναν ασθενή», αναφέρει ο κύριος Σταραντζής.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας ασθενής
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένας ασθενής όταν νιώσει κάποια ενόχληση, είναι να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της Osteon. «Οι συνεργάτες μας ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών και απευθύνουν στοχευμένες ερωτήσεις προς τον ασθενή, βάσει των οποίων έχουν την δυνατότητα σε πρώτη φάση να αντιληφθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Ακολούθως προτείνουν έναν από τους γιατρούς της Osteon με βάση το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που διαθέτουμε».
«Αναλόγως με τον τόπο διαμονής του κάθε ασθενή, τον κατευθύνουμε στην κλινική που βρίσκεται πιο κοντά του. Κλινικές της Osteon βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γλυφάδα, το Μαρούσι και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε την επέκτασή μας στη δυτική Αττική, με στόχο να καλύψουμε την πρωτεύουσα και ίσως μελλοντικά να δημιουργήσουμε γραφεία μας και στην περιφέρεια».
Αποκλειστική συνεργασία και χειρουργική αντιμετώπιση με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κατά την επίσκεψη του ασθενή σε κάποιο από τα κέντρα της Osteon ακολουθείται συνήθως συντηρητική αντιμετώπιση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Στη δεύτερη περίπτωση η εισαγωγή των ασθενών πραγματοποιείται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με το οποίο η Osteon διατηρεί αποκλειστική συνεργασία για τα χειρουργικά περιστατικά.
«Η συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο μας δίνει την δυνατότητα να καλύπτουμε όλο το φάσμα των περιστατικών, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ υποστηρίζει την καινοτομία και χρηματοδοτεί τον εξοπλισμό και τα μέσα που απαιτούνται για να εφαρμόσουμε τις πιο σύγχρονες πρακτικές, στις οποίες είμαστε εκπαιδευμένοι».