Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας και στα νότια;
Η σημερινή ημέρα μάς θέλει να απέχουμε από το κρέας. Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σταυρούλα Δημητρακοπούλου του Mediterranean Dite Center Γλυφάδας εξηγεί το γιατί.
- 20/03/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Η σημερινή ημέρα μπορεί να σταθεί ως αφορμή για να ενημερωθούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζωικών προϊόντων στον οργανισμό μας και φυσικά να επιλέξουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Πιο συγκεκριμένα να τονίσουμε ότι πριν από 40 χρόνια η κατανάλωση κρέατος ήταν περίπου 35 γραμμάρια ημερησίως και σήμερα έχουμε φθάσει να καταναλώνουμε περισσότερα από 150 γραμμάρια ημερησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά τρώνε ημερησίως περισσότερα από 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά κ.ά.).
Ας δούμε ποιο αναλυτικά ποια είναι τα κατά από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων:
Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160γρ) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).
Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. H υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι νέες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού λόγω των ορμονών που χορηγούνται στα βοοειδή κατά την εκτροφή τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που έγινε από κοινού από την Ιατρική Σχολή του Harvard, το Νοσοκομείο Γυναικών και το Νοσοκομείο Brigham της Βοστώνης στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στα ίδια τα ζώα, στα σφαγεία όλα τα ζώα πεθαίνουν τρομοκρατημένα ενώ πολλά από αυτά πριν ξεψυχήσουν υποφέρουν, ειδικά στις περιόδους μεγάλης κατανάλωσης (π.χ το Πάσχα). Κατά την άφιξη τους στα σφαγεία τα ζώα είναι φοβισμένα και ανήσυχα. Οι άνθρωποι των σφαγείων, συχνά δρούν χωρίς οίκτο και ενδιαφέρον για το φόβο τους σαν να μην έχουν συναισθήματα. Τα ζώα λοιπόν δεν οδηγούνται στο θάνατο εύκολα, αντίθετα βασανίζονται φρικτά πριν φτάσουν στο πιάτο μας.
Η κτηνοτροφία βοοειδών, προκαλεί πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, περιλαμβανομένης της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, μόλυνση των υδάτων και αποψίλωση των δασών. Πέρα από τα αποτελέσματα επάνω στην υγεία των ανθρώπων, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει ξεκάθαρα κακή επίδραση και στην υγεία του πλανήτη μας.
Εύλογα βέβαια δημιουργείται το ερώτημα «Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα ενδείκνυται ή οδηγεί σε διατροφικές ελλείψεις»;
Η απάντηση είναι ότι κάθε τρόφιμο έχει τη θέση του στην πυραμίδα της διατροφής και μπορεί να είναι ωφέλιμο αρκεί να καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας βεβαιώνει πως μία ισορροπημένη δίαιτα χωρίς κρέας είναι διατροφικά επαρκής, ενώ θεωρείται κλειδί για την μακροζωία. Αρκεί να σκεφτούμε πως και η δική μας μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση κρέατος μόλις μερικές φορές το μήνα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών, με τις οποίες μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας όπως είναι η σόγια και τα παράγωγα της, τα όσπρια, δημητριακά όπως είναι η κινόα, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο, οι ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι όπως οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι.
Να θυμάστε λοιπόν πως όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ