Παναγιώτης Πάντος (Osteon Clinic): Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στις παθήσεις άνω άκρων και ποια τα στάδια θεραπείας;
Το NouPou επισκέφτηκε την Osteon Orthopedic & Spine Clinic στη Γλυφάδα και συζήτησε με τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, κ. Παναγιώτη Πάντο, για τις συχνότερες παθήσεις του άνω άκρου και τα στάδια θεραπείας τους.
- 01/07/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Ο κ. Παναγιώτης Πάντος, υπεύθυνος του τμήματος Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, έχει ειδικευτεί στη χειρουργική του άνω άκρου μετά από πολλά χρόνια κλινικού έργου και στοχευμένης μετεκπαίδευσης σε εξειδικευμένες κλινικές στη Γερμανία. Κατόπιν, έχει διατελέσει για πολλά έτη αναπληρωτής Διευθυντής σε αναγνωρισμένο κέντρο χειρουργικής άνω άκρου στη Γερμανία, ενώ παράλληλά ταξίδευε συχνά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, για να εκπληρώνει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Από το 2020, παράλληλα με την Osteon και τα ταξίδια του στη Γερμανία, αναλαμβάνει Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το 2021, ωστόσο, μετά την πανδημία, αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, αφοσιωμένος πλέον στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών αποκλειστικά στη χώρα μας.
Mε εξειδίκευση στη χειρουργική του άνω άκρου, ο κ. Παναγιώτης Πάντος σε συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Μάζη, εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό στις παθήσεις άκρας χειρός, τον κ. Βασίλειο Σακελλαρίου, εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό στις παθήσεις ισχίου/γόνατος και τον κ. Κωνσταντίνο Σταραντζή, εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης, ιδρύουν το 2018 την πρώτη ορθοπεδική κλινική Osteon στο Μαρούσι. Λίγα χρόνια μετά, το 2023, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Osteon στη Γλυφάδα έρχεται να καλύψει πλήρως τις ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές ανάγκες των κατοίκων των νοτίων προαστίων.
Η καινοτόμα προσέγγιση της Osteon και το μοντέλο του group practice
Η φιλοσοφία της Osteon επικεντρώνεται στην καινοτόμο λειτουργία της ως προς την άσκηση της ορθοπεδικής στην Ελλάδα, αφού κάθε γιατρός της επιστημονικής της ομάδας διαθέτει απόλυτη εξειδίκευση σε ένα ξεχωριστό τμήμα του ανθρώπινου σώματος, η οποία είναι απαραίτητη κατά την επεμβατική ιατρική.
Στην Osteon εφαρμόζεται το πρωτοποριακό μοντέλο του group practice, με τη σύσταση ομάδων από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κάτι που συναντάται ήδη αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία πρακτική που βασίζεται στην αρμονική συνεργασία μεταξύ των ιατρών – μελών της ομάδας και απαιτεί άριστο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και αντίληψης, παράγοντες που κατ’ επέκταση οδηγούν στην παροχή καλύτερων, επαρκέστερων και πιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Η Osteon διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, όπου δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί όλο το φάσμα των περιστατικών της κλινικής που χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης, με την εφαρμογή των πιο προηγμένων θεραπευτικών μεθόδων. Η ιατρική ομάδα αξιοποιεί ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με προηγμένα αρθροσκοπικά εργαλεία, που βελτιώνουν δραστικά την ποιότητα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Η επιλογή της ειδικότητας
«Παρόλο που κανείς από τους γονείς μου δεν ήταν γιατρός, αποφάσισα να ακολουθήσω την ιατρική. Από μικρή ηλικία με γοήτευε η βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Ως ερασιτέχνης αθλητής για ένα διάστημα, είχα αποκτήσει εξοικείωση με τις αθλητικές κακώσεις και σταδιακά άρχισα να διερευνώ τόσο τις αιτίες εμφάνισης όσο και τους τρόπους θεραπείας τους», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Πάντος.
Όπως λέει ο κύριος Πάντος, όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσει την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθούσε, επέλεξε την ιατρική. «Η πραγματικότητα είναι ότι, αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα έκανα ακριβώς την ίδια επιλογή. Από νωρίς συνειδητοποίησα ότι επιθυμούσα να ασχοληθώ με μία χειρουργική ειδικότητα. Η προηγούμενη ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό, ο οποίος περιλαμβάνει συχνά κακώσεις, υπήρξε καθοριστική. Ένιωσα ότι η ειδικότητα της ορθοπεδικής θα μου ήταν ιδιαίτερα οικεία, γι’ αυτό και κατέληξα σε αυτήν».
«Η περαιτέρω εξειδίκευσή μου στο άνω άκρο ήταν αποτέλεσμα συγκυριών και συνειδητής επιλογής. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας μου, διαπίστωσα ότι το άνω άκρο ήταν μια παραμελημένη ειδικότητα. Παράλληλα, μου δόθηκε η δυνατότητα να μετεκπαιδευτώ σε κλινική στη Γερμανία, γεγονός που μου επέτρεψε να αποκτήσω πρώιμη εμπειρία στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια, αξιολογώντας τα δεδομένα, παρατήρησα ότι η πλειονότητα των ορθοπεδικών επικεντρώνεται στις αρθρώσεις των κάτω άκρων. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ειδικευτώ στο άνω άκρο, έναν τομέα στον οποίο λίγοι συνάδελφοί μου επιλέγουν να εξειδικευτούν».
Οι συχνότερες παθήσεις του άνω άκρου
Οι παθήσεις άνω άκρου αφορούν την περιοχή του ώμου, του αγκώνα, του καρπού και της άκρας χείρας. Πρόκειται για τέσσερις ανατομικές περιοχές, όπου ειδικεύεται ο κύριος Πάντος.
«Η συχνότερη παθολογία συναντάται στην άρθρωση του ώμου, συνήθως λόγω υπέρχρησης, ενώ εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές, γυναίκες που εκτελούν αρκετά συχνά οικιακές εργασίες ή σε εργαζόμενους σε αποθήκες που μετακινούν βαριά εμπορεύματα καθημερινά. Επίσης, οι παθήσεις της άκρας χείρας, όπως είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προκαλούνται από την πολύωρη χρήση υπολογιστή και τη χειρωνακτική εργασία, καθώς πρόκειται για τους κύριους παράγοντες κινδύνου», εξηγεί ο γιατρός.
«Δεν χρειάζεται επομένως να είναι κανείς μόνο αθλητής για να εκδηλώσει παθήσεις άνω άκρου, ειδικότερα στον ώμο και το χέρι. Σε κάθε περίπτωση πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου για τέτοιου είδους παθήσεις. Για παράδειγμα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες, όπου ο συγκεκριμένος “σωλήνας” είναι στενότερος σε σχέση με τους άντρες και σχετίζεται με την ανατομία της περιοχής και την καταπόνηση του σημείου από τη συχνή χρήση».
Τα στάδια της θεραπείας
Ο Παναγιώτης Πάντος εξηγεί ότι η πρώτη επιλογή είναι η μη χειρουργική θεραπεία, όπου εφαρμόζονται φυσικοθεραπείες και φαρμακευτική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, αλλά και πιο εντατικές θεραπείες με τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων.
«Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση της επέμβασης, όπου τα προβλήματα που παρουσιάζονται λύνονται αρθροσκοπικά, με πολύ μικρές τομές, αναίμακτα, επιτυγχάνοντας ταχεία ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς».
«Αυτό που λέμε σε όσους μας επισκέπτονται, είναι να μην υποτιμούν τα συμπτώματα. Εάν παρατηρήσουν ότι αυτά παρατείνονται για περισσότερες από 15 ημέρες προτείνουμε να επισκέπτονται ειδικούς ιατρούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση και ορθός διαγνωστικός έλεγχος, καταφεύγοντας αρχικά σε συντηρητική θεραπεία, πριν χρειαστεί να στραφούμε στη χειρουργική επέμβαση».
Το επόμενο βήμα εξέλιξης τόσο για τον ίδιο όσο και για την επιστήμη του θα είναι η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση των παθήσεων του άνω άκρου. «Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ταχύτατες και μας βοηθούν να γινόμαστε αποτελεσματικότεροι με τη συμβολή της τεχνολογίας. Ήδη υπάρχουν ρομποτικές λύσεις για το ισχίο και το γόνατο. Σύντομα θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και για το άνω άκρο. Στόχος μου είναι να αποτελώ μέρος αυτών των εξελίξεων και να τις παρακολουθώ, προκειμένου να παρέχω στους ασθενείς μου το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας», διευκρινίζει.