5 μύθοι και μυστικά για τη στοματική υγιεινή, σύμφωνα με τους ειδικούς
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας. Το Nou-Pou.gr μίλησε με το ADVANCE DENTAL CENTER στην Γλυφάδα για τους 5 μεγαλύτερους μύθους και μυστικά της στοματικής υγιεινής.
- 20/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Για μερικούς η επίσκεψη στο οδοντιατρείο μπορεί να είναι σαν μια βόλτα στην πλατεία της Βούλας. Για άλλους, μπορεί να είναι σαν ένα ολόκληρο ταξίδι μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, ενώ φοβούνται τα αεροπλάνα. Κοινώς, ένας μικρός θάνατος. Μέχρι να φύγουν από εκεί φυσικά, και να γυρίσουν σπίτι τους. Όμως, όπως τα μεγάλα ταξίδια έτσι και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι πράγματα που καλό είναι να γίνονται.
Το ADVANCED DENTAL CENTER δε, στο κάνει πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νόμιζες. Ένα από τα πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα οδοντιατρικά κέντρα της Αθήνας, είναι στα νότια προάστια και μαζί με το επιστημονικό του προσωπικό είναι έτοιμο να σε υποδεχτεί σε έναν άρτια εξοπλισμένο και μοντέρνο χώρο, εύκολα προσβάσιμο στο κέντρο της Γλυφάδας. Κύριος στόχος του είναι να σε βοηθήσει και να δώσει λύση σε κάθε οδοντιατρικό πρόβλημα που μπορεί να σε απασχολεί.
Παρακάτω λοιπόν, λόγω ημέρας, θα βρεις 5 μύθους και μυστικά για την στοματική υγιεινή σύμφωνα με τους ειδικούς στο ADVANCED DENTAL CARE.
- Πλένω τα δόντια μου πολύ τακτικά αλλά εξακολουθούν να ματώνουν.
Η στοματική υγιεινή πρέπει να εκτελείται καθημερινά και επιμελώς ώστε να απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα. Το συχνό βούρτσισμα αν δεν εκτελείται σωστά με συγκεκριμένες τεχνικές και μέσα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη διατάραξη του μικροβιακού φορτίου. Ιδανικά τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται σίγουρα μία (βράδυ) και όχι παραπάνω από δύο φορές τη μέρα (πρωί- βράδυ) με συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Η αιμορραγία προέρχεται από φλεγμονή των ούλων. Η φλεγμονή αυτή οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα. Όσο η φλεγμονή βρίσκεται στο ύψος των ούλων, λέγεται ουλίτιδα. Όταν η φλεγμονή φτάσει στο επίπεδο του οστού και αρχίσει η απορρόφηση των στηρικτικών ιστών των δοντιών, τότε λέγεται περιοδοντίτιδα. Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι σχετικά απλή, ενώ της περιοδοντίτιδας πιο σύνθετη και εξειδικευμένη για τον κάθε ασθενή αναλόγως την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου. Για τη θεραπεία και των δύο νόσων η σωστή στοματική υγιεινή αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα επιτυχίας.
- Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καθαρίζει πιο καλά από τη συμβατική; Και αν ναι, ποια να πάρω;
Βάσει μελετών η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα απομακρύνει πολύ περισσότερη μικροβιακή πλάκα απ’ ότι μία συμβατική οδοντόβουρτσα. Το ζητούμενο από μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι να έχει μεγάλο εύρος σάρωσης και όσο το δυνατών μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης της κεφαλής. Τέτοιες οδοντόβουρτσες αν και υπάρχουν στην αγορά συχνά δεν προτιμώνται και δε συστήνονται λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης τους. Η διαφορά όμως στην απόδοση σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι σημαντική.
- Ποια οδοντόκρεμα λευκαίνει τα δόντια;
Για τη λεύκανση των δοντιών υπάρχουν τρεις τρόποι. Η λεύκανση στο ιατρείο, η λεύκανση στο σπίτι και ο συνδυασμός των δύο μεθόδων. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνουν να λευκάνουν τα δόντια σε τέτοιο βαθμό όπως οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε μια θεραπεία λεύκανσης.
- Η λεύκανση, έχω ακούσει χαλάει τα δόντια και μετά πονάει.
Όταν πραγματοποιείται μια θεραπεία λεύκανσης απομεταλλικοποιείται η επιφάνεια του δοντιού και απομακρύνονται πιο εύκολα οι χρωστικές. Κατά τη φάση αυτή της απομεταλλικοποίησης το δόντι γίνεται πιο ευαίσθητο σε θερμικά ερεθίσματα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το δόντι επαναμεταλλικοποιείται και αναδομείται επιστρέφοντας στην αρχική του κατάσταση. Υπάρχουν τεχνικές όμως που δε συνοδεύονται από ευαισθησία όπως είναι η λεύκανση με συσκευές LASER. Τα LASER μαζί με την ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγονται κάνουν ταυτόχρονα απευαισθητοποίηση του δοντιού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία.
- Έχω γενικά ευαίσθητα δόντια. Οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια κάνουν δουλειά;
Αρκετά συχνά, εμφανίζεται ευαισθησία στα δόντια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υφιζήσεων όπου εκτίθεται μέρος της ρίζας του δοντιού στο στοματικό περιβάλλον. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες οδοντόκρεμες με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες. Για να έχει αποτέλεσμα όμως η χρήση τέτοιων σκευασμάτων δεν αρκεί ένα απλό πλύσιμο των δοντιών. Ιδανικά μετά το βραδινό πλύσιμο θα πρέπει να επαλείφονται τα ευαίσθητα σημεία και να μένει το σκεύασμα όλη τη νύχτα στην περιοχή. Μετά από διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία δεν υποχωρεί τότε θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς θεραπεία απευαισθητοποίησης με LASER.
Στο ADVANCED DENTAL CENTER προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως αναίμακτη τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ψηφιακή υποβοήθηση, θεραπεία περιοδοντίτιδας με laser, αισθητική οδοντιατρική, προσθετική, μεσοθεραπεία.
Δούσμανη 20Β κ Αγγ. Μεταξά, 16675, Γλυφάδα (Τηλ. Επικοινωνίας: 213 042 4551, 6938372953)
Email: info@advanceddentalcenter.gr | www.advanceddentalcenter.gr