Πόσα γνωρίζεις για τις ομάδες ψυχοθεραπείας και πώς ενισχύουν την ψυχική υγεία;
Ο Χώρος Ψυχικής Υγείας «ΝΙΩΘΩ», στη Βούλα, μας συστήνει τις διαφορετικές ομάδες ψυχοθεραπείας, που διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ηλικίες και μας καλεί να βελτιώσουμε τη σχέσεις μας και την ποιότητα της ζωής μας.
- 06/10/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την συμβολή της ομαδικής ψυχοθεραπείας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της ψυχικής υγείας, στο ΝΙΩΘΩ έχουν διαμορφώσει ομάδες σύμφωνα με τις διαφορετικής ανάγκες του κάθε ατόμου, από την αρχή της εφηβείας μέχρι την ενηλικίωση.
Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα αφορά νεαρούς εφήβους, ηλικίας 13 έως 16 ετών, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειάς τους να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν όμορφες σχέσεις με τους συνομήλικους τους, να κατανοήσουν τη σημαντικότητα και τη σημασία των καθημερινών υποχρεώσεων και να αγαπήσουν τον εαυτό τους.
Η ομάδα των εφήβων, απευθύνεται σε ηλικίες 17 έως 20 ετών, που σε αυτό το σημαντικό μεταβατικό στάδιο η ομάδα τους βοηθάει να συζητήσουν για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους με άλλους εφήβους και να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές, να κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να επιλέξουν επαγγελματική σταδιοδρομία, να μάθουν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό τους και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις και να διεκδικούν με αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα, στόχο έχει να βοηθήσει τους εφήβους να οργανώσουν το χρόνο τους έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στους στόχους τους, να μάθουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και το σώμα τους μέσα σε μια συντροφική σχέση και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους.
Η ψυχοθεραπευτική ομάδα ενήλικων με τη μέθοδο της δραματοθεραπείας, που δανείζεται ελεύθερα έννοιες και τεχνικές από το θέατρο, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία την ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα, συνδυάζει λόγο με τέχνη έτσι ώστε να προσφέρει ένα πιο ευρύ φάσμα προσωπικής έκφρασης. Κατά τη διάρκεια της ομάδας τα μέλη θα εκφραστούν χωρίς να φοβούνται αν θα κριθούν, θα μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, θα μιλήσουν για τα συναισθήματα τους, θα λάβουν φροντίδα και υποστήριξη, θα αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους, θα μάθουν να χτίζουν πιο υγιής και ουσιαστικές σχέσεις, θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με το παιδί μέσα τους και να το φροντίσουν, θα μάθουν να αναγνωρίζουν, να σέβονται και να διεκδικούν τις ανάγκες τους.
Σημειώνεται ότι η βασική φιλοσοφία της δραματοθεραπείας, αφορά την ιδέα ότι η θεραπεία μέσω του δράματος έρχεται αβίαστα καθώς μέσα από τη δράση τείνουμε να ξεχνάμε αυτό που μας συμβαίνει και να εκφραζόμαστε με μεγαλύτερη ελευθερία. Όλες οι μορφές τέχνης έχουν χώρο στη δραματοθεραπευτική μέθοδο, η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, η γλυπτική και οι κατασκευές, καθώς θεωρεί ότι μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος μπορεί να πειραματιστεί και να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα χωρίς να περιορίζεται από φραγμούς που πιθανόν να επιφέρει ο λόγος.